Ali veste, kakšne osebe vas privlačijo?

Uredništvo, 10. maj 2021.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste zamenjali partnerja in ugotovili, da je na nek način zelo podoben prejšnjemu? Ali veste, kakšen je vaš “tip” idealnega partnerja?

Strokovnjaki z University of Toronto so pred časom v raziskavi potrdili, da si izbiramo partnerje, ki so si podobni po osebnosti, obenem pa so podobni tudi nam. Raziskavo so objavili v reviji PNAS.

V raziskavi so strokovnjaki analizirali sedanje in bivše partnerje 332-ih oseb, ki so jih spremljali od leta 2008 do leta 2017. V raziskavi so bivši in trenutni partnerji skozi izpolnjevanje vprašalnika sami ocenili svojo osebnost.

Na podlagi modela družbene natančnosti so analize strokovnjakov raziskovale podobnost med partnerji, ki jo je mogoče pripisati podobnosti povprečni osebi (normativna podobnost) in podobnosti samemu udeležencu (partnerska podobnost), da bi natančneje proučili podobnost od partnerja do partnerja (značilna podobnost).

Rezultati so pokazali pomembno stopnjo značilne podobnosti partnerjev, kar kaže, da lahko dejansko obstaja edinstvena vrsta osebe, s katero konča vsak posameznik.

Ne velja za vse

Ugotovili pa so tudi, da je značilna podobnost partnerjev šibkejša za ljudi z visoko stopnjo ekstravertiranosti in odprtosti do izkušenj. To nakazuje, da je manj verjetno, da bodo ti posamezniki v razmerju z nekom podobnim svojemu bivšemu partnerju.

“Te ugotovitve dokazujejo stabilnost v značilni partnerski osebnosti in imajo pomembne posledice za napovedovanje prihodnjega partnerskega vedenja in dejanj v romantičnih odnosih,” so zaključili strokovnjaki. 

Članek je bil prvotno objavljen na https://www.zurnal24.si/zdravje/intima/ljubezen-vsak-ima-svoj-tip-osebe-329535

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,472
19.09.2021. ob 21:03
284,804
19.09.2021. ob 22:24
110,255
19.09.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close