Aromaterapija za lepšo nosečnost, lažji porod in zadovoljnega dojenčka

Uredništvo, 04. marec 2014.

Z aromaterapijo lahko nežno in povsem naravno poskrbimo za nego in dobro počutje nosečnic, mamic in malčkov.

Z aromaterapijo lahko nežno in povsem naravno poskrbimo za nego in dobro počutje nosečnic, mamic in malčkov. Ste vedeli, da so naravna eterična olja, osnovna olja in hidrolati odlični za nego nosečniškega trebuščka, za masiranje presredka, da si lahko z njimi olajšate porod ali pomagate pri depresiji? Uporabljate jih lahko za nego dojenčka, tudi nežne dojenčkove ritke ali v primeru alergij, jih zaščitite na soncu ali pred komarji. Spoznajte čudoviti svet aromaterapije in eteričnih olj za mamice in dojenčke z aromaterapevtko Majo Šantl, ki je svoj dišeči svet poimenovala Amalu.

Kaj je aromaterapija in kako si lahko z njo pomagamo med nosečnostjo?

aromaterapija-3Aromaterapija je veda, ki človeka obravnava celostno in uporablja eterična olja za vzpostavljanje in ohranjanje zdravja in dobrega počutja na vseh ravneh – fizični, čustveni, duševni in duhovni. Je odlična sopotnica na vseh področjih življenja in v vseh življenjskih obdobjih, tudi v času pred in med nosečnostjo ter po njej, ko vam nudi nežno, naravno in učinkovito pomoč in nego za vas in vašega malčka.

Na kaj moramo paziti pri uporabi olj in eteričnih olj?

Nosečnost je vznemirljivo in hkrati občutljivo obdobje, ko morate še posebej dobro poskrbeti zase, saj se vse, kar se vam dogaja v življenju, vse, kar uživate in nanašate na kožo, prenaša na plod. Tudi pri izboru in uporabi eteričnih olj je zato potrebna posebna previdnost. Preverjeno varno lahko v tem obdobju uporabljate eterična olja mandarine (zelene in rdeče), rožne pelargonije, rimske kamilice, vrtnice in ylang ylanga, po četrtem mesecu tudi sivke, v določenih primerih pa tudi nekatera druga. Koncentracija eteričnih olj je v nosečnosti nižja, na 10 ml osnovnega olja za nego ali masažo telesa lahko uporabite samo 2 do 3 kapljice eteričnih olj, v kopeli pa do 4.

Pri jutranji slabosti si lahko pomagate z eteričnim oljem navadne mete (ne poprove mete). 4 do 6 kapljic dodate v posodo vrele vode, ki jo ponoči postavite zraven postelje, ali pa na vzglavnik kanete 1 kapljico, malo preden greste spat.

Za težave s krčnimi žilami in hemeroidi pa boste dobro poskrbeli z avokadovim oljem, oljem grozdnih pešk ali lešnikovim oljem ter dodatkom eteričnega olja rožne pelargonije in ciprese. Z mešanico olja sladkega mandlja in eteričnega olja sivke si lahko masirate tudi presredek, da koža ostane voljna in elastična.

Ali lahko z olji in naravno kozmetiko preprečimo strije?

Z uporabo olj in masel lahko odlično negujete kožo nosečniškega trebuščka ter pomagate preprečiti nastanek strij. Za nego nosečniškega trebuščka si lahko pripravite odlično masažno mešanico, za katero lahko izbirate med oljem mareličnih jedrc, sladkega mandlja, avokadovim in jojobinim oljem ter karitejevim maslom, dodate pa eterični olje (zelene) mandarine in sivke.

Kako si z aromaterapijo lahko olajšamo porod?

Pred in med porodom lahko z eteričnimi olji poskrbite za sprostitev, predvsem z univerzalnim eteričnim oljem sivke.

Katera olja lahko uporabljajo mamice po porodu in kako?

Obdobje po porodu je čas, ko se stke najmočnejša vez med vami in vašim novorojenčkom in ko lahko začnete zares uživati v svoji novi vlogi. Hkrati pa je tudi čas, ko lahko pri enem ali obeh pride do različnih težav, a tudi v tem primeru lahko varno uporabljate številna eterična olja: sivko, rožno pelargonijo, kadilno bosvelijo, rimsko in nemško kamilico, vrtnico, neroli, muškatno kaduljo in pačuli, ki jih lahko uporabite v kopeli (do 4 kapljice) ali za nego oziroma masažo telesa (do 4 kapljice na 10 ml osnovnega olja).

Eterični olji sivke in kamilice delujeta sinergijsko in imata skupaj antiseptične, protibakterijske, protivirusne in protivnetne lastnosti, zato sta odlična kombinacija za večnamensko mešanico za različne okužbe, ki so po porodu lahko dokaj pogoste. Mešanico si lahko pripravite vnaprej in jo potem uporabljate po potrebi čisto v kopeli ali pa jo dodate v osnovno olje za lokalno nego predelov, kjer pride do okužbe oziroma vnetja. V času dojenja so pogoste tudi težave z razpokanimi prsnimi bradavicami, za katere boste najbolje poskrbeli s čistim ognjičevim oljem. Bradavice si nežno namažite večkrat dnevno, vendar nikoli pred dojenjem.

