Bralko zaskrbelo zaradi zapisa na Facebooku, bi se rak res lahko tudi na ta način razširil?

I. K., 17. junij 2024
Onko.Over.NetRak dojk
Mamografija: ženska na presejalnem pregledu dojk
Foto: Profimedia

Pod neko Facebook objavo o mamografiji se je nabralo tudi več kritičnih komentarjev, med drugim je nekdo zapisal, da bi se rak zaradi tega pregleda lahko celo razširil. Preverili smo.

Na nas se je obrnila bralka, ki mora zaradi bulic v dojkah na letne preglede z mamografijo. Pravi, da je zaskrbljena, ker je nekdo pod neko Facebook debato o mamografiji objavil naslednje: “Z mamografijo ti dojko sploščijo in v primeru, da je tumor še v ‘kapsuli’ in ta poči, se rak razširi po celem telesu.”

Pozanimali smo se, ali je strah upravičen. “V strokovni javnosti niso poznane nobene resne in v svetu priznane študije, ki bi dokazale, da mamografija lahko povzroči rast tumorja in širjenje metastaz. Če bi mamografija spodbujala rast tumorjev in širjenje metastaz, ne bi opažali zmanjševanja umrljivosti, ampak bi se le ta povečala. Zato svetujemo redno udeležbo v presejalnih programih za raka dojk kot tudi za raka materničnega vratu (ZORA) in raka debelega črevesa in danke (Svit). S kakovostnim organiziranim presejanjem z mamografijo, kot ga imamo tudi v Sloveniji, in več kot 70-odstotno udeležbo žensk, dokazano lahko zmanjšamo umrljivost za rakom dojk v ciljni populaciji za 25 do 30 odstotkov,” so nam odgovorili pri Dori, državnemu presejalnemu programu za zgodnje odkrivanje raka dojk pri ženskah, starih med 50. in 69. let.

“Program DORA je organiziran, centralno voden presejalni program, ki ga vodi Onkološki inštitut Ljubljana in deluje v skladu s strogimi Evropskimi smernicami za zagotavljanje kakovosti presejanja in diagnostike raka dojk. Po doseženih rezultatih sodi med najuspešnejše evropske presejalne programe za raka dojk, ki se ga udeležuje že 78 odstotkov vseh vabljenih žensk v Sloveniji. Letno opravimo 110.000 presejalnih mamografij, raka dojk odkrijemo pri okoli 620 ženskah. Skoraj 80 odstotkov vseh odkritih rakov je na začetni stopnji, ko je zdravljenje praviloma uspešnejše in manj obsežno, okrevanje hitrejše in kakovost življenja bolnic boljša,” so še razložili.

“V programu DORA za presejalno preiskavo uporabljamo mamografijo, ki je s številnimi raziskavami dokazano najbolj varna in učinkovita metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk. Presejalno mamografijo opravljajo posebej usposobljeni radiološki inženirji, vsako mamografsko sliko ocenita dva (neodvisno eden od drugega) posebej specializirana in izkušena zdravnika radiologa in po potrebi še skupaj s tretjim nadzornim radiologom. Kakovost njihovega dela je redno nadzorovana, redno nadzorovana je tudi kakovost mamografov.”

DORA

Ali Švicarji in Skandinavci res ukinjajo mamografijo?

Po omenjeno Facebook objavo je nekdo tudi trdil, da so Švicarji in Skandinavci preglede za mamografijo ukinili. Al to drži? “Švica nima enako organizirano presejanje za raka dojk na ravni celotne populacije (države), kot ga imamo v Sloveniji, ampak se izvaja po posameznih kantonih. Glede skandinavskih držav pa lahko povemo podatek Eurostata za leto 2021, ki potrjuje, da se ravno skandinavske države uvrščajo v sam vrh po udeležbi žensk v presejalnih programih za raka dojk, saj so imele Danska, Finska in Švedska v omenjenem letu 80-odstotno udeležbo ali več. Takoj za njimi na petem mestu je Slovenija z več kot 77-odstotno udeležbo v letu 2021,” odgovarjajo pri Dori.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
09.07.2024 ob 13:59
1,539
11.07.2024 ob 12:27
914
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close