Bela napotnica – prihranek časa in poti za bolnika

Uredništvo, 08. december 2014.

S prvim januarjem 2015 vstopa v veljavo bela napotnica, ki pomeni razbremenitev osebnega zdravnika in, kar je morda še bolj pomembno, bela napotnica bo prispevala k prihranku časa in poti …

S prvim januarjem 2015 vstopa v veljavo bela napotnica, ki pomeni razbremenitev osebnega zdravnika in, kar je morda še bolj pomembno, bela napotnica bo prispevala k prihranku časa in poti bolniku.

Komu so namenjene bele napotnice?

Bolniki, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika (splošni zdravnik, zobozdravnik, ginekolog) v javni zdravstveni mreži, torej v zdravstvenem domu ali pri koncesionarju, bodo na podlagi bele napotnice zasebnega zdravnika lahko koristili vse nadaljnje specialistične storitve v javni zdravstveni mreži pod enakimi pogoji kot bolniki na podlagi zelene napotnice. Bolnik, ki bo imel napotnico osebnega zdravnika za specialistični pregled in si bo izbral zasebnega izvajalca (samoplačniško ambulanto), pa se v novem letu ne bo vračal več k osebnemu zdravniku po novo napotnico za napotitve k drugim specialistom ali na diagnostične preiskave.

Mihael Demšar, dr. med., predsednik Odbora za osnovno zdravstvo je ob tem dejal: »Gre za male korake v pravo smer. Odbor za osnovno zdravstvo je z uspešnimi sestanki uspel uresničiti idejo bele napotnice, katere vsebina je skoraj popolnoma enaka zeleni. Pacient bo imel z belo napotnico enake pravice pri javnem izvajalcu

Tudi pri vpisu v čakalno vrsto bo veljal enak režim, ne glede na to, s kakšno napotnico se bo bolnik prijavil na pregled. Omejitev, ki velja pri obeh vrstah napotnice, je, da specialist ne more napisati napotnice samemu sebi.

S podrobnimi navodili je ZZZS seznanil izvajalce zdravstvenih storitev, ostali dokumenti pa so dosegljivi na spletni strani ZZS, kjer je objavljena tudi bela napotnica in si jo lahko vsak zasebni izvajalec natisne.

Primer bele napotnice

bela-napotnica-novost

Vir: Zdravniška zbornica Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več