Izpolnjujemo želje otrok: “Babica in dedek sta umrla, tudi oči. Rad bi živel pri mami.”

30 otrok iz socialno šibkega okolja je že našlo svojega Božička ali dedka Mraza, še vedno pa lahko pošljete splošno darilce. Želje otrok so skromne, zgodbe srce parajoče. Ne glede na to, kateremu otroku boste izpolnili željo, njihove zgodbe so nam lahko navdih, saj podarjajo mnogo več: zavedanje, da nekatere stvari niso tako samoumevne in kaj je v življenju res pomembno.

Ponosni smo, da se vsakoletni akciji Žurnala24.si in Zveze prijateljev mladine Ljubljana (ZPM) Moste – Polje pri obdarovanju otrok iz socialno šibkega okolja letos pridružuje tudi Med.Over.Net

Otroci prihajajo iz vseh koncev Slovenije. Njihove želje so v večini zelo skromne, nekateri izmed njih si želijo le Kinder jajčka, pižamo, peresnico, nekaj za ustvarjanje. Zgodbe in okoliščine bodo marsikaterega pretresle. Nekateri izmed otrok živijo le z enim staršem, ker so ločeni ali pa je partner umrl, nekateri izmed njih bivajo sami v mladinskih domovih. Spet drugi živijo v velikih družinah, kjer se starši trudijo po najboljših močeh, a vsega, kar lahko pričara nasmeh njihovim otrokom, ne morejo zagotoviti. 

Morda s solzico v očeh vas bodo želje in opisi včasih tudi nasmejali. Vsi otroci so letos pridni, staršem, če jih imajo, pridno pomagajo pri domačih opravilih, matematika pa je očitno med najljubšimi predmeti. 

S pomočjo vas, naših srčnih bralcev, bomo skupaj uresničili želje otrok, ki so jih zaupali v pismih Božičku in dedku Mrazu. Tako bodo vse pod prazničnim drevescem pričakalo darilce. 

Kako lahko obdarite otroka? 

Spodaj so prepisana pisemca in želje otrok. Ponekod so otroci ali učitelji (ZPM) dodali tudi opis družinice, mlajšim otrokom so pisemca pomagali napisati učitelji pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Številko svojega izbranega otroka pošljite na [email protected] in počakajte na potrditev z elektronskim sporočilom. 

Seznam se bo sproti osvežil. Kjer so otroci že zasedeni, piše ZASEDEN. Tega otroka ne morete več izbrati. 

Nekatere želje otrok so res skromne, zato prosim bralce, da jim v darilce pristavite še kakšno sladkarijo ali oblačilo. 

Če bi želeli otrokom pod okrilje Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje pomagati kako drugače, pa obiščite njihovo spletno stran: https://www.zpmmoste.net/ ali jim pišite na: [email protected]

Otroci, ki niso imeli možnosti oddati pisma 

V program ZPM Moste-Polje je seveda vključenih več kot 30 otrok, katerih pisemca lahko preberete spodaj. Mnogi žal zaradi velikih potreb s pismi niso prišli na vrsto.

Zaradi same logistike je število pisemc omejeno, s splošnimi darili pa smo tako lani obdarili več kot 500 otrok iz socialno šibkega okolja. 

To so po navadi dolge majice s kapuco, topli zimski čevlji, trenirke, bundice, pižame, plastenke za vodo, šolske potrebščine (barvice, svinčniki, peresa, peresnice), higienski pripomočki (šampon, milo, zobna ščetka), za fante žoge (nogomet in košarka; naj bo napihnjena, saj mnogi nimajo tlačilke), za dekleta elastike, glavniki, zapestnice, verižice.

Izberete lahko otroke, stare od 2 do 10 let, in jim podarite potrebščine, ki jih imajo najraje. Tudi ta darilca zavijete, jih prav tako osebno oddate ali pošljete v zbirni center. Na darilo napišete spol, starost in vsebnost darila, da bo šlo darilo v prave roke. Vsi otroci imajo radi dobre sladkarije, pa tudi kakšne čisto nove in samo njihove igračke. Svojo namero o oddaji splošnega darila pošljite na [email protected] in poslali vam bomo konkretne podatke za oddajo. 

