Ali veste, kaj se zgodi s kožo v menopavzi?

Uredništvo, 05. maj 2021.

Oblivi vročine, prekomerno znojenje in motnje razpoloženja so tisto, na kar večina najprej pomisli ob besedi menopavza. A najbolj na udaru v tem življenjskem obdobju je poleg jajčnikov, ki prenehajo proizvajati jajčeca in spolne hormone, še en, naš največji organ – koža. Kaj se z njo dogaja in kako bi morale med menopavzo poskrbeti zanjo, je pojasnila dermatovenerologinja Mateja Lisjak.

O menopavzi govorimo, ko ženska izgubi menstruacijo, čeprav se lahko začnejo prvi znaki menopavze kazati kot šibkejše in krajše menstrualne krvavitve, dokler nato dokončno ne izostanejo. Menopavza pomeni, da jajčniki ne proizvajajo več jajčec in spolnih hormonov, ženska tako po menopavzi ni več plodna, spreminjati pa se začnejo tudi drugi sistemi v njenem telesu. Spremeni se količina maščobe, veliko ženskam se začne nabirati okrog pasu, poveča se jim telesna teža, kar lahko nekoliko dvigne možnosti za pojav srčno-žilnih bolezni. Prav tako se lahko spremeni gostota kosti, kar poveča tveganje za pojav osteoporoze.

Hormonske spremembe vplivajo tudi na stanje kože

Vse hormonske spremembe, ki pridejo z menopavzo, se pokažejo tudi na laseh in predvsem na koži, zato bi morala vsaka ženska na to misliti že leta prej in začeti primerno skrbeti zanjo, pravi dermatovenerologinja Mateja Lisjak, dr. med., iz Dermatološkega centra Medilase. Ko namreč nastopi menopavza, začne koža izgubljati mnoge bistvene sestavine – tiste, ki so zaslužne za to, da je bila prej videti napeta, sijoča in da ni imela preveč izrazitih gub.

Prvi bolj očitni znaki staranja kože se lahko pojavijo že okoli 40. leta starosti, ko se začne upad hormonov, ki nakazuje prihod menopavze.

Zato še pravi čas poskrbite zanjo z edinstvenim izdelkom na trgu za nego suhe kože, ki je prilagojen prav potrebam kože v menopavzi. Neovadiol iz Laboratorijev Vichy, ki je rezultat kar 14 let temeljitih raziskav, bo vaši koži povrnil napet, mladosten videz, koža bo spet bolj gosta in bleščeča, manj bodo vidne gube in pigmentne nepravilnosti.

“Koža v menopavzi postane tanka, suha, drobnoluščeča, manj sijoča, nekoliko rumenkastega tena in hrapava. Skozi tanko kožo lahko sevajo razširjene kapilare, ki so zelo fragilne in občutljive na pritisk. Zmanjša se volumen kože, njena čvrstost in elastičnost, zato se povesi in pojavijo se različno globoke gube. Na soncu izpostavljeni koži se pojavijo rjave lise oziroma sončne pege,” pojasnjuje sogovornica.

Vse manj kolagena in hialuronske kisline

V zrelih letih se proizvodnja kolagena v našem telesu drastično zmanjša, hkrati pa postanejo bolj dejavni encimi, ki razgrajujejo kolagen in elastan. Posledično je koža manj čvrsta in elastična, lahko se povesi, pojavijo se veliko bolj izrazite gube kot prej.

Prav tako se s starostjo zmanjša sinteza hialuronske kisline, ki skrbi za dovolj vlage v koži. Če je torej primanjkuje, je koža vse bolj suha in uvela, pojavi se lahko srbečica, koža izgublja tonus in volumen. S hormonskimi spremembami, ki pridejo z menopavzo, je povezana tudi atrofiranje podkožnega maščevja, spremeni se lahko tudi kostnina in posledično nekoliko tudi struktura obraza oziroma obrazne poteze, še pojasni dr. Lisjakova.

Image: 580256516, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia

Stanje lahko poslabšajo tudi zunanji dejavniki

Na še slabše stanje vaše kože v menopavzi zagotovo vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki, ne zgolj hormonske spremembe in z njimi povezano upadanje za mladostno kožo ključnih sestavin. Kajenje, pretirano izpostavljanje soncu, obiski solarija, nezdrava prehrana, pomanjkanje športne aktivnosti, neprimerna nega kože – vse to je tisto, kar je lahko krivec za vaš utrujeni, starikavi obraz.

“Spremembe v koži, ki se pojavijo v menopavzi, se lahko preventivno upočasni in naredi manj vidne s pravočasno redno vsakodnevno nego z ustreznimi negovalnimi in čistilnimi sredstvi, primernimi za tip in starost kože. Svetuje se, da se začne z redno vsakodnevno preventivno nego že okoli 30. leta starosti, najkasneje pa pri 40. letih. Ob tem se tudi svetuje zdrav način življenja, odsvetuje se kajenje in uporaba solarijev. Prav tako se priporoča dosledna zaščita pred prekomernim izpostavljanjem UV žarkom,” pove sogovornica.

Vse, kar potrebujete, v enem samem kompleksu

Ste sicer med tistimi ženskami, ki vas misel na to, da bi morale zjutraj in zvečer uporabljati vrsto produktov, da bi ustrezno negovale kožo, spravlja ob pamet? Potem bo Neovadiol iz Laboratorijev Vichy idealna rešitev za vas in vašo kožo.

Gre namreč za napredno obnovitveno nego za zrelo kožo in kožo v menopavzi, ki je podvržena k izgubljanju kolagena, vlage in ostalih za sijoč in mladosten videz nujnih snovi. Čudežne sestavine v kompeksu Neovadiol so:

  • Ustvarjalec tkiva: Pro-Xylane

Pro-Xylane deluje na vse tri parametre mladosti: sintezo kolagena in glikozaminoglikanov ter deluje na fibroblaste. Povedano laično: kožo naredi gostejšo, bolj polno in čvrsti, zapolni gube in zmanjša pigmentne lise. V Neovadiolu je odmerek te patentirane biomimetične molekule je povečan na 3 %, kar je 10-krat več kot v prejšnjih formulah.

  • Sestavina, ki preoblikuje površino kože: Hepes

Hepes deluje na encime, ki so aktivno v procesu naravnega luščenja kože, kar pomeni, da normalizira luščenje in spodbuja celično obnovo ter učinkovito preoblikuje površino kože. Tako le-ta ne bo pretirano hrapava in nagubana.

  • Sestavina za polnost kože: hialuronska kislina

Hialuronska kislina pomaga zadrževati vlago v roženi plasti kože, s čimer zagotavlja vlaženje površinskih plasti kože in preprečuje uvel videz.

Ustrezno čiščenje in prave kreme

Preparati, ki jih naj ženska uporablja v obdobju menopavze, naj vsebujejo dovolj hialuronske kisline in drugih vlažilcev, kot sta urea in glicerin. Poleg tega morajo imeti dodane snovi, ki spodbujajo sintezo kolagena, in sestavine, ki pomagajo obnavljati lipidni zaščitni sloj, s čimer koži omogočajo, da v sebi zadrži čim več vlage.

Preden na kožo nanašate negovalne preparate, jo morate nanje ustrezno pripraviti. Pred  vsakodnevno uporabo negovalnih krem zjutraj in zvečer je tako najprej na vrsti nežno čiščenje, najbolje z micelarno raztopino.

Če boste torej pravilno negovale svojo kožo in če boste z nego še pravočasno začele, ji tudi menopavza in leta ne bodo prišla do živega.

O avtorju

Uredništvo