BTC City po novem še bolj zelen

Uredništvo, 12. maj 2016.

Namen natečaja je spoznavanje mladih z urbanim vrntarjenjem in načrtovanje sezonskih zasaditev cvetočih rastlin v …

V ponedeljek, 16. maja, bo od 11.00 do predvidoma 13.30 ure v BTC CITY LJUBLJANA pred Kristalno palačo potekala zasaditev treh zelenic, ki jo bodo v okviru natečaja Od semena do cvetočih gredic izvajali učenci in dijaki iz treh ljubljanskih šol, vključenih v program Ekošola.

V sodelovanju z družbo BTC, ki želi v okviru svojega dolgoročnega projekta Misija zeleno sodelovati pri trajnostno naravnanih projektih in s takšnim ravnanjem spodbuditi vse deležnike k osveščanju, izboljšanju življenja in ustvarjanju zelenega okolja, bosta v okviru projekta šolska vrtilnica zasaditev izvedli Ekošola in škofjeloško podjetje Knauf Insulation, podporo šolskemu projektu pa sta z izdelki zagotovili tudi ljubljanska Semenarna in logaški Unicommerce.

Namen natečaja je spoznavanje mladih z urbanim vrntarjenjem in načrtovanje sezonskih zasaditev cvetočih rastlin v dinamičnem in prostorsko dislociranemu področju. Družba BTC bo za projekt prispevala zemljo, cvetlice in strokovno vodenje pri zasaditvi rastlin, podjetje Knauf Insulation pa zelene kocke Urbanscape, da bodo lahko sodelujoči mladostniki spoznavali številne prednosti tega inovativnega izdelka.

V projektu sodelujejo tri ustanove iz programa Ekošola: OŠ Zadobrova, Ljubljana-Polje, OŠ Martina Krpana iz ljubljanskih Fužin in Gimnazija Jožeta Plečnika. Okoli 20 učencev in dijakov bodo pri delu spremljale tri mentorice, ki so šolarje že v prvi fazi priprav usmerjale pri delu. Najprej so morali učenci pripraviti načrt zasaditve cvetlic (Tagetes in Ageratum) ter izrisati končni videz zelenic, predvideti pa so morali tudi potrebno oskrbo rastlin. Zelene kocke namreč zemlji zagotavljajo večjo zračnost, mineralna vlakna rastlinam nudijo pogoje za boljšo rast, ker pa so zelene kocke Urbanscape tudi izjemno vpojne, bo treba zelenice tudi občutno manj zalivati. Učenci bodo pred iztekom tega šolskega leta ob ponovnem ogledu lokacije v BTC-ju zapisali svoja opažanja in ugotovitve, rezultate uspevanja cvetlic pa zatem tudi analitično obdelali.

Sodelujoče tri ustanove bodo za nagrado prejele praktična darila – fotoaparat, vsi sodelujoči pa še priložnostna darila Urbanscape. V projektu zasaditve sodelujeta še Semenarna Ljubljana, ki bo za 60 m2 površin zagotovila potrebna gnojila, logaški Unicommerce pa bo šolarjem priskrbel ročna vrtna orodja Fiskars. Pri delu bo mlade vrtnarje usmerjal in nadzoroval strokovnjak Andrej Mramor, ki kot strokovnjak v BTC-ju skrbi za urejanje tamkajšnjih zelenic.
Vljudno vabljeni!

O avtorju

Uredništvo