Nekaj idej za darilca – kaj je letos ‘in’? 

  • Pri mlajših otrocih: Slim (playing dou), pop-it, topmodel, sladkarije, lego kocke(vseh vrst), ustvarjalni material, glasbila – – Pri najstnikih: hoodiji (veliki puloverji s kapuco, po možnosti z anime motivi), bele superge, knjige za najstnike 
  • Pa seveda za vse starosti: buff – športna rutka, nogavice, nepremočljive rokavice, nogometne žoge 
  • Če nimate časa za nakupe, bodo to naredili na ZPM in otrokom, ki bodo ostali brez, izpolnili želje ter kupili darila. V ta namen lahko nakažete poljubno vsoto na spodnji račun: Podatki za nakazilo: ZPM Lj. Moste-Polje, Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana  IBAN: SI56 3300 0000 1303 865 BIC: HAABSI22 Namen: obdarovanje otrok Žurnal Koda namena: CHAR Sklic/referenca: SI00 670  

Kaj prinaša konec leta 2022? 

“Ko smo v tem letu povabili otroke, da pišejo pisemca dobrim možem, smo verjeli, da bodo želje otrok segale po tistih stvareh, ki jim pričarajo odmik od vsakdana. Ki jim omogočajo enačenje z vrstniki, ki jim uresničujejo sanje,  ki jih starši ali skrbniki ne zmorejo uresničiti. Ganljiva so pisemca, kjer so otroci napisali, da ne morejo več pisati Božičku, pa tudi dedku Mrazu ne, saj so jim starši  ali skrbniki – namesto darilc  doslej napisali, da dobri možje tetke zime niso našli njihovega skromnega stanovanja. Ali pa, da se otroci čez leto niso dovolj trudili. In so nehali verjeti vanje,” je za Žurnal ob letošnji predaji pisemc dejala predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje Anita Ogulin. 

“Želje otrok so povezane tudi s stanjem v družini. Večina njih je predstavila svoje videnje lastne družine. Izpisovali so želje, da se mamica ali očka vrnejo. Da bi imeli več stika z njimi. Da se vrnejo z dela v tujini ali želeli zdravje sorojencu ali staršu.  Močno so se nas dotaknile želje najstnikov, ki ne živijo v svojih družinah, ker so starši umrli ali zboleli.  Pa otroci, ki so bili ali so še žrtve družinskega nasilja,” opisuje Ogulinova.

In iz mnogih pisemc zato po njenih besedah dobesedno kričijo želje po varnosti, toplini, ljubezni, miru in spodbudi. Pa, da jih pozimi ne bi zeblo, ker nimajo primernih oblačil in obutve. Pa da bi bili v šoli in med vrstniki sprejeti. 

“Seveda smo jih spodbujali, da izrazijo ob vsem tudi želje po tistih igračah, o katerih si niso upali niti sanjati,” pravi. 

Zato so pred nami in vami pisemca iz življenja otrok našega vsakdana. Tako zelo si upam verjeti, da bodo dobri možje tetke Zime – prav vsakemu otroku uresničili še tako skrito željo. Predvsem pa – da bo prav vsak otrok doživel svetlo lučko v temi, ki ga bo popeljala v lepšo in svetlejšo prihodnost. 

Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste – Polje

451 – Vivien (7 let)  ZASEDEN

Jaz rada jem. Jaz rada ustvarjam. Jaz rada se učim matematiko. Jaz imam zelo rada igranje. Tudi rada imam plesanje in rada imam harmoniko in rada imam prijatelje. Rada delam kolesa. Rada se kepam. 

ŽELJA: Želim si Kinder jajček. 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 31-32, številko oblačil 134

OPOMBA: Oče preminul v nesreči. 

