Berimo skupaj – 1. teden: Starševstvo, ki upošteva razvoj možganov

Uredništvo, 22. avgust 2018.
sin otrok mama odnos

Vsako sredo skupaj beremo in delamo vaje iz priročnika “Celostni razvoj otroških možganov” (avtorja Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.). Vaša naloga je, da približno vsake dva tedna preberete eno poglavje iz knjige, mi pa vsak teden predstavimo eno ali dve vaji za posamezno metodo. Prvo poglavje – naš 1. teden, predstavlja model starševstva, ki je pozorno na razvoj možganov ter vas seznanja s preprostim in močnim konceptom, ki je jedro metode za celostni razvoj možganov, to je integracija. Vabljeni k skupnemu branju in utrjevanju z vajami.

1. teden
Celostni razvoj otroških možganov
Daniel J. Siegel, M. D. in Tina Payne Bryson, Ph.D.

Starševstvo, ki upošteva razvoj možganov

Starši so pogosto strokovnjaki za telesa svojih otrok. Vedo, da temperatura nad 37 °C pomeni bolezen. Znajo očistiti ureznino, da se ne okuži. Vedo, zaradi katere hrane njihovi otroci ne bodo mogli zaspati.

Vendar tudi najbolj skrbni in izobraženi starši pogosto nimajo niti osnovnega znanja o tem, kako delujejo možgani njihovih otrok. Mar ni to presenetljivo? Posebej, če pomislite na osrednjo vlogo, ki jo imajo možgani na vseh področjih otrokovega življenja, za katerega je mar staršem: pri disciplini, sprejemanju odločitev, zavedanju, v šoli, odnosih in tako naprej.

Možgani v bistvu določajo, kdo smo in kaj počnemo. In ker možgane pomembno oblikujejo izkušnje, ki jih nudimo kot starši, nam znanje o tem, kako naše starševstvo vpliva na razvoj možganov in jih spreminja, lahko pomaga vzgajati močnejše in odpornejše otroke.

Zato vas želimo seznaniti z vidikom celostno razvitih možganov. Rada bi pojasnila nekatere temeljne koncepte o delovanju možganov in vam pomagala vaše novo znanje uporabiti tako, da bo starševstvo lažje in polnejše.

Avtorja nočeta reči, da se boste z vzgojo otroka po načelih celostno razvitih možganov rešili vseh frustracij, ki jih prinaša starševstvo. Vendar vam bo razumevanje nekaterih preprostih in lahko obvladljivih osnov o delovanju možganov omogočilo, da boste bolje razumeli svojega otroka, se učinkoviteje odzivali na težavne položaje ter ustvarili temelj za socialno, čustveno in psihično zdravje.

Jedro te knjige je integracija. Jasno razumevanje integracije vam bo omogočilo, da boste popolnoma preoblikovali svoje dojemanje starševstva. Pomagalo vam bo, da boste v njem bolj uživali ter svoje otroke bolje pripravili na čustveno bogato in zadovoljno življenje.

(povzeto po knjigi)

V prvem poglavju si preberite:

  • kaj je integracija in zakaj je pomembna,
  • kako lahko starši otrokom pomagamo, da bodo njihovi možgani delovali bolj integrirano,
  • kako izkušnje oblikujejo možgane in kako lahko starši neposredno vplivajo na razvoj možganov svojih otrok,
  • zakaj otrokovi možgani še niso spoosobni delovati integrirano,
  • kako lahko vplivamo, da se bodo možgani našega otroka razvijali v smeri integracije.

Kako znanje uporabiti?

VAJA 1:
Kolikokrat v dnevu se vam zgodijo situacije, v katerih želite »samo preživeti«?
Katere so vaše »preživetvene« strategije? (primer: kričite, ločite otroke, jih pošiljate v kot)
Razmislite in po potrebi zapišite.

VAJA 2:
Vsak posameznik ima v življenju svoje vrednote in področja, ki se mu zdijo pomembna.
Katere stvari so pomembne vam?  Na kakšen način vi spodbujate otrokov razvoj? Kaj z njim počnete? Kam ga peljete? (primer: preberem mu pravljico, skupaj zapojeva pesmico, greva na sprehod)
Vzemite si čas (ZDAJ) in napišite, zakaj so vam te svari ljube, oziroma kje vidite smisel? Kaj si zares želite za svoje otroke? Katere lastnosti upate, da bodo razvili na poti v odraslost?

Vabilo

Starše vabimo, da se udeležijo odprte skupino za starše, kjer se bomo v petih srečanjih sprehodili čez posamezna poglavja, naredili vaje, jih ovrednotili in predebatirali. Sprejeli bomo 20 udeležencev. Vse, ki vas udeležba zanima, lahko že pišete na mail: [email protected].

Preberite tudi:

Napovednik Berimo skupaj, delajmo vaje in spoznajmo otroške možgane

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več