Bralka po spolnih odnosih prisiljena iti do zdravnika

Zdravnik ji je predlagal antibiotike, a je do preventivnega jemanja zdravil zadržana.

“Borim se s ponavljajočimi se vnetji sečil, ki se pojavijo po spolnih odnosih z novim partnerjem. Kot otrok nisem imela težav z mehurjem, moji partnerji so vedno uporabljali kondome, upoštevam navodila, da je treba po spolnem odnosu takoj na stranišče, pomaga pa nič. V enem letu sem bila trikrat na antibiotikih, enkrat je bilo tako hudo, da sem pristala na urgenci. Zdravnik mi je ponudil neki antibiotik v prahu, ki naj bi ga jemala preventivno po spolnih odnosih, a sem v luči poročil o vsej večji rezistenci bakterij na zdravila glede tega zadržana. Ne vem, kaj naj storim. Pred spolnimi odnosi se sedaj vedno bojim, da bom spet imela težave,” se glasi sporočilo bralke, ki smo ga prejeli v naše uredništvo.

Okužba sečil je bakterijska okužba, ki prizadene vaš urinarni sistem, vključno s sečnico, mehurjem, sečevodom in ledvicami. Čeprav lahko vnetje prizadene kateri koli del vašega urinarnega trakta, največkrat povzroči okužbo v vašem mehurju, čemur pravimo cistitis.

Študija iz leta 2013 je pokazala, da bo med 50 in 60 odstotkov žensk v svojem življenju vsaj enkrat poročalo o vnetju sečil. Ženske so bolj podvržene tem težavam, ker je njihova sečnica krajša kot pri moških.

Do vnetij sečil lahko pride tudi po spolnih odnosih. Ta vnetja so lahko pogosta. Informacija, da se to zgodi le v primeru, da je seks nezaščiten, ne drži.

Izberite kondome brez spermicidov

Tinkara Srnovršnik, dr. med., spec. gin. in porod., iz Zdravstvenega doma Ljubljana, razlaga, da o ponavljajočih se vnetjih sečil govorimo, če se v enem letu pojavijo vsaj trikrat oziroma najmanj dvakrat v 6 mesecih. “Pri ženskah v rodni dobi, zlasti mlajših, so spolni odnosi dejavnik tveganja, ki je najpogosteje povezan s ponavljajočimi se vnetji sečil,” pravi naša sogovornica.

Ostali dejavniki tveganja so lahko tudi:

 • uporaba spermicidov
 • nov spolni partner
 • mati z zgodovino vnetij sečil
 • vnetja sečil v otroštvu.

“Zelo pogost povzročitelj vnetij sečil je bakterija Escherichia coli. Raziskave so pokazale, da so spolni odnosi in uporaba spermicidov (tudi na nekaterih kondomih) povezani s kolonizacijo (naselitvijo) bakterije Escherichia coli in ostalih škodljivih bakterij okoli ustja sečnice, do kolonizacije pa pogosteje in za daljša obdobja prihaja ravno pri ženskah s ponavljajočimi se vnetji sečil. Glede na nekatere raziskave je tveganje za pojav vnetja sečil najmanj 9-krat večje pri ženskah, ki so v zadnjem mesecu imele spolni odnos v primerjavi s tistimi, ki ga niso. Ženske z zgodovino vnetij sečil v otroštvu so bolj nagnjene k pojavu bakterij v urinu in vnetjem sečil v odrasli dobi,” pravi dr. Srnovršnik.

Nasvetov, kaj lahko ženska stori, je na spletu ogromno. Med drugim se svetuje, da si pred spolnim odnosom s toplo vodo umije spolovilo in urinira pred in takoj po spolnem odnosu.

“Nekateri dejavniki tveganja za ponavljajoča se vnetja sečil, ki pa niso znanstveno dokazani in se pogosto omenjajo zlasti v laični javnosti, so še: zmanjšan vnos tekočine, odlašanje uriniranja, odlašanje uriniranja po spolnem odnosu, brisanje zadnjične odprtine naprej (proti vaginalni odprtini), spiranje spolovila in tuširanje, nošenje tesnega perila,” je še razložila dr. Srnovršnik in dodala: “Ker se ženske med sabo razlikujejo tudi po genetski predispoziciji, kar se lahko odraža v odzivu organizma na škodljive bakterije, je zdravljenje včasih trdovratno in neuspešno.”

Foto: Profimedia

Kot pišejo na strani WebMd, je treba pri kronični vnetjih z zdravnikom sestaviti načrt zdravljenja, ki lahko vključuje preventivno jemanje antibiotikov.

Nekaj opcij:

 • Majhen odmerek antibiotika za daljše obdobje za preprečevanje ponovnih okužb.
 • Enkraten odmerek antibiotika po spolnem odnosu, ki je pogost sprožilec okužbe.
 • Jemanje antibiotikov največ 2 dni vsakič, ko se pojavijo simptomi.
 • Profilaktično zdravljenje brez antibiotikov.

O preventivni rabi antibiotikov naša sogovornica pravi: “Raba antibiotikov, tudi preventivno po spolnih odnosih, naj bo dobro premišljena po poglobljenem pogovoru z osebnim zdravnikom.”

Kaj so simptomi vnetja sečil?

Poleg bolečin v predelu hrbta med najpogostejše simptome spadajo:

 • pogosta nuja po uriniranju
 • pekoč občutek pri uriniranju
 • bolečina ali pritisk v predelu trebuha ali medenice
 • kri v urinu
 • nenormalen urin, ki lahko zaudarja ali je videti motne barve
 • rektalna bolečina (pri moških)

Če se je vnetje razširilo do ledvic, bolniki občutijo tudi slabost, bruhajo in imajo vročino.

V primeru simptomov ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,139
30.03.2023. ob 14:19
259
15.03.2023. ob 14:53
1,609
28.10.2019. ob 14:07
838
22.03.2023. ob 15:59
768
18.05.2021. ob 15:18
Preberi več

New Report

Close