Brez njih ne bi preživeli

foto: Profimedia

»Sreče ne moreš kupiti, sreča se rodi«, je svoje misli po rojstvu dvojčic povzela mamica, ki danes praznuje svoj prvi materinski dan. Dan, ko približno 700.000 mater v Sloveniji in njihovi družinski člani praznujejo lepoto trenutkov, ki jih lahko občutimo v bližini otrok.

»Občutkov, ki jih doživljam, se ne da opisati z eno besedo. Vidim, da je vredno živeti vsak trenutek, ki nam je dan in ne gledati na prihodnost. Kot rečejo: sreče ne moremo kupit, sreča se rodi. Materinstvo je največja sreča.«

mamica dvojčic iz porodnišnice na Ptuju, 23. 3. 2023

Občutja vznesenosti ob rojstvu otroka človeško raso preplavljajo že tisočletja. Le starši vedo, kakšna čustva so jih oblila, ko so po napornem porodu vzeli v naročje novorojenčka. Naj nam danes oprostijo nostalgijo, čustveno nestabilnost, navale sreče in občutke ponosa tisti, ki starši (še) niso postali. Jutri bo ponovno navaden dan in vrnili se bomo k ustaljenim vzorcem. Danes dovolite, da proslavimo praznik vseh mamic. Skupaj z njihovimi življenjskimi sopotniki in drugimi družinskimi člani si priznajmo: brez vas, drage mamice, bi bilo nemogoče.

Zgodovina opeva matere in očitno je, da upravičeno

Prva beseda, ki jo izgovori otrok, je mama. Morda gre za naključje, morda je v ozadju druga skrita in nam še nepoznana logika razvoja otroka, saj to stori večina otrok. Ranjeni vojaki pogosto v trenutkih bolečin stiskajo roko soborca in tiho jecljajo “mama”. Mama se pojavlja v sanjah tistih, ki so jo izgubili, nekateri celo pričajo, da so videli nebeško mamo, kot jo vsak v skladu s svojim verskim prepričanjem razume. Mama ima ne samo najbolj očitno materinsko vlogo hranjenja, nege in zagotavljanja varnosti. Ima simbolni pomen. Je duhovno bitje v nas, h kateremu se obrnemo, ko nam je težko.

K razmišljanju o materinstvu me je napeljal teden priprav na veliko dobrodelno akcijo ob letošnjem materinskem dnevu. Še pred letom dni bi bil to zame običajen dan, brez posebnosti. Letos so me zgodbe iz porodnišnic ganile in doživljam ga kot velik praznik.

Zaposleni v porodnišnicah so s srečo obkroženi ljudje

Zdravniki, medicinske sestre, tehniki in babice so tisti, ki se prvi srečajo z bodočimi straši. Na pregledih v nosečnosti in ob porodu spremljajo bodoča starša, ki v svoje življenje sprejemata novorojenčka. To so intenzivni in čustveni trenutki ne samo za njih, pač pa tudi za zdravstveno osebje.

Kot priče vsakodnevnim čudežem ob rojstvu gotovo ne ostanejo ravnodušni. Kolikor sem jih spoznala so kljub naporni službi, delu v izmenah, nočnemu delu, fizično napornemu delu, stresnim trenutkom, žalostnim izgubah, ki so jim priča, zadovoljni in srečni v poklicu, ki ga opravljajo. Imamo srečo, da jih ni tako malo, ki srčno opravljajo svoj poklic in vlogo mame, ki jim stoji ob strani v njihovi največji življenjski prelomnici.

Srčna zdravnica iz porodnišnice Postojna, izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, predsednica društva Slojenčki vsem mamam želi:
»Čestitam vsem mamam tega sveta, še posebej domačim, ki vsakodnevno s svojim pogumom, skrbnostjo in ljubeznijo, skrbijo za svoje otroke. Želim vam veliko zdravja in družinske sreče, da bi se imeli lepo s svojimi otroci in da bi jih imeli čim več.«

Dojenčkov ni nikoli preveč

Zdravnica Tul Mandić je znana po svoji predanosti poklicu ginekologinje in tudi humorju, ki ga vnese v svoje delo. Pare včasih tudi nagovori, naj se odločijo (še za enega) otroka in pošali, da “dojenčkov ni nikoli preveč.”

Ob materinskem dnevu je profesor Tul Mandić tudi opozorila na donatorje, ki skozi celo leto namenjajo svojo podporo in sredstva za razvoj porodnišnic v Sloveniji: »Ob materinskem dnevu se iskreno zahvaljujem vsem, ki podpirate Slojenčke in nam pomagate z zbranimi sredstvi opremljati vse slovenske porodnišnice. Danes bi se še posebej rada zahvalila NLB, njenim strankam in zaposlenim, ki so nam omogočili, da smo kupil dva nova CTG aparata.«

Letošnji materinski dan je tako posebno srečen tudi za dve porodnišnici. Porodnišnici Postojna in Ptuj sta prejeli težko pričakovana kardiotokografa, CTG aparata, ki merita plodov srčni utrip med porodom in spremljata materino srčno frekvenco, SpO2 in krvni tlak. Donacija Nove ljubljanske banke v višini dobrih 25.000 eurov je dodala svoj delček v mozaik dobrodelnih akcij društva Slojenčki, ki od leta 2016 zbral že 638.210 in jih v celoti namenil za nakup opreme, so še sporočili iz Društva.

Več o donaciji: https://slojencki.si

Video voščilnica ob materinskem dnevu

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,657
19.09.2023 ob 12:49
3,889
02.10.2023 ob 16:26
1,226
29.09.2023 ob 10:17
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close