Berimo s srcem

Uredništvo, 15. junij 2012.

Z nekaj manj kot 3.000 knjigami obdarili 6 psihiatričnih bolnišni

Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija v letu 2012 znova pripravlja številne dobrodelne in človekoljubne dejavnosti.

V sodelovanju s številnimi institucijami bodo tako tudi letos uresničevali različne humanitarne, izobraževalne in kulturne programe, ki bogatijo življenja ljudi. Ena izmed prvih tovrstnih kampanj je »Berimo s srcem«.

Šestim psihiatričnim bolnišnicam po Sloveniji – Begunje, Idrija, Maribor, Ljubljana in Ormož – bodo podarili nekaj manj kot 3.000 knjig, s katerimi želijo vsem, ki se soočajo s tovrstnimi težavami, pomagati in olajšati pot iz duševne stiske, predvsem pa zmanjšati stigmatizacijo ljudi in ozavestiti širšo družbeno skupnost.

Kampanje »Berimo s srcem« daje velik poudarek na tem, da se vsaka zgodba, ki je bila utelešena v zbirki 4-ih knjig (Česar nihče ne ve, Jaz, Mamina pošast, Najboljši očka na svetu), dotika srca in misli ljudi. Ob prebiranju slednjih dobimo drugačen pogled na svet, drugo perspektivo in miselnost. S knjigami, katerih izdajo je omogočila Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS, želijo v združenju Ozara širiti tudi večjo ozaveščenost o duševnih boleznih. Knjige se namreč dotikajo tematik, ki v slovenskem prostoru še niso bile primerno obravnavane. Pred izidom teh knjig v Sloveniji namreč še ni bilo nobene publikacije za otroke, ki bi govorila o duševnih motnjah oziroma samomoru. Zgodbice v knjigah so izobraževalne in poučne, otrokom predstavljene na prijazen način, dotikajo pa se problematik samomora in drugih oblik duševnih motenj.

B1F346E0-82F0-11E1-93E7-4FAE65B94067

Slovenija se uvršča v sam vrh po število samomorov med mladimi

Težave v duševnem zdravju se pojavljajo pri ljudeh vseh starosti. Različne raziskave kažejo zaskrbljujoče podatke, da ima približno 10 – 20 % evropskih mladostnikov različne težave v duševnem zdravju, poleg tega pa se več kot polovica duševnih motenj, ki trajajo celo življenje, prične pred 14. letom starosti. Še posebej so izpostavljeni tisti otroci, katerih starši imajo duševne motnje (po podatkih Evropske komisije jih kar 27 % boleha za duševnimi motnjami), saj najmanj eden izmed treh otrok staršev s psihičnimi problemi tudi sam razvije podobno motnjo, tretjina pa lahko ima zmerne težave, ki ponavadi s primerno pomočjo popolnoma izzvenijo. Po številu samomorov med mladimi pa smo v Sloveniji med prvimi devetimi državami na svetu, povprečno pa se zgodita dva samomora otrok, ter med pet in deset samomorov med mladoletniki. Vsako leto naredi samomor tudi od 30 do 50 mladih, starih med 18. in 24. letom.

B5697736-4FF1-11E1-869A-E45F66B94067

Načrte, ki bodo potekali v okviru te kampanje, nam je pojasnil predsednik združenja Ozara Slovenija, mag. Bogdan Dobnik: »S kampanjo »Berimo s srcem« želimo vsem, ki se zaradi težav v duševnem zdravju zdravijo v kateri izmed slovenskih psihiatričnih bolnišnic, ponuditi orodje/sredstvo-knjigo, s pomočjo katere bodo o svojih težavah spregovorili s svojimi otroki. Še posebej pa so knjige za tiste, ki so za duševno motnjo zboleli prvič. Prav tako pa želimo pri otrocih zmanjšati strah in odpraviti predsodke, ki najpogosteje izvirajo ravno iz neznanja ter zmotnih predstav o duševnih motnjah. V letu 2012 pa nameravamo poleg vseh ostalih aktivnosti izdati tudi grafični roman za mlade, ki bo nastal izpod rok slovenskih avtorjev in bo obravnaval tematiko samomora oz. izgube bližnjega zaradi samomora. Prav tako bomo v sozaložništvu s priznano slovensko založbo izdali avtorsko otroško slikanico, ki se posveča stiski otrok zaradi izgube enega izmed staršev.«

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več