Ali se moški res hitreje zaljubi kot ženska?

Uredništvo, 16. avgust 2013.
ljubezen

Ena od največjih zmot, ki jih imamo ljudje o zaljubljenosti je, da je zaljubljenost že ljubezen in jo lahko na takšen način izražamo.

Zaljubljenost ni ljubezen. Je le prvi korak na poti k ljubljenost in ljubezni. Ljudje se počutimo tako osamljeni, ko mine val zaljubljenosti in na tej točki se razide mnogo parov. Ena od največjih zmot, ki jih imamo ljudje o zaljubljenosti je, da je zaljubljenost že ljubezen in jo lahko na takšen način izražamo.

ljubezenMoški, naj bi se po mnenju številnih raziskav hitreje zaljubili, saj so vizualni in jim videz veliko pomeni (povzeto po članku: Kelly, 2011). V omenjeni razsikavi je kar 54% moških potrdilo, da so se zaljubili že na prvi pogled, medtem ko je pri ženskah ta odstotek nekoliko nižji (44%). Raziskava je nadalje tudi pokazala, da so moški veliko bolj nagnjeni k temu, da preživijo svoj prosti čas z morebitno partnerko, v primerjavi z ženskami, ki veliko bolj potrebujejo svoj oseben prostor.

S čim pa je pravzaprav povezano to presenetljivo dejstvo? A nas niso še pred kratkim, naše mame učile, kako spretno osvojiti moškega, da bo za vedno naš? Ali pa bodo sedaj v tem času to vlogo prevzeli moški in nas skušali čim bolj osvojiti?

Moški namreč že na prvem zmenku presodijo ali je ženska »prava«, ženske pa v nasprotju s moškimi raje razmislijo o ljubezni in se počasneje odločajo za to, ali je moški res zanjo »pravi«. Pogosto so ženske tudi tiste, ki se veliko bolj pozanimajo o svojem »potencialnem« partnerju in se posvetujejo s svojo družino, prijatelji.

Prav zaradi tega dejstva pa so moški tudi tisti, ki imajo še prevečkrat zlomljeno srce.

Moški naj postanejo pri svoji izbiri partnerice bolj previdni, da jim ne bo potrebno ves čas na novo preboleti bivše »zaljubjenosti«. Ženske pa moramo s svojimi potencialnimi partnerji čim bolj empatično ravnati. Predvsem pa jim ne dajati lažnega upanja, saj lahko imajo čez nekaj ur že močno strto srce.

Viri:

Kelly Maura (2011). New Study: Men Get Attached More Easily Than Women. Marie Claire.

Gabrijela Ploj, dipl.psihologinja

Vabljeni k obisku forumov Mladi, ljubezen in spolnost ter 18-30: Adolescenca in mladi odrasli, kjer vam bo z veseljem svetovala avtorica prispevka.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close