Ali preverite to, ko kupujete meso?

Nož in meso na deski
Foto: Kyle Mackie, Unsplash

S preverjanjem porekla mesa lahko poskrbimo, da na svoje krožnike dobimo kakovostno meso.

Kakšne so prednosti slovenske živinoreje, je za nacionalni portal Naša Super Hrana, ki deluje pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, spregovoril Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije in predsednik Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov.

V Sloveniji nobena žival ne sme biti zaklana brez prisotnosti uradnega veterinarja, kar je še dodaten nadzor, ki v tujini ni praksa.

Roman Žveglič

Slovensko meso je cenjeno tudi pri tujih kupcih

“Rejci mesa v Sloveniji v ospredje postavljajo dobrobit živali in jih hranijo s kakovostno krmo, kar vpliva na čvrstost mesa in izrazitejšo barvo. Ker je v Sloveniji tudi majhna obremenitev živali po hektarju, je nižji tudi ogljični odtis. Zaradi vseh teh značilnosti je kakovost slovenskega mesa zelo visoka in je slovensko meso zelo cenjeno tudi pri tujih kupcih,” je med drugim povedal Žveglič.

Z nakupom lokalnega mesa potrošnik dobi kakovostne in sveže izdelke iz lokalnega okolja. S tem prispeva k manjši porabi energije in zmanjšanju ogljičnega odtisa, saj ni potrebe po dolgem transportu mesa.

Odlični pogoji za okolju prijazno kmetovanje

Slovenija ima velike površine travnikov in pašnikov, ki omogočajo pestro kmetijsko dejavnost. Kar 86 odstotkov slovenskih kmetijskih površin leži na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Zaradi majhnih obdelovalnih površin je slovensko kmetijstvo neintenzivno, tradicionalno in bolj trajnostno, vse to pa pozitivno vpliva tudi na kakovost proizvedene hrane.

Potrošniki se moramo zavedati, da z nakupom lokalno pridelane hrane pomagamo ohraniti obstoj slovenskega kmetijstva in živilsko predelovalnih podjetij. Samooskrba z lokalnimi živili pa je izjemnega pomena, saj zagotavlja varnost za obdobje kriz ter zmanjšuje našo odvisnost od zunanje trgovine.

Nacionalna shema kakovosti

Številni slovenski živinorejci in predelovalci mesa se vključujejo v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano ‘izbrana kakovost – Slovenija’. Kmetje, vključeni v to shemo, svoje živali vzrejajo skladno s strogimi predpisi: ključen pogoj je, da je žival rojena in rejena v Sloveniji, sicer pa morajo kmetje zagotavljati tudi primerno krmo za živali, upoštevati dovoljen čas transporta in zagotavljati zdravstveno varstvo živali. Standard sheme so tudi majhne črede, sonaravna paša, poudarjena skrb za živali ter zagotovilo o sledljivosti mesa. Vključitev v shemo je za rejce in predelovalce mesa prostovoljna.

Izbrana kakovost - Slovenija

Nacionalna shema ‘izbrana kakovost – Slovenija’ potrošnikom torej zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je meso višje kakovosti ter da celoten proces pridelave in predelave mesa poteka pod nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close