Atopijski dermatitis: V kakšni meri na izbruh vpliva prehrana?

I. K., 16. januar 2023
AlergijeDermatologija
dojenček z atopijskim dermatitisom v postelji
Foto: Profimedia

Zaskrbljena mama sprašuje, ali je za poslabšanje atopijskega dermatitisa lahko krivo sojino mleko, čeprav pri otroku niso dokazali alergije na sojo.

Na forumu Med.Over.Net je zaskrbljena mamica postavila vprašanje, ki verjetno muči mnogo staršev, ki imajo otroka z atopijskim dermatitisom.

Atopijski dermatitis (AD) je ena najbolj pogostih kroničnih bolezni kože, ki po nekaterih podatkih v razvitem svetu prizadene več kot 15 % oseb. Med glavnimi simptomi sta srbečica in pordela vneta koža, ki se lahko lušči, včasih se pojavi tudi izcedek. Atopijski dermatitis lahko spremljata astma ali seneni nahod.

“Moja hči je imela alergije že pri starosti 2 mesecev, ki so se kazale predvsem na koži. Takrat se je ob ustrezni dieti tudi koža popolnoma popravila. Pri 1 letu pa je zopet vse jedla, le tu pa tam se je pojavila suha koža na zapestju. Zadnje cepljenje je imela pri starosti 19 mesecev in ravno po cepljenju se je začel izbruh atopične kože, na obeh rokicah, na ušesu, za koleni. Po posvetu s pediatrom smo šli na dieto brez mleka in jajc in začeli uporabljati sojino mleko. Vendar se je po 14 dnevih pitja sojinega mleka pojavila driska (1-krat dnevno), ki traja že 4 tedne, atopična koža se pa širi in občutno slabša. Na sojo ni bilo dokazane alergije,” je zaskrbljena uporabnica foruma na Med.Over.Net.

Njena hči na sojo torej ni alergična, mama pa predvideva, da jo slabo prenaša. Sedaj jo zanima, ali bi lahko bilo “neprenašanje soje” krivo za poslabšanje atopijskega dermatitisa.

Odgovarja ji dermatolog in flebolog, prim. Boris Kralj. “Bistvo atopičnega dermatitisa ni alergija, ampak pojav izpuščaja po padcu odpornosti, kar je v tem primeru verjetno posledica cepljenja. Ne ukvarjajte se toliko z dietami, razen seveda hrano, za katero veste, da ji neposredno škoduje.” Ob tem prim. Kralj, eden od mnogih strokovnjakov foruma Med.Over.Net, dodaja, da so tudi alergije lahko sprožitelji te bolezni. “Seveda, če so dokazane na primer z alergološkimi testi. Tudi intoleranca – neprenašanje določene hrane je lahko sprožitelj te bolezni, kar pa so bolj redka ozadja, bolj redki povzročitelji.”

Če imate tudi vi kakšno vprašanje na temo kožnih bolezni, ga lahko postavite na našem forumu.

Avtor

I. K.

New Report

Close