Boljši pogoji za najmlajše na URI-Soča

Uredništvo, 24. maj 2016.

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla je Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu RS – Soča (URI – Soča)…

Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla je Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu RS – Soča (URI – Soča) namenila donacijo – tokrat v višini 45.000 evrov. Največji del sredstev bodo v URI – Soča namenili za nakup naprave Innowalk Pro Small, ki jo bodo v uporabo predali v mesecu juniju, ko bo potekal »DAN ZA BOLJŠI KORAK« ob prijetnem druženju s piknikom.

Namenjena bo za trening hoje, krepitev mišične moči in pridobivanju splošne telesne zmogljivosti tudi za najmlajše na rehabilitaciji na otroškem oddelku, ki sicer hodijo, vendar je zaradi bolezni ali poškodbe njihova hoja otežena in šibka, pa tudi za tiste, ki sami stoje in hoje ne zmorejo.

Nova naprava bo otrokom, visokim med 100 do 140 cm, omogočala trening hoje in krepitev funkcije spodnjih udov z vodenim recipročnim gibanjem nog in istočasno krepitvijo rok. Z njo se bodo z motoriziranim, vodenim in podprtim ponavljanjem korakanja v razbremenjenem pokončnem položaju pripravljali na samostojno gibanje in vzpodbujali aktivne gibe v spodnjih ter zgornjih udih. Izboljševali si bodo gibljivost, zniževali neprimerno povišan mišični tonus, učili recipročnih gibov nog za bodočo hojo in čutili še mnogo drugih koristnih učinkov. Naprava se lahko uporablja tudi brez funkcije rok, kadar je to bolj primerno.

Od doniranega zneska bo del namenjen tudi za nakup izkašljevalnika za otroke. Gre za napravo, ki je koristna zlasti za otroke z najtežjimi okvarami, ki se sami ne gibljejo, pretežno ležijo ali podprto sedijo, dihajo plitko in se ne morejo izkašljati. Za nekatere je pomembna predvsem z zgodnjem obdobju rehabilitacije, za druge pa tudi kasneje v življenju, če ostane funkcija dihalnih mišic in pljuč šibka. Starši se med rehabilitacijo lahko naučijo uporabe in nato lahko tako napravo dobijo za uporabo doma. S tem se pomembno izboljša dihanje in predihanost pljuč ter zmanjša nevarnost razvoja pljučnic. Izkašljevalnik so si mladi pacienti do sedaj morali deliti z odraslimi, sedaj pa bodo pridobili čisto svojega, namenjenega zgolj otrokom.

Mag. Robert Cugelj, direktor URI – Soča, je ob tem izjavil:

»URI – Soča in Skupina SIJ z že drugo pomembno donacijo v dveh letih nadaljujeta z odličnim sodelovanjem, ki omogoča najmlajšim v Sloveniji rehabilitacijo, primerljivo s strokovno najbolje razvitimi inštitucijami v svetu. V URI – Soča iskreno pozdravljamo to pomembno gesto in zaupanje, ki ga Skupina SIJ izraža našemu delu.«

Anton Chernykh, predsednik uprave skupine SIJ:

»Skupina SIJ je zavezana k trajnostnemu razvoju in zato z veseljem že drugo leto prispevamo k izvajanju vrhunske rehabilitacije v URI – Soča. Verjamem, da bo naprava, ki smo jo podarili, tesen zaveznik njihovih strokovnjakov in terapevtov, predvsem pa velik prijatelj otrok, ki jih bo spodbujal pri majhnih, a trdnih korakih ter krepil njihovo gibljivost in samostojnost.«

Prva donacija Skupine SIJ je bila v letu 2015 v višini 50.000 evrov in je URI – Soča omogočila nakup robotizirane naprave za zgornje okončine Armeo Spring Pediatric. Slednjo najmlajši pacienti, ki imajo zaradi nevroloških obolenj težave z gibanjem rok in dlani, uporabljajo že skoraj leto dni in si tako vzdržujejo in obnavljajo motorične sposobnosti, se učijo novih gibov in izboljšujejo koordinacijo gibov. Učinki so vzpodbudni, motivacija otrok za delo pa je ob uporabi računalniških igric večja kot za običajno funkcionalno terapijo za roke.

Z novo pomembno pridobitvijo bodo v URI – Soča še učinkoviteje izvajali svoje poslanstvo, da z uvajanjem novih, najsodobnejših metod zagotavljajo učinkovito rehabilitacijo pacientom in jim pomagajo, da se čim hitreje povrnejo v svoje domače okolje in nadaljujejo z aktivnim življenjem.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
05.08.2021. ob 09:18
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close