452 – Sara (8 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, ker sem letos pomila posodo, šla po mleko in mami pomagala nositi stvari, si zaslužim darilo. Zelo si želim flavto in monocikel, tudi barvice in nove čevlje. Drugače rada rišem in sprehajam psa in delam akrobacije. Lep pozdrav, Sara 

ŽELJA: Da mi prinese prečno flavto (za začetnike) 

OPIS DRUŽINE: Stara sem 8 let. V hiši nas je 5. Živim v hiši z mamico in babico. Oče me obišče ob četrtkih in nedeljah. Imam psa in mačko. Mami dela od doma, oči pa v Kranju. Babi hodi samo v cerkev, drugače težko hodi. 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 38, številko oblačil za 12 let

453 – Mihael (7 let) ZASEDEN

ŽELJA: Lego Titanik ali Jurski park 

OPIS DRUŽINE: Živimo v mestu, skupaj z mamo in dvema bratoma v majhnem stanovanju. Družbo nam dela zlata ribica. Hodim v 2. razred, moj najljubši predmet v šoli je matematika. Rad imam rdečo bravo. Moja mami je frizerka in imam vedno lepo frizuro. 

DODATEK: Deček ima številko obutve 33, številko oblačil 122 

454 – Gabriel (7 let)  ZASEDEN

ŽELJA: Dirkalna steza 

OPIS DRUŽINE: Sem živahen fantek, živim v majhnem stanovanju z bratoma in mamico. Rad imam košarko in matematiko, hodim v drugi razred. Rad imam modro barvo in rad jem kitajsko hrano. Vesel bom, če mi prineseš dirkalno stezo za avte. Obljubim, da bom še bolj priden. 

DODATEK: Deček ima številko obutve 34, številko oblačil 134 

455 – Milan (9 let)  ZASEDEN

Dragi dedek Mraz, star sem 9 let. Imam psa. Rad imam družino. Darilo si zaslužim, ker pomagam pospravljati, ker pomagam mami pri pomivanju, ker imam pri športni vzgoji tri petke! Dragi dedek Mraz, prosim, da mi prineseš nogometno žogo. Lepa hvala, tvoj Milan. 

ŽELJA: Nogometna žoga 

OPIS DRUŽINE: Živim v hiši. Imam dva bratca in eno sestrico. Starša hodita v službo. Imam babico in dedka. Živim v Ljubljani. 

DODATEK: Deček ima številko obutve 38, številko oblačil 152

456 – Nikola (6 let)  ZASEDEN

Dragi dedek Mraz, letos sem bil zelo priden, nisem nagajal mamici in očiju. Želim si igrati nogomet z bratom, ki je že malo večji. Hvala za darilo. Zelo se veselim decembra. Tvoj Nikola 

ŽELJA: Modre superge z vezalkami 

OPIS DRUŽINE: Živim v bloku s starši in bratom. Treniram nogomet dvakrat tedensko, rad gledam risanke. Moja naj risanka je Tačke na patrulji. Rad hodim v šolo in berem pesmice. Moja najljubša barva je svetlo modra. 

DODATEK: Deček ima številko obutve 34, številko oblačil 140

457 – Nina (15 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, želim ti lep božič. Lepo praznuj. Imam te rada. Tvoja Nina. 

ŽELJA: Hoodie – motiv Stitch (‘Žverca’; stitch naj bo na hrbtni strani) 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 38, številko oblačil S 

458 – Sara (8 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, stara sem 7 let in zelo rada barvam, tečem in pomagam mami pri likovni. Letos sem mami pomagala prat, pomivat, likat in čistit okna, zato si zaslužim plišastega zajčka. Želim si tudi novo majčko,hlače in jopico. Lep pozdrav! Pozdravi tudi Parklje in Angelčke. 

ŽELJA: Plišast zajček 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 33, številko oblačil 140

459 – Žan (6 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, sem fantek iz mesta. Živim v bloku z bratom, sestro in mamico. Hodim v prvi razred in imam prijazno učiteljico. Zelo imam rad bombone. Nisem izbirčen glede znamke. Želim si novo peresnico, saj sem svojo uničil. Rad bi tudi velikega čokoladnega Božička za pojest. Vesel bi bil tudi lego kock. Hvala Božiček! 

