Alkohol

Uredništvo, 28. maj 2012
Ostalo

Alkohol deluje na številne organe v vašem telesu, a primarno zaviralno na možgane. Zmerno pitje ob večerih ne več kot ene merice na uro pri nekaterih, ki niso odvisni od alkohola, povzroči blago sprostitev…

Alkohol

22BDEDEA-3A98-11E1-A40E-898366B94067Preveč ljudi v Sloveniji uživa alkohol za zabavo ali sprostitev. Mnogim manjka znanja in zavedanja o odgovornem in še varnem uživanju alkohola. Od tistih, ki se odločijo za pitje, ima vsaj desetina težave pri obvladovanju uživanja alkohola. Zelo verjetno so od alkohola tudi odvisni.
To besedilo boste brali mnogi, ki alkohol uživate odgovorno ali ga šele začenjate piti. Kljub temu tudi pri vas obstaja resna nevarnost, da si boste zaradi pitja alkohola nakopali nepotrebne težave ali postali odvisni.

RAZŠIRJENOST RABE ALKOHOLA V SLOVENIJI

Slovenija se po registrirani porabi čistega alkohola na osebo uvršča med evropske države, ki so v najbolj neugodnem položaju. Od leta 1980 poraba alkohola v Sloveniji niha med 9 in 13 litrov in v celotnem obdobju presega povprečno porabo alkohola v Evropi, v večini let pa tudi povprečno porabo v Evropski skupnosti. Statistični podatki za leto 1998 kažejo, da naj bi povprečni prebivalec Slovenije v tem letu popil oziroma drugače zaužil 10,4 litra čistega alkohola ali z drugimi besedami 104 litrov piva, 43 litrov vina in dober liter žganih pijač. Ker so v povprečje vštete vse osebe (tudi mlajše od 15 let) in ker vemo, da nekatere osebe ne uživajo alkohola, oziroma ga uživajo le malo, to pomeni, da ga nekatere osebe popijejo še precej več. Ne smemo pa prezreti, da je v Sloveniji poleg registrirane porabe alkohola prisotna še neregistrirana poraba (domača, nelegalna pridelava alkoholnih pijač, pijače, ki so brez carine prinesene v državo in še drugo). Ta poraba je po ocenah strokovnjakov visoka in znaša okoli pet litrov čistega alkohola na osebo.
Na osnovi raziskave pivskega vedenja odraslih prebivalcev Slovenije leta 1999 se ocenjuje, da alkohol v Sloveniji vsaj občasno uživa večina odraslih prebivalcev. Le 5 % jih še nikoli v življenju ni spilo kozarca alkoholne pijače, kar 21 % pa jih je v zadnjem letu pilo več od “relativno varne” količine alkohola na dan (ta je za odrasle moške 20 gramov čistega alkohola, za ženske pa 10 gramov čistega alkohola dnevno). 58 % anketiranih oseb se je opilo vsaj enkrat na leto (o opitosti govorimo, kadar moški zaužijejo 5 ali več meric alkoholnih pijač, ženske pa 3 ali več meric alkoholnih pijač ob eni pivski priložnosti). Za 11 % anketiranih oseb pa se ocenjuje, da zlorabljajo alkohol oziroma so od alkohola verjetno že odvisne.
Raven porabe alkohola v določeni državi je v pomembni povezavi s stopnjo z alkoholom povezanih težav. Ker se Slovenija po porabi alkohola uvršča med vodilne države na tem področju, se tudi po umrljivosti zaradi kroničnih bolezni jeter in ciroze, po samomorih in umrljivosti zaradi prometnih nezgod z motornimi vozili ter po številu prometnih nezgod z udeležbo alkohola na 100.000 prebivalcev uvršča v negativen evropski vrh.

