Bolnišnične okužbe z bakterijo Clostridium difficile tudi v Sloveniji

Uredništvo, 15. oktober 2013.

Bolnišnične okužbe – vse pogostejše okužbe z bakterijo Clostridium difficile tudi v Sloveniji

Mag. Helena Petač, dipl. ing. kem.

geriatric-nursing-long-term-carePreprečevanje širjenja bolnišničnih okužb je ena izmed temeljnih skrbi zdravstvenih delavcev, ki nudijo zdravstveno oskrbo. Zdravstvene organizacije pa morajo prevzeti aktivno vlogo pri organiziranju dejavnosti v smislu zmanjševanja prenosa bolnišničnih okužb.

Bolnišnične okužbe se pojavijo med 5 – 15% v vseh vrstah ustanov (bolnišnice, zdravstveni domovi, ambulante, zdravilišča, domovi za starejše, zavodi za invalidno mladino, psihiatrične ustanove) in se v intenzivnih enotah pojavljajo celo do 87%. Po pogostosti so na prvem mestu bakterjske okužbe sečil in dihal.

Trenutno je bakterija Clostridim difficile (C. diff.) ena izmed pomembnejših povzročiteljev bolnišničnih okužb. Okužba lahko poteka kot lažja driska, kot kolitis s sluzavo ali krvavo drisko ali pa kot psevdomembranozni kolitis, za katerega je značilna tvorba psevdomembran v črevesni sluznici. Če bolezen ni pravočasno in ustrezno zdravljena, razvoj toksičnega megakolona povzroči perforacijo črevesa, kar posledično lahko vodi do smrti.

Najpogosteje se okužba z bakterijo C. diff. razvije po zdravljenju z antibiotiki ali po kemoterapiji, ko je črevesna flora porušena, kar daje možnost C. diff. za njen razvoj. Ponovitve okužbe pri okužbi z C. diff. se pojavijo zelo pogosto in sicer pri 20 – 50 % bolnikov in še naraščajo. To ima velik negativni ekonomski učinek, saj :

 • podaljša ležalno dobo (6 – 11 dni)
 • poveča stroške zdravljenja (preiskave, zdravila, terapije, nega, itd..)
 • podaljša čakalne dobe

V zadnjih 10-tih letih se opaža tudi sprememba v epidemiologiji okužb z C. diff.– običajno ni več zgolj neprijeten zaplet po zdravljenju z antibiotiki, temveč se je povečalo število bolnikov, ki imajo zapleten potek bolezni, kateri zahteva nujno intenzivno zdravljenje, včasih tudi odstranitev kolona.

Zaskrbljujoče je dejstvo, da močno narašča število mlajših bolnikov ter tudi bolnikov, ki predhodno niso bili hospitalizirani oziroma zdravljeni z antibiotiki. Predvsem so v tej skupini nosečnice in majhni otroci.

Okužba pri C. diff poteka s sporami. Pri izbruhu v bolnišnicah je navadno vzrok bolnišnično okolje, prenos pa poteka z rokami. Spore so odporne na alkoholna razkužilna sredstva zato je nujno temeljito umivanje rok z milom in vodo.

Zaradi vseh zgoraj navedenih dejstev ter zaradi ocenjevanja ugleda bolnišnic po številu okužb na letni ravni, so se pri proizvajalcu CLEANIS odločili in pripravili inovativne izdelke za dvig nivoja higiene pri negi bolnika v bolnišničnem okolju kot tudi drugje. Njihov moto je proizvajati in razvijati edinstvene rešitve za higieno in nego, ki služijo tako bolnikom, negovalnemu osebju kot tudi svojcem pri domači negi. Cleanis je vodilni svetovni proizvajalec na tem področju. Izdelke prodajajo v 60-tih državah po svetu. Razvili so tri blagovne znamke:

Care Bag – linija vrečk s super absorpcijsko podlogo, kamor spadajo vrečke za:

 1. nočno posodo
 2. prenosna/ sobna stranišča
 3. bruhanje
 4. stranišča
 5. uriniranje (kot račka)

vrecke-sobna-stranisca stranisce-vreckevrecke-za-bruhanje racka-vrecke

GelMax – linija super absorbentov na osnovi polimernih kristalov, kamor spadajo:

 1. Vrečka predpripravljena z superabsorbentom za v račko (vodotopna ovojnca s superabsorbentom, ki gelira urin in prepreči smrad)
 2. Plastenka s superabsorbentom v prahu – doziramo po potrebi
 3. Vpojne podloge z vključenim superabsorbentom

gelmax_izdelki  gelmax_podloga

Aqua : rokavica za umivanje, ki je prednavlažena z zaščitnim lotionom, pripravljena za takojšnjo uporabo. Ne vsebuje alkohola in mila. Je idealna rešitev za nego nepokretnih bolnikov, inkontinentnih in starejših. Po uporabi bolnika ni potrebno brisati. Material je izredno mehak nonwoven z viskozo, visoke gramature. Proizvod je dermatološko testiran. Rokavice je možno predogreti v mikrovalovni pečici, kar nudi pri negi dodatno ugodje.

Omenjeni produkti so dobrodošli v :

 • javnih in zasebnih bolnišnicah
 • na urgentnih blokih bolnišnic, pri prevozih nujne medicinske pomoči
 • v lekarnah, trgovinah z medicinskimi pripomočki
 • izposojevalnicah medicinskih pripomočkov
 • pri gasilcih, javnih in zasebnih prevozih

gelmax_izdelki2a popolna-higiena-aqua aqua-sampon aqua-sport aqua-senzitiv

Kljub temu, da je trenutno stanje v Sloveniji stabilno, moramo za uspešno obvladovanje okužb slediti svetovnim smernicam, ter zagotavljati preventivo, saj je z ekonomskega vidika preventiva cenejša kot kurativa.

Za podrobnejše informacije in naročila :
KEMCEL TRADE d.o.o., Ziljska ulica 11, Ljubljana
Tel.: 01/ 5300093 Fax: 01/ 5300097
Mail: [email protected]i www.kemcel.si www.kemcel-trgovina.si

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,503
29.07.2021. ob 10:58
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close