ŽELJA: Peresnica, čokoladni Božiček ali lego kocke 

DODATEK: Deček ima številko oblačil 128

460 – Bor (12 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, letos sem bil zelo priden in si želim strip Pasji mož Ravs discipline. Stripi so mi zelo všeč. Hvala za darilo. Ti si najboljši. Bor. 

ŽELJA: Strip Pasji mož Ravs divjine

 

461 – Marko (10 let) ZASEDEN

ŽELJA: Marvel lego kocke Wolverine ali Hot Wheels avto

OPIS DRUŽINE: Z družino živimo v stanovanju. Rad imam vse barve razen sive. Najraje se učim matematiko in glasbo. Moja najljubša čokolada je temna. Zelo rad rišem za svojo mamo. Z bratom se zelo razumeva, je starejši od mene in pazi name. 

462 – Žan (10 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, ima mi je Žan. Doma vse pomivam za sabo. Želim si tovornjak z dvema prikolicama. Doma imam rad celo družino. Ajde čav. 

ŽELJA: Želim si tovornjak z dvema prikolicama. 

OPIS DRUŽINE: Živim v hiši. V hiši živimo mami in brat in jaz. 

463 – Silvia (5 let)  ZASEDEN

Narisala je metuljčka za dedka Mraza. 

ŽELJA: Kinder jajček. 

OPIS DRUŽINE: Silvia živi z mamico, sestro, babico in očimom. Očka je umrl v nesreči. Je zelo živahna punčka. Nima posebne želje. 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 31, številko oblačil 128

464 – Vesna (8 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, rada se igram s sestro in bratom, pa tudi s prijatelji. Pomagam pri pospravljanju posode. Želim si veliko snega, bombone in igrače. 

ŽELJA: Želim si bombone, igrače in veliko snega 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 37, številko oblačil 140 

465 – Sabina (8 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, rada delam okraske in rada rišem. Pomagala sem mojima bratoma pri pospravljanju. Želim si skokico. 

ŽELJA: Želim si skokico 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 37, številko oblačil 140

466 – Daniel (14 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, letos sem priden v šoli. Babici rad pomagam pri hišnih opravilih in jo imam rad. Res si želim novo (modro) šolsko torbo. Darila bom zelo vesel. En velik objem pošiljam tudi tebi, lepo se imej. Hvala, Danijel. 

ŽELJA: Šolska torba (mordra) 

OPIS DRUŽINE: Sem Daniel. Star sem 14 let. Imam tri brate. Jaz živim pri babici. Občasno ima stike tudi s svojo mamo. 

DODATEK: Deček ima številko oblačil S.

467 – David (11 let)  ZASEDEN

Dragi dedek Mraz, komaj sem čakal, da letos prideš. Priden sem bil celo leto in rad se učim. Lepo prosim za košarkarsko žogo (št. 6). Rad te imam. David. 

468 – Maja (8 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, sem Maja, stara sem 8 let. Rada jaham konje in rada se cartam. Rada imam Božička. Lepo sem se obnašala, pridno šla spat. Želim si kamenček želja, igrače in bombone. Lepe pozdrave, Maja. 

ŽELJA: Želim si kamenček želja, igrače in bombone. 

DODATEK: Številka oblačil 140

469 – Luciano (11 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček in dedek Mraz. Prinesi mi ribiško palico, prosim. To si zaslužim, ker sem dobil 2.OK. Jest sem Luciano. Živim v zavodu. 

ŽELJA: Ribiška palica 

OPIS DRUŽINE: Nimamo živali. Babica in dedek sta umrla, tudi oči. Rad imam mamo in bi si želel živeti pri njej. Star sem 11. let.  

DODATEK: Deček ima številko oblačil 145, številko obutve 40 

470 – Valentina (6 let)  ZASEDEN

Letos si za Božička želim novo pižamo, nove majčke in spodnje perilo. Želim si tudi Barbiko z dojenčkom. Hvala.