PREUDARNO PITJE – ENA MERICA PIJAČE

Ena merica je približno I dl vina ali 2,5 dl piva ali malo šilce (0,3 dl) žgane pijače in vsebuje okoli 10 g čistega alkohola.
Pravilo “ena merica na uro” nam pove tisto največjo količino alkohola, ki jo naše telo lahko razgradi v tem času. Če pijemo intenzivneje, lahko pričakujemo, da se bo pomembno povečala koncentracija alkohola v naši krvi. Ženske z enako telesno maso kot moški pri pitju enakih količin alkoholne pijače, zaradi drugačne porazdelitve (ženske imajo v telesu več maščevja in manj vode kot moški) in presnove, dosežejo višje koncentracije alkohola v krvi.
Relativno varna količina čistega alkohola na dan oziroma na teden je za zdravega odraslega moškega 20 g ali dve merici na dan ali 140 g ali štirinajst meric na teden in za zdravo odraslo žensko, ki ni noseča in ne doji (10 g ali 1 merica na dan oz. 70 g ali 7 meric na teden). Te enote je treba razdeliti na ves teden in ne le eno ali dve priložnosti, vsaj dva do tri dni v tednu ne piti alkohola, ne piti na prazen želodec in ne v duševni stiski. Pitje alkohola se popolnoma odsvetuje otrokom ali mladini, nosečnicam in doječim materam, osebam z duševnimi motnjami in boleznimi, pri nekaterih telesnih obolenjih (boleznih jeter, visokem krvnem tlaku..), osebam, ki jemljejo zdravila, odvisnim od alkohola in drugih drog ter pred in med tveganimi situacijami, kot so vožnja, delo s stroji ali nevarnimi snovmi, športne aktivnosti …
Če vozite, ne pijte alkohola.
Za “relativno varno” pitje so pomembni tudi razlogi, razpoloženje in počutje. Vsako pitje, ki ne upošteva omenjenih situacij in količin, je TVEGANO.

UČINKI ALKOHOLA

Alkohol deluje na številne organe v vašem telesu, a primarno zaviralno na možgane. Zmerno pitje ob večerih ne več kot ene merice na uro pri nekaterih, ki niso odvisni od alkohola, povzroči blago sprostitev (ali pa slabost in zaspanost). To seveda ne pomeni, da lahko v naslednjih urah brez tveganja nadaljujejo s pitjem. Večje količine popite pijače vedno povzročijo spremembe v počutju, zaznavanju, reagiranju in vedenju.
Hitro pitje (“forsirano”, z namenom takojšnjega opitja) lahko že pri navedenih količinah zaužitega alkohola povzroči večjo pijanost, kot bi jo pričakovali glede na količino alkohola v krvi.
Kombinacija alkohola in zdravil ali drog lahko dodatno škoduje zdravju in ogrozi celo življenje. Učinki se ne le seštevajo, temveč množijo.
Nekatera poživila, ki bi jih zaužili po prekomernem pitju, vam lahko dajo zmotni občutek, da ste sposobni za vožnjo.
 
2D8EEA9E-3A98-11E1-8B1E-898366B94067

Hrana, telesni napor, kava (kofein) ter droge, kot so kokain in amfetamini, lahko nekoliko povečajo budnost, vendar ne izboljšajo zaradi popitega alkohola povzročene zmanjšane sposobnosti koordinacije in presoje.
Ne pozabite: Telo lahko razgradi le eno merico alkohola na uro in tega procesa nikakor ni mogoče pospešiti. Edino zdravilo za streznitev je čas.

ODVISNOST OD ALKOHOLA

S pomočjo posebnih vprašalnikov lahko vsakdo sam ugotovi, ali je odvisen od alkohola. Poskuša naj odgovoriti na naslednja štiri vprašanja:
  • Ali ste že kdaj razmišljali, da bi bilo treba zmanjšati pitje alkohola?
  • Ali so vas ljudje nadlegovali (vznejevoljili) s pripombami na račun vašega pitja?
  • Ali ste imeli kdaj občutek krivde zaradi vašega pitja?
  • Ali ste kdaj popili alkohol zjutraj, da bi si umirili živce ali se znebili mačka?
Dva ali več pritrdilnih odgovorov kaže, da gre za problematičnega pivca ali osebo, ki postaja odvisna od alkohola.
(Vprašalnik “CAGE” – povzet iz knjige “Kako se upreti alkoholu” doc. dr. Slavka Ziherla)
Odvisnost od alkohola je bolezen. Prepoznamo jo lahko po njenih najbolj izrazitih znakih, ki so:
  • nepremagljiva želja oziroma hrepenenje po alkoholu; 
  • oslabljen nadzor- nad količino zaužitega alkohola (oseba težko preneha s pitjem);
  • povečana toleranca za alkohol (za enak učinek je potrebna vedno večja količina);
  • telesna odvisnost od alkohola (po odtegnitvi alkohola se pojavi “kriza” z znojenjem, tresenjem rok, slabostjo, bruhanjem ter občutkom tesnobe).
Bolezen je kronična, se pa da zaustaviti, če se človek prične zdraviti in preneha piti (abstinira). Če imate težave pri kontroliranju svojega pitja ali je v družini že odvisnost od alkohola, morate biti še bolj pazljivi, da ne postanete odvisni tudi sami. Včasih je zato potrebna popolna abstinenca alkohola. V primeru težav poiščite pomoč. Zdravljenje odvisnosti od alkohola je danes uspešno.
Osebe, ki veliko pijejo, imajo seveda več problemov, povezanih z rabo alkohola, toda problemi, ki jih imajo zmernejši pivci, so številnejši, preprosto zato, ker je zmernih pivcev veliko več kot tistih, ki veliko pijejo.

