“Ali moram biti bolan, da grem v ambulanto za neopredeljene?”

N.M., 07. februar 2023
Aktualno
ljudje stojijo v vrsti
Foto: Profimedia

To se na forumu sprašuje vse več bralcev, ki so ostali brez osebnega zdravnika. Preverili smo, kaj so torej pogoji za opredelitev v ambulantah za neopredeljene, kje se lahko opredelite in kaj to pomeni v praksi.

Ambulante za neopredeljene so začasna rešitev, ki jo zaradi pomanjkanja osebnih družinskih zdravnikov vzpostavljajo po Sloveniji: Velenju, Celju, Mariboru in Ljubljani.

Podrobneje so postopek pojasnili v Zdravstvenem domu Ljubljana (ZDL).

Kdo se lahko opredeli v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe?

To je najbolj pogosto vprašanje naših bralcev.

V ZDL odgovarjajo, da se lahko opredelite bolniki, starejši od 19 let, ki izbranega osebnega zdravnika nimate.

Sem denimo ne spadate tisti, ki ste opredeljeni v ambulantah za boljšo dostopnost ali če je vaš osebni zdravnik začasno ali trajno odsoten. V zadnje primeru vas mora namreč obravnavati nadomestni zdravnik.

V nekaterih enotah še vedno delujejo tako imenovane ‘kronične’ in ‘akutne’ ambulante ter ambulante za nego ran, ki jih je ZDL vzpostavil pred meseci. V teh ambulantah delajo upokojeni zdravniki in espeji, ki jih ne morejo vključiti v ambulante za neopredeljene zavarovane osebe, ki jih je predlagalo Ministrstvo za zdravje.
Preverite torej, ali morda deluje tudi v enoti, kjer ste imeli osebnega zdravnika.

Kdaj in kako se lahko opredelim?

Opredelitev se opravi v ambulanti za neopredeljene neposredno ob obravnavi bolnika zaradi zdravstvenih težav, odgovarjajo v ZDL.

To ne pomeni le akutnih zdravstvenih težav, ampak tudi, če potrebujete recept, odprtje bolniške in podobno.

Postopek je enostaven. Najprej preverite, ali v vašem zdravstvenem domu oziroma enoti že obstaja ambulanta za neopredeljene. Če obstaja, je postopek naslednji, naštevajo v ZDL:

Zavarovana oseba izvede izbiro na ambulanto za neopredeljene tako, da:

  • podpiše listino ‘Izjava o izbiri osebnega zdravnika’ (listina), pri čemer se podatki o osebnem zdravniku na listini ne izpolnijo;
  • se izbira izvede v okviru splošne dejavnosti, pri čemer se izbira opravi na izvajalca in ne na konkretnega zdravnika.

V moji enoti ni ambulante za neopredeljene. Kaj sedaj?

Ambulante za neopredeljene so se v ZDL januarju postopoma odpirale v enotah Bežigrad, Moste-Polje, Šiška in Vič-Rudnik. Danes se je denimo odprla že sedma.

Bolnike ostalih enot prosijo, da počakajo na pričetek delovanja ambulante v tisti enoti, kjer so imeli nazadnje izbranega osebnega zdravnika. “O pričetku odprtja ambulant in njihovem urniku bomo paciente sprotno obveščali,” pravijo.

Več informacij o posameznih enotah je na voljo tu.

A kaj do takrat?

Kot smo že pisali, glede na veljavno ureditev je trenutno le 11 % družinskih zdravnikov v Sloveniji še dolžno sprejemati nove paciente, pravijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Njihov poimenski seznam je objavljen na tej spletni strani ZZZS in se posodablja vsakih 10 dni.

Kaj pa če zdravnika potrebujete danes?

Na ZZZS svetujejo, da se tisti, ki ste ostali brez izbranega splošnega zdravnika (zaradi upokojitev ali drugih trajnih odhodov zdravnikov) in ga potrebujete, najprej obrnete na izvajalca, kjer ste bili do sedaj opredeljeni.

“Izvajalec zdravstvenih storitev je namreč dolžan nuditi zavarovanim osebam nujne in neodložljive storitve (vključno z izdajo napotnice, recepta za zdravila, bolniškega lista, … ), tudi če nimajo svojega osebnega zdravnika.”

Več si lahko preberete tu.

Kje je sedaj moja zdravstvena kartoteka?

Zdravstvena kartoteka bolnika se hrani v enoti, kjer je pacient imel nazadnje izbranega osebnega zdravnika.

Kaj pa, če ste se že opredelili, in se v kratkem selite?

“Zavarovana oseba lahko v času izbire na ambulanto za neopredeljene izbere splošnega osebnega zdravnika ali izvede izbiro na ambulanto za neopredeljene pri drugem izvajalcu. V obeh primerih izbira na ambulanto za neopredeljene preneha