ŽELJA: Pižama, Barbika 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 31 

471 – Valentino (8 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, sem zelo živahen fant, hodim v drugi razred. Živim v veliki družini, imamo tudi pse. Rad igram nogomet, računam in moje najljubše barve so rumena, rdeča, oranžna. Rad pazim na sestrico. Mislim, da sem letos bil priden. Vesel bi bil tudi nove pižame. 

ŽELJA: Lego kocke, policijska postaja

DODATEK: Deček ima številko oblačil 128, številko obutve 31 

472 – Zlatko (9 let)  ZASEDEN

Dragi dedek Mraz. Ime mi je Zlatko. Jaz rad igram košarko. Zelo imam rad mami, ker kuha za jest in me nekam pelje, na kino in tko jo imam. Darilo si zaslužim, ker mami pomagam, ker pospravim sobo, pomagam mami kuhat. Zato mi prosim prinesi presenečenje. Hvala ti. Zlatko. 

ŽELJA: presenečenje

DODATEK: Deček ima številko oblačil za velikost 12 let 

473 – Vita (11 let)  ZASEDEN

ŽELJA: Knjige (Vrnitev – Sebastijan Pregelj, Šnofijeva druščina 2, Bleščivka – Špela Frlic) 

NAJLJUBŠA BARVA, RISAN JUNAK, SLADKARIJE: Barva roza; risanka Bacek Jon, Ledena doba, Grizzy and the Lemmings; sladkarija: Eurokrem – lešnikov namaz, torte, palačinke, piškoti 

OPIS DRUŽINE: Živim samo z mami v majhni najemniški garsonjeri. Zelo si želim mucko, vendar z mami nimava ustreznih pogojev in denarja. Mami je brez službe. Z dedijem klepetava po telefonu, ko mi je dolgčas. Je v domu starejših. Očija nimam. Z drugimi najinimi sorodniki nimava stikov. 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 39, številko oblačil 176 (za 15 let – je velika) 

474 – Klara (1o let)  ZASEDEN

Dragi Božiček. Želim si velikega medvedka. Bila sem zelo pridna v Mladinskem domu. Zelo rada ustvarjam in se ukvarjam z živalmi. Rada plešem in jaham konje. Lep pozdrav, 

ŽELJA: Velik medvedek 

OPIS DRUŽINE: Živim v Mladinskem domu, skupaj nas je osem. Nimamo živali. V Mladinskem domu sem cel teden, starša me obiskujeta. V šoli mi je najbolj všeč športna, rada ustvarjam in veslam. 

475 – Jerca (7 let)  ZASEDEN

Dragi dedek Mraz. Jaz sem pridna, rada pomagam, rada se igram s hula hop obročem, če lahko, te poleg obleke prosim za novi hula hop obroč mavrične barve. Letos sem pri matematiki bila pridna, doma sem pomagala mami in pospravila za sabo. Rada imam svojo družino. Hvala, da mi boš prinesel darilo, ki ga bom zelo vesela. 

ŽELJA: Eno obleko (vijolično z bleščicami in zvezdicami) 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 36, številko oblačil pa za 13-14 let 

476 – Zala (9 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček. Letos se mi zdi, da sem bila pridna, a ne bi imela darila. Zelo rada rišem in se igram s svojim kužkom, rada tudi plešem in telovadim. Moja najljubša barva je modra, najljubša predmeta pa slovenščina in matematika. V stanovanju živim z dvema sestricama, mamico in atijem. Treniram gimnastiko in rada ustvarjam.

ŽELJA: Morda kaj za ustvarjanje ali gimbastiko (punčka nima želje) 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 36, številko oblačil 152 

477 – Nina (11 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, želim si superge in čokolado, lahko tudi medvedka. In če lahko, prosim tudi eno majico in pulover. Lahko tudi obleko <3 Rada imam košarko in mogoče tudi nogomet. Moj najljubši film je Titanik, všeč so mi igralci, ampak je zelo žalostno na koncu filma. Oh ja! Pozabila sem še neki, ali lahko polno košaro sladkarij in raven zobno ščetko in zobno pasto. Upam, da se mi bo želja uresničila <3. Hvala, ker si prebral moje pismo in <3 In še Coca-Colo <3 

ŽELJA: Želim si superge in čokolado, lahko tudi medveda 

OPIS DRUŽINE: Živim v hiši, skupaj živimo trije. Ati hodi v službo, mami tudi. Z mami živiva pri njenem novem fantu. 

