Brezskrbno na pomladne kolesarske poti

Uredništvo, 01. april 2014.

Če bi le eno tretjino kratkih poti, ki jih sicer naredimo z avtom, prevozili s kolesom, bi stopnja srčnih bolezni upadla od 5 do 10 odstotkov.

Če bi le eno tretjino kratkih poti, ki jih sicer naredimo z avtom, prevozili s kolesom, bi stopnja srčnih bolezni upadla od 5 do 10 odstotkov (vir: BikeBiz). Tu se številne prednosti kolesarjenja šele začnejo in sedaj je pravi čas, da jih tudi sami izkoristite. Zato prebudite svoje kolo iz zimskega dremeža. Prej pa preverite še, kako z le nekaj ‘kljukicami’ lahko poskrbite, da boste brezskrbno začeli z novo kolesarsko sezono.

Čeprav je vožnja kolesa videti otročje lahka (malčki konec koncev suvereno poganjajo pedala, še preden dobro izgovorijo ‘r’), so nevarnosti za vsakim ovinkom. Na kolesu smo vključeni v vso nepredvidljivost prometa, k temu pa dodatno prispevajo dokaj visoke hitrosti, ki jih pri vožnji lahko dosegamo.

Dobra novica je, da lahko samo z nekaj ukrepi in malo treznega razmisleka zelo dobro poskrbimo za varnost sebe, kolesa in drugih. Pri tem ne potrebujemo vrhunskih dodatkov za kolo, ampak le ustrezno poznavanje predpisov, opremo in pripravo, preden sedemo na kolo.

kolesarji

Kaj so natančneje glavni pogoji za varnost? Po navedbah strokovnjakov Slovenske kolesarske mreže so to brezhibno opremljeno kolo, čelada, ki jo moramo nositi pravilno, pa zračna tlačilka in paket za popravila, s katerima si v težavah lahko pomagamo sami. Nujni so tudi obvladovanje same vožnje, ter skrb za vidnost in predvidljivost v prometu. Pomembno je tudi, da v prometu drugim udeležencem jasno kažemo svoje namene, obenem pa predvidimo ravnanje drugih. V temi in ob zmanjšani vidljivosti naj bodo naše kolo in oblačila opremljeni z lučmi in odsevniki. In da ne pozabimo: prvo je seveda upoštevanje prometnih pravil! (vir)

Na cesti moramo imeti vseskozi odprte oči in biti osredotočeni na vožnjo: posebej bodimo pozorni na ovire na cestišču, luknje, razpoke, pesek in podobno. Če kolesarimo po neurejenih poteh, pa je treba na podlago sploh paziti, saj je še nevarnejša kot na urejenih poteh. Tu moramo biti pozorni tudi na sprehajalce oziroma pohodnike, ki jih s svojo vožnjo ne smemo ogrožati. Za marsikateri dogodek, ki ga kljub upoštevanju vseh nasvetov ne moremo predvideti, pa smo v Zavarovalnici Triglav razvili storitev zavarovanja koles in kolesarjev Triglav kolesar.

Ponovimo še enkrat, kaj si  moramo zapomniti:

  • Spoštujmo prometne predpise.
  • Kolo naj bo pred vožnjo tehnično brezhibno.
  • Na kolo sedemo, ko vožnjo obvladamo.
  • Na kolesu bodimo vidni in previdni.
  • Dobro zavarovanje vas lahko spravi iz mariskatere zagate.

Želimo vam veliko užitkov ob kolesarjenju.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več