Katera olja in zakaj so primerna za dojenčke?

Ob rojstvu so dojenčki izredno občutljivi na vseh ravneh in z eteričnimi olji jim lahko nežno in povsem naravno pomagate, da se bodo lažje prebudili in navadili na ta zanje povsem novi svet. Eterična olja, ki so primerna za dojenčke do 2 mesecev starosti, so rimska in nemška kamilica, sivka, rman in koper. Na 30 ml osnove dodate samo 1 do 3 kapljice eteričnega olja. A če ni posebnih težav, je seveda najbolje, da jih na začetku sploh ne uporabljate, še posebej prva dva dneva.

Med osnovnimi olji so za nego in masaže najboljša lešnikovo olje, olje sladkega mandlja, jojobino in olje dvoletnega svetlina, ki bodo občutljivo kožo vašega dojenčka nežno, a učinkovito negovala. Ena od najpogostejših težav pri novorojenčkih je zgubana, rdeča, luskasta koža, ki jo lahko odpravite z mešanico lešnikovega olja in eteričnega olja nemške kamilice (na 10 ml olja dodate 1 kapljico kamilice), s katero nežno zmasirate vašega angelčka do dvakrat dnevno.

Za plenične izpuščaje in rdečico lahko poskrbite s kombinacijo eteričnega olja nemške kamilice in sivke v enakem razmerju. Kapljico mešanice kanete v pol litra tople vode, z roko dobro premešate, vanjo pomočite vato ali gazo in z njo nežno obrišete dojenčkovo ritko. V nadaljevanju za nego v 100 ml ognjičevega olja dodate po 5 kapljic nemške kamilice in sivke, namažete ritko in ga zavijete v pleničko.

Težava, ki se prej ali slej pojavi pri vseh dojenčkih, so tudi krčki oziroma kolike. Prva pomoč pri tem je masaža trebuščka in srednjega dela hrbta s krožnimi gibi. Če samo masaža ne pomaga, lahko zanjo uporabite eterično olje kopra, in sicer 1 kapljico na 10 ml osnovnega olja, na primer sladkega mandlja ali lešnika.

Pri dojenčkih, starih vsaj 2 meseca in več, lahko dodatno uporabljate še eterična olja evkaliptusa, mandarine in čajeve mirte, pri čemer je koncentracija lahko že malo močnejša. Za nego in masažo tako na 30 ml osnovnega olja dodate 3 do 5 kapljic eteričnega olja oziroma mešanice, 1 kapljico pa lahko dodate v kopel.

Zobki začnejo dojenčkom rasti pri različnih starostih, pogosto pa nekje v šestem mesecu. Rast ponavadi spremljajo vnetja, bolečine, lahko tudi vročina in posledično večja razdražljivost. Za lajšanje tovrstnih težav je krasno eterično olje kamilice, rimske ali nemške, in rmana. Uporabite jih lahko na dva načina. V pol decilitra mrzle vode kanite 1 kapljico izbranega eteričnega olja, premešajte, vanjo pomočite vatko in z njo nežno podrgnite dojenčkove dlesni . Za masažo v 10 ml osnovnega olja kanite 3 kapljice eteričnega olja in pretresite. Uporabite po eno kapljico mešanice na vsaki strani obrazka ter nežno zmasirajte čeljust vse do vratu.

Pri prehladnih obolenjih vam bodo v pomoč eterična olja evkaliptusa, sivke in čajeve mirte, ki jih lahko uporabite samostojno ali zmešate v enakem razmerju. 1 kapljico lahko uporabite v kopeli, 2 do 3 kapljice v posodi z vročo vodo, ki jo čez dan in/ali noč postavite ob posteljico, in 3 kapljice na 10 ml osnovnega olja za mešanico, s katero mu nežno zmasirate prsni koš in hrbet. Če ima vaš mali nadebudnež težave s spanjem, pa lahko na pomoč pokličete eterični olji rimske kamilice in mandarine. Največ 2 kapljici eteričnega olja kanite v posodo vrele vode in jo postavite na tla zraven posteljice pri nogicah.

So vas dišeči nasveti navdihnili in si želite izvedeti še več? V četrtek, 27. 3., vam bo na brezplačnem srečanju za nosečnice in mamice v Cityparkovi igralnici aromaterapevtka Maja Šantl povedala še več o dišečih terapijah in odgovorila na vsa vaša vprašanja. Brezplačna srečanja za mamice in nosečnice s strokovnjaki, jogico za dojenčke in otroke lahko spremljate na facebook.com/otroskajogica in citypark.si.

Besedilo: Petra Arula

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,482
26.07.2021. ob 14:08
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close