DODATEK: Deklica ima številko obutve 39/40, številko oblačil XS 170 

478 – Matic (17 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, letos sem bil zelo priden in delaven. Zelo bi bil vesel, če bi lahko od tebe dobil kakšne športne copate, s katerimi bi lahko s prijatelji igral nogomet. Hvala, Matic. 

ŽELJA: Športni copati 

NAJLJUBŠA BARVA, RISAN JUNAK, SLADKARIJE: Modra barva, najljubše sladkarije pa so Jaffa keksi.  

OPIS DRUŽINE: Skupaj s starši in bratom živimo v bloku. Imeli smo psa, ki pa smo ga morali zaradi bolezni uspavati. Mama je trenutno brezposelna in je doma, oče pa ima službo. 

DODATEK: Deček ima številko obutve 44, številko oblačil L 

479 – Nik (13 let)  ZASEDEN

Dragi Božiček, letos sem bil zelo priden tako v šoli kot doma. Najbolj si želim, da bi ostalo tako v šoli in da bi si ostali zdravi. Zato si želim nekaj športnega za oblečt in obut. 

ŽELJA: Športna oblačila ali obutev 

NAJLJUBŠA BARVA, RISAN JUNAK, SLADKARIJE: Modra barva, čokoladni bomboni.   

OPIS DRUŽINE: Živimo v stanovanju, živim skupaj z mamo, očetom, starejšim bratom. Nimamo živali. Oče hodi v službo, mama pa je doma. Babica in deda sta oba v pokoju.  

DODATEK: Deček ima številko obutve 42,5, številko oblačil S 

480 – Nik (4 leta)  ZASEDEN

ŽELJA: Želim nove flomastre, Strela Mcquin avto, garažo ali stezo za avtomobilčke; sladkarije, lego kocke, male avtomobilčke, ruzak za vrtec. 

NAJLJUBŠA BARVA, RISAN JUNAK, SLADKARIJE: Zelena, modra, rdeča so najljubše barve; Tačke na patrulji, Barbapapa, Maša in medved najljubše risanke; mehki bomboni in Domačica piškoti pa sladkarije. 

OPIS DRUŽINE (Nikova mama): Z Nikom živiva v podnajemniškem stanovanju v bloku. Sem mati samohranilka, zato živiva sama. Živali trenutno nimava, razmišljava pa, da bi imela mucko. Hodim v službo in sem kar veliko zaposlena. Z očetom imata stike, občasno gre tudi k babicam in dediju. Zelo veliko sva zunaj, Nik se rad vozi s skirco in kolesom. Hodiva tudi v knjižnico in Nik hodi vsak petek na telovadbo. Doma veliko sestavljava, riševa, barvava, izdelujeva razne stvari iz kartona. Obožuje pa avtomobilčke. Sedaj sva začela še sestavljati puzzle, malo večje. In z lego kockami tudi veliko sestavi. Hvala škratek, da si boš vzel čas in pogledal, kaj sem narisal. 

DODATEK: Deček ima številko obutve 27, številko oblačil 110  

441 Anja (7 let)  – ZASEDEN

Dedek Mraz, sem Anja, učenka 2. razreda. Kadar nisem v šoli, doma sama vadim gimnastiko, najboljše znam narediti kolo. Letos si darilo želim, ker sem mami veliko pomagala pospravljati. Tudi pri babi pomagam pospravljat. Letos si za darilo želim malo plišasto hobotnico. Upam, da sem bila dovolj pridna. Tvoja Anja, Hvala.

DODATEK: Oblačila za 8 let, obutev 34

Avtor

N.M.

New Report

Close