Bliža se 29. september – Svetovni dan srca

Uredništvo, 26. september 2013.

Svetovni dan srca je že več kot 10 let posebna priložnost, da se ves svet in prav vsak posameznik oziroma posameznica vsaj za trenutek zamisli in odgovori na vprašanje kako skrbi za svoje srce.

Svetovni dan srca je že več kot 10 let posebna priložnost, da se ves svet in prav vsak posameznik oziroma posameznica vsaj za trenutek zamisli in odgovori na vprašanje kako skrbi za svoje srce. Srce je res nenavaden organ. V povprečnem življenju utripne 3,2 x 10⁹ – krat. In s tem pretoči 4,5 x 10⁸ litrov krvi. Velikanski številki. In to zmore le 450 gramov težek organ. V za dva ekvatorja dolg žilni sistem potisne 5,1×10⁵ ton krvi, kar je količina, za prevoz katere bi potrebovali 2000 super tankerjev.

Če želimo, da srce opravi svoje delo, moramo zanj skrbeti in ga krepiti že od otroških dni. Številne bolezni srca in ožilja in mnoge prezgodnje smrti, žal, dokazujejo, da se ljudje ne moremo ravno postavljati kot dobri skrbniki svojega srca.

Ob letošnjem svetovnem dnevu srca želi Društvo za zdravje srca in ožilja ponovno opozoriti, da je vsak posameznik oziroma posameznica v prvi vrsti sam odgovoren/na za zdravje svojega srca.
Slabe navade in zgledi staršev se prepogosto prenašajo na otroke! Zdrava družina je največji porok za zdrave življenjske navade otrok. Skrb za zdravo srce v otroštvu zagotavlja zdravo in zadovoljno odraslost, kar vodi tudi v srečno in zdravo starost. Srca žal ne moremo obvarovati pred vsemi negativnimi vplivi. Lahko pa ga obvarujemo pred tobačnim dimom, alkoholom in drugimi nepotrebnimi razvadami, maščobami, ki vodijo v poapnenje žil in tudi pred zvišanim krvnim tlakom.

Zdrav življenjski slog ni nič težkega in težko dosegljivega. Skrivnosti zdravega življenja ležijo predvsem v prehrani , gibanju in odpovedovanju nezdravim razvadam kot je kajenje. Občasno pa še preventivno preverimo naše zdravstveno stanje z meritvami, o katerih veliko pišemo tudi v naši reviji Za srce.

Društvo je ob Svetovnem dnevu srca pripravilo številne prireditve po vsej državi. Program najdete tudi na spletni strani društva: www.zasrce.si in v reviji Za srce.

Kriza, pa naj bo takšna ali drugačna, naj ne zmanjšuje naše skrbi za srce. Društvo in druge nevladne organizacije smo v pomoč prav vsakemu, ki si take pomoči želi. Vsem tistim, ki pa jih doletijo bolezni srca in ožilja, bi radi ob tej priložnosti v oporo in spodbudo zagotovili, da jim ob strani stoji dobro usposobljeno slovensko zdravstvo.

Društvo je za vse otroke prvih treh razredov ljubljanskih osnovnih šol pripravilo program: Mladi obračamo svet. Otrokom želimo s posebno pobarvanko, ki jo je Igor Ribič imenoval Srček Bimbam, predstaviti zdrav življenjski slog v želji, da postanejo ambasadorji zdravega načina življenja povsod, kamor jih zanese pot. Akcijo je podprla Mestna občina Ljubljana.

Društvo je na novinarski konferenci ponovno pozvalo odgovorne, da dobro premislijo o načinu uvedbe terapevtskih skupin zdravil, saj se dobro zavedajo, da bo najbolj prizadeta velika skupina srčno žilnih bolnikov.

Zdrav življenjski slog je najpomembnejši v preventivi ne samo srčno žilnih bolezni pač pa vseh kronično nenalezljivih bolezni. Zmanjšati umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja ter drugih kroničnih nenalezljivih bolezni za 25 % do leta 2025 je strateški cilj društva in tudi Mreže NVO 25×25, ki smo jo ustanovili decembra 2012. Ob svetovnem dnevu srca vabimo vse vladne in nevladne organizacije ter ljudi dobre volje, da se nam pridružijo v teh prizadevanjih.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
24.06.2021. ob 23:26
110,163
24.06.2021. ob 23:54
Preberi več