Bodi zvezda in tudi letos ne meči petard

Uredništvo, 23. december 2012.
Ostalo
petarde

Poškodovanega dela telesa se kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo.

Poškodovanega dela telesa se kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo.

Ljubljana, 19. december 2012 – Četudi v Sloveniji velja zakon, ki prepoveduje uporabo petard, so strokovnjaki UKC Ljubljana skupaj s predstavniki Generalne policijske uprave na današnji novinarski konferenci opozorili na nevarne poškodbe, ki so posledica neustrezne rabe različnih pirotehničnih sredstev. Specialisti kirurgi in policisti namreč menijo, da ravno mediji lahko naredijo veliko pri ozaveščanju javnosti o posledicah nepremišljene in  nenadzorovane uporabe petard, predvsem pri mladih.

Asist. mag. Simon Herman iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana opozarja, da je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji. »Poškodovanega dela telesa se po poškodbi ne more vrniti v enako stanje kot pred poškodbo,« je uvodoma opozoril sogovornik.  

V lanskem letu (letu 2011) so v UKC Ljubljana zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli dvanajst poškodovancev, največ v silvestrski noči. »Veseli nas, da je bilo poškodb v letu 2011 precej manj kot leto prej, ko smo sprejeli 25 poškodovancev. Zagotovo ima tu velik pomen ozaveščanje, zato vas za pomoč prosimo tudi letos,« je poudaril asist. mag. Simom Herman. Po njegovem mnenju vseeno ostaja posebej zaskrbljujoče je, da je med poškodovanimi največ mladih: povprečje med leti 2002 in 2011 kaže, da je kar 53 odstotkov poškodovancev starih med 10-20 let.

Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi se v UKC Ljubljana srečujejo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi kasneje. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti. »Rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida in/ali sluha sta lahko del nesrečne zgodbe. Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo tako s psihičnimi posledicami, lahko pa so tudi v breme družbi,« o poškodbah pove Nina Suvorov, dr. med iz KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike UKC Ljubljana.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi G. Aloj Senčar iz Sektorja splošne policije v Generalni policijski upravi. Opozoril je, da poleg nekaterih pirotehničnih izdelkov, ki so dovoljeni celo leto (rakete, vulkani, fontane, rimske sveče in baterije), je od danes pa do 31. decembra dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (pokajoče žabice, vžigalice, pasje bombice…) in ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok. Njihova uporaba je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem.

Ognjemetne izdelke kategorije 1, katerih glavnih učinek je pok, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije 1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke le pod nadzorstvom staršem ali skrbnikov.

Prepovedana pa je posest vseh tistih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Največkrat so to petarde različnih oblik in moči.

Fizičnim osebam je prepovedana:

  • predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka,
  • uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi,
  • preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Globe, ki so predpisane za kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, zanašajo za posameznika od 400 do 1.200 evrov (48. člen). To je tudi predpisana globa za kršitve, ki jih najpogosteje obravnava policija. Globe za pravne osebe pa se gibljejo med 5.000 in 50.000 evrov (46. člen) oziroma od 3.000 do 15.000 evrov (47. člen).

Policisti se žal vsako leto znova srečujemo s poškodbami zaradi pirotehnike in kršitvami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, zato v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport tudi letos nadaljujemo s preventivnim projektom Bodi zvezda, ne meči petard. Na osnovnih šolah so policisti že izvedli predavanja za učence in otroke, jim predstavili nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev in omejitve pri nabavi ter uporabi teh izdelkov. Ob številnih preventivnih aktivnostih pa izvajamo tudi nadzor nad uporabo pirotehničnih izdelkov.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto vodi v telesne poškodbe, moti pa tudi živali ter onesnažuje okolje.

Kljub temu, da je prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1 dovoljena šele od današnjega dne dalje, so policisti v zadnjih dneh zasegli že preko 62.000 pirotehničnih izdelkov te kategorije, ki so jih posamezniki posedovali v nasprotju s predpisi. Ugotavljamo, da se je število telesnih poškodb zaradi uporabe pirotehnike v pretekli sezoni sicer nekoliko zmanjšalo, pa vendar je bilo poškodovanih 12 oseb, od česar je bilo 5 otrok. Policija je zabeležila tudi 48 primerov poškodovanja premoženja s pirotehničnimi izdelki, v letu 2010 pa je bilo takih primerov 62. Število prekrškov, ki so bili obravnavani, ostaja praktično na enakem nivoju, saj je bilo v prejšnji sezoni obravnavanih 171 prekrškov, leto prej pa 175.

»Da bi letošnji prazniki minili brez poškodb zato tiste, ki boste posegli po pirotehničnih sredstvih prosimo, da upoštevajo načela varne uporabe. Pirotehniko uporabljajte tako, kot je to predvidel proizvajalec. Ne kupujte je na črnem trgu, saj ni zagotovila, da je ta varna. Ne uporabljajte jo izven dovoljenega časa in le na krajih, kjer ne boste nikogar ogrožali oziroma kjer je njena uporaba dovoljena,« je še opozoril g. Alojz Senčar. 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,651
07.01.2022. ob 09:19
285,548
18.01.2022. ob 18:13
110,406
18.01.2022. ob 18:00
Preberi več

New Report

Close