ALKOHOL IN NOSEČNOST

Vsako pitje alkohola v nosečnosti lahko ogroža plod. Izogibanje pitja alkohola je še posebej pomembno v prvih treh mesecih nosečnosti. Alkoholne okvare plodu so nepopravljive.

ALKOHOL IN REKREACIJA

Toplota, ki jo zaznate po zaužitju alkohola, se napak razume kot dvig telesne temperature. Alkohol povzroča širjenje kožnih žil in s tem pomembno izgubo telesne temperature, kar lahko vodi, zlasti v mrzli vodi ali okolju, do podhladitve.
Alkohol vpliva na koordinacijo, presojo in reflekse ter zmanjšuje sposobnost usklajenega gibanja pri rekreaciji, športu ali delu. Nezgode in poškodbe v alkoholiziranem stanju so zato pogostejše.

PREMISLITE, IZBIRA JE VAŠA

Danes ste se odločili, da popijete vrček piva ali kozarec vina ali šilce žganja. Je to vse, kar ste popili ta dan?
Razmislite, ko odhajate:
ali ne tvegate preveč, če po pitju alkoholnih pijač sedete za volan,
ali ne tvegate preveč, če se peljete z voznikom, ki je tudi užival alkohol,
ali se zavedate, da je počutje lahko varljivo, da imate v resnici v krvi več alkohola, kot bi ga smelo biti
Če dvomite o lastni ali prijateljevi treznosti, se preizkusite na Promilomatu. Pri vrednostih nad 0,5 g/kg (promila), pa tudi pri nižjih vrednostih, če občutite ali kažete znake nezanesljivega ravnanja, premislite, kakšen način poti domov boste izbrali.

KAKO DELUJE PROMILLOMAT

Alkohol v izdihanem zraku je odraz koncentracije alkohola v krvi. Če se ta spreminja, se spreminja tudi koncentracija alkohola v izdihanem zraku. Potem, ko zaključimo pitje alkoholne pijače, lahko koncentracija alkohola v krvi še nekaj časa narašča, nato pa se prične enakomerno zmanjševati.
Promillomat meri koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, opravi preračun in pokaže na izpisu oceno koncentracije alkohola v krvi v promilih ali v g etanola na kg krvi. Senzor za merjenje alkohola v izdihanem zraku je prav tako kakovosten, kot so senzorji v indikatorskih aparatih, ki jih uporablja policija.
Alkohol, ki ostane po pitju alkoholne pijače v ustih, moti preizkus. Po uživanju alkoholnih pijač morate počakati najmanj petnajst minut in šele nato opravite preizkus. Prav tako je priporočljivo, da pet minut pred opravljenim preizkusa prenehate s kajenjem.
Aparat vam bo pokazal dobro oceno koncentracije alkohola v krvi, samo ob pravilni uporabi in če bo lastnik aparata poskrbel, da za njegovo pravilno umerjenost.
Navodila za uporabo promilomata si preberite na aparatu. Za uporabo aparata potrebujete žeton. Iz higienskih razlogov mora pri preizkusu vsaka oseba uporabiti svoj ustnik. V aparat morate pihati enakomerno kar nekaj sekund, dokler slišite zvočni signal. Za nekatere osebe je tak način pihanja prenaporen in ne zmorejo opraviti preizkusa.
 
Pripravili:

Marjetka Hovnik Keršmanc, Andrej Kastelic, Majda Zorec Karlovšek

Aparate in žetone zastopa podjetje Europtika d.o.o.,
Obirska c. 4, Ljubljana, (tel.: 01 5194290)

Priporočamo:

 
 
Avtor
Piše

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,280
29.05.2023. ob 06:28
289,266
26.05.2023. ob 16:40
110,772
28.10.2022. ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close