Ali poznate tehnike oživljanja otrok in dojenčkov?

Oglasno sporočilo, 23. november 2021.
AktualnoZdravje
Powered by:
Avtor: Zavarovalnica Triglav

Otroci so zaradi svoje igrivosti in radovednosti marsikdaj v nevarnosti, ki je po svojih najboljših močeh starši ne morete predvideti.

Zato je učenje prve pomoči in tehnik oživljanja tako pomembno in predstavlja ključno prednost za vse tovrstne situacije. O tehnikah oživljanja otrok in dojenčkov, je za spletni portal Vse bo v redu spregovorila zdravnica Simona Korenčan, dr. med.

Ste avtorica spletnega tečaja Naj srček bije. Zakaj ste se odločili za ta projekt in kaj želite z njim doseči?

Tako je, za ta projekt smo se odločili, ker že 10 let izvajamo tečaje o tem, kako ukrepati v primeru nezgode otroka. Vsebino smo želeli narediti dostopno širši javnosti, zato smo se odločili za spletno verzijo. Prednosti so predvsem v tem, da so tečaji uporabnikom dostopni kadarkoli in shranjeni na računalniku za vedno.

Glede na to, da že 10 let izvajate projekt tehnik oživljanja otrok, kaj ste s tečajem dosegli?

Dosegli smo predvsem ozaveščenost ljudi o pomembnosti poznavanja tehnik oživljanja. Predvsem tisti, ki so tečaje opravili, so povedali, da se jim zdi zelo pomembno, da lahko znanje kadarkoli obnavljajo. Prav tako smo posvetili veliko časa izobraževanju vzgojiteljic v vrtcih in učiteljic v osnovnih šolah, ki so po opravljenem tečaju bolj samozavestne glede nudenja prve pomoči.

Kateri so najpogostejši vzroki, da pride do zastoja srca oziroma dihanja pri dojenčkih?

Pri dojenčkih nenadni zastoji srca niso tako pogosti, razen če gre za srčno bolezen. Oživljanje je najpogosteje potrebno zaradi poškodb, še pogosteje pa zaradi tujkov v dihalih.

Dojenčki in otroci so izjemno radovedni, vse radi dajejo vse v usta, pogosto se pri tem igrajo in zato tujki še hitreje zaidejo nižje v dihalne poti.

Na tej povezavi – TUKAJ preberite, kakšne so tehnike oživljanja dojenčkov, kako se te razlikujejo od oživljanja otrok in odraslih ter zakaj pri dojenčkih ne smete izvajati Heimlichovega prijema.

New Report

Close