Ali starši podpirajo oglaševanje namenjeno otrokom?

Uredništvo, 07. april 2009.
Ostalo

Raziskava med starši je bila izvedena na spletnem portalu www.med.over.net . Sodelovalo je 185 staršev. Prevladovale so mamice, stare od 21 do 40 let, z…

Raziskava med starši je bila izvedena na spletnem portalu www.med.over.net. Sodelovalo je 185 staršev. Prevladovale so mamice, stare od 21 do 40 let, z višjo izobrazbo ali več, ter vsaj z enim predšolskim ali šolskim otrokom.

Najprej nas je zanimalo, kakšen vpliv pripisujejo starši oglaševanju prehranskih izdelkov oziroma, kako oglaševanje vpliva na njihove otroke. Večina staršev, kar 90% meni, da je ta vpliv zelo velik oziroma velik.

Kakšen je vpliv oglaševanja na otroke?

    

Spraševali smo tudi o vplivu različnih oblik trženja, ki jih uporabljajo podjetja, da bi bila čim bolj opazna, všečna in seveda izbrana. Starši pripisujejo največji vpliv televizijskemu oglaševanju, uporabi poznanih risanih junakov, oglaševanju v tisku ter promoviranju izdelkov, pri katerem sodelujejo znane osebe.

Vpliv različnih oblik trženja

  

Kako velik pa je vpliv otrok (njihove prošnje, moledovanje, včasih tudi izsiljevanje) na starše? 89% staršev priznava, da se prigovarjanju včasih uklonijo, želje svojih otrok pa upošteva 9% staršev.

Zanimalo nas je tudi, če se starši strinjajo z omenjenim kodeksom o prepovedi oglaševanja hrane, namenjene otrokom.

Rezultat kaže, da se večina strinja z njim 68% staršev popolnoma, 22% pa delno. Tako prepričljiva podpora nas je prijetno presenetila, saj to pomeni, da se starši zavedajo “nevarnosti” oglaševanja in uživanja manj zdravih živil.

Ali se starši strinjajo s prepovedjo oglaševanja?

    

Kot vemo, vsa živila niso enako primerna za otroke. Ali so starši pozorni na prehransko vrednost živil, ki jih kupujejo oziroma med katerimi izbirajo? Prehransko vrednost živil določajo vsebnost kalorij, maščobe, ogljikovih hidratov, beljakovin….Odgovori kažejo, da je večina staršev le včasih pozorna na te informacije na živilu (56%), vedno pa jih preveri 31 % staršev. Za 13 % staršev te informacije niso pomembne.

So starši pozorni na prehransko/hranilno vrednost živil?

    

Starše smo tudi prosili, naj na seznamu izdelkov (mlečni riž Lumpi, slane palčke Soletti, piščančje hrenovke Njami, pašteta Kekec, mlečna krema Monte, mlečna rezina Kinder Pingui, Fructalov Smoothie in bomboni Smarties) označijo tiste, ki imajo po njihovem mnenju ustrezen prehranski profil za otroke. Najbolje se je odrezal Smoothie, saj zanj kar dve tretjini staršev meni, da je ustrezen za otroke. Sledijo mu mlečni riž Lumpi (označila ga je četrtina staršev), hrenovke Njami (dobra petina staršev). Za druge izdelke se je odločilo manj staršev.

Kateri izdelki imajo po mnenju staršev ustrezen prehranski profil za otroke?

  

Fructal Smoothie  64 % 
mlečni riž Lumpi 25 %

piščančje hrenovke Njami

 23 %
mlečna krema Monte  18 %
rezina Kinder Pingui 16 %
slane palčke Soletti 9 %
pašteta Kekec  7 %
bomboni Smarties 2,16 %

Za konec smo staršem predstavili še tri trditve in zanimalo nas je, v kolikšni meri se strinjajo z njimi.

Verjamem,da  vsebujejo prehranski
izdelki za otroke v SLoveniji ustrezno
količino soli, sladkorja in maščobe  

 2,3 

Mnenje, da je debelost otrok v Sloveniji
že velik problem, se mi zdi pretirano 

 2,7  
Želel-a bi izvedeti več o tem, kolikšna
je ustrezna količina soli, sladkorja in
maščobe v izdelkih za otroke
 4,4 

* Povprečna ocena
** Ocenjevanje (1-sploh se ne strinjam, 5-popolnoma se strinjam)

Mnenja staršev

Ugotovili smo, da starši načeloma ne verjamejo popolnoma, da imajo izdelki za otroke v Sloveniji ustrezne vrednosti soli, sladkorja in maščobe. Prav tako se v manjši meri strinjajo s trditvijo, da so mnenja o debelosti otrok pri nas pretirana. Zelo pohvalno pa je, da si mnogo sodelujočih staršev želi dodatnih informacij o ustreznih količinah prehranskih vrednosti, ki bi jih upoštevali pri svojih nakupnih odločitvah. Kot vemo, svetovne in domače zdravstvene organizacije že več let izvajajo kampanje ozaveščanja o načelih zdrave prehrane in telesne aktivnosti. Upamo, da bomo z našimi aktivnostmi ob svetovnem dnevu pravic potrošnikov, izvedenima raziskavama in s seznanitvijo z rezultati med starši, podjetji oziroma v celotni javnosti dvignili zavest ter spodbudili razmišljanje o tej pereči problematiki.

Preberite podrobnejše informacije o živilih, ki jih ponujajo našim otrokom na >>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,026
25.10.2021. ob 23:17
110,298
25.10.2021. ob 21:19
Preberi več

New Report

Close