Aromaterapija za ženske

Uredništvo, 06. junij 2012.

Kako lajšati predmenstrualni sindrom z aromaterapijo? Kako s pomočjo eteričnih olj omiliti strije? Uporaba aromaterapije pri najpogostejših boleznih in stanjih, ki lahko spremljajo ženske skozi različna življenjska obdobja.

Aromaterapija je oblika zdravljenja z eteričnimi olji, s katerim poskuša zdraviti različne težave. Eterična olja so izvlečki iz različnih delov rastlin, t.i. rastlinski hormoni (Charlish, 1997; Lee in Lee, 1998). Pridobivajo jih z destilacijo, stiskanjem in ekstrakcijo s topili (Del Principe in Mondo, 2003).

Načini uporabe eteričnih olj: z izvajanjem masaže, v hladnih ali toplih obkladkih, v inhalacijah in parnih kopelih za obraz, za osvežitev zraka, v izparilnikih, za odišavljanje tal in delovnih površin, kopeli, grgranje in izpiranje ust. Nekatera eterična olja se lahko uporabljajo tudi za notranjo uporabo, vendar le pod nadzorom ustreznega terapevta (Del Principe in Mondo, 2003; Maxwell-Hudson, 1995).

Eterična olja je potrebno vedno razredčiti – izjemi sta le eterično olje sivke in čajevca (Borštnar, 2002). Mešanice se pripravljajo iz nosilnega olja (mandljevo, jojobino, sončnično, sojino, avokadovo,…) in določenega deleža eteričnih olj (Maxwell-Hudson, 1995). Najpogosteje se uporabljajo 2,5-odstotne raztopine (10 kapljic eteričnega olja na 20 ml nosilnega olja) (Del Principe in Mondo, 2003). V nosečnosti morajo biti uporabljene mešanice še bolj razredčene in sicer 0,5-1 odstotne (Charlish, 1997).
 

UPORABA AROMATERAPIJE GLEDE NA DOLOČENA STANJA IN OBOLENJA ŽENSK

Pred uporabo aromaterapije se je potrebno posvetovati z zdravnikom, saj se lahko v določenih primerih bolezenski znaki še poslabšajo. Še posebej v nosečnosti je posvet z zdravnikom glede uporabe eteričnih olj nujno potreben, priporočljiv pa je tudi obisk pri aromaterapevtu (Charlish, 1997).

Predmenstrualni sindrom

Priporočajo se olja, ki sproščajo, lajšajo bolečine, zmanjšujejo zastajanje tekočin in izboljšujejo razpoloženje (Maxwell-Hudson, 1995).

Priporočen izbor eteričnih olj: jasmin, rožno, majaron, muškatna kadulja, rimska kamilica, melisa, pelargonija, sandalovina, pačuli, ylang ylang extra, rožni les, sivka, mandarina, pomaranča in limona.
Načini uporabe eteričnih olj: masaža hrbta in trebuha, topli obkladki za prsi ali trebuh, topla kopel (Maxwell-Hudson, 1995; Tovey, 2005).

Amenoreja

Priporočen izbor eteričnih olj: kamilica, žajbelj, muškatna kadulja, pelargonija, komarček, ožep; priporoča se uporaba eteričnih olj v kopeli ali v masažni mešanici (Lee in Lee, 1998).

Menstrualne bolečine

Menstrualne bolečine lahko z uporabo aromaterapije omilimo, povsem odpraviti pa jih ne moremo.22D13172-6886-11E1-8BFC-B74F66B94067

Priporočen izbor eteričnih olj: jasmin, rožno, majaron, muškatna kadulja, rimska kamilica, melisa in pelargonija. Način uporabe eteričnih olj je enak kot pri predmenstrualnem sindromu, muškatna kadulja pa je v tem primeru uporabna tudi za uživanje. Pripravi se v obliki mešanice iz kozarca vode, žličke medu in treh kapljic kadulje. Pripravek je najbolj učinkovit na začetku menstruacije (Maxwell-Hudson, 1995; Lee in Lee, 1998).

Vaginalno vnetje

Priporočljiva so olja, ki delujejo razkužilno in protiglivično.

Priporočen izbor eteričnih olj: pelargonija, brin, sivka, sandalovina in čajevec. Primerna je masaža trebuha in spodnjega dela hrbtenice, kopel, lahko pa dodamo nekaj kapljic eteričnega olja v jogurt in z njim mažemo prizadeti predel (Maxwell-Hudson, 1995).

Celulit in nosečniške proge

Za odpravo celulita so priporočljiva olja, ki spodbujajo krvni obtok in zmanjšujejo zastajanje tekočine v prizadetoh območjih. Za odpravo nosečniških prog so dobrodošla nežna olja, za prehranjevanje kože.
Priporočen izbor eteričnih olj:
–    Odprava celulita: cipresa, pelargonija, brin in mandarina.
–    Odpravljanje nosečniških prog: kadilna bozvelija, pelargonija, mandarina in neroli .(Maxwell-Hudson, 1995).

Nosečnost

V prvih treh mesecih nosečnosti se odsvetuje uporaba večine eteričnih olj, še posebej se je potrebno izogibati tistim, ki pospešujejo menstruacijo (bazilika, muškatna kadulja, cipresa, janež, navadni brin, izop, majaron, mira, meta, vrtnica, rožmarin;). Če ni prisotnih tveganj oz.če nosečnost ni rizična, se lahko uporabljata eterični olji sivke in kamilice.

0DBEA7E2-6886-11E1-9392-B74F66B94067V nosečnosti lahko z uporabo aromaterapije odpravimo, lajšamo ali preprečujemo naslednja obolenja oz. stanja: nespečnost, nočne more, slabost, bruhanje, utrujenost, napetost, prestrašenost, menjanje razpoloženja, napetost v prsih, bolečine v hrbtenici, težave s kožo, motnje v prekrvavitvi,  težave s prebavo, krvaveče dlesni, krče, raztrganine presredka (Ericksen, 2005; Bastard in Tiran, 2005; Rončelj, 1999).

Uporaba aromaterapije je lahko v veliko pomoč pred porodom, saj nosečnico tako fizično kot tudi psihično dobro pripravi na porod (Ericksen, 2005). Zelo nazorno in podrobneje je aromaterapija v času nosečnosti in poroda, ter v poporodnem obdobju opisana v diplomskem delu Mateje Rončelj, z naslovom Aromaterapija v porodništvu.

Poporodna depresija

Priporočen izbor eteričnih olj: rimska kamilica, melisa, neroli, bergamotka, vrtnica, pelargonija, jasmin, mandarina, rožmarin, rožni les (Maxwell-Hudson, 1995; Rončelj 1999)

Menopavza

V tem obdobju so dobrodošla eterična olja z ženstvenimi, nežnimi vonji, ki ugodno vplivajo na razpoloženje, kožo in lajšajo vročinske valove.

Priporočen izbor eteričnih olj: muškatna kadulja, kadilna bozvelija, rimska kamilica, rožno, sandalovo, bazilika, jasmin,brin, sivka, melisa, meta, bergamotka, ylang ylang, pačuli,  cipresa, mirta, in neroli (Mathew, 2005; Maxwell-Hudson, 1995). Najprimernejša oblika uporabe je sproščujoča masaža celega telesa (poudarek na masaži obraza) ali kot sproščujoča kopel (Maxwell-Hudson, 1995).

Maja Lampe

Za mnenja in vprašanja na to temo, se lahko obrnete na forum Aromaterapija.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,538
02.08.2021. ob 22:16
110,202
02.08.2021. ob 23:13
Preberi več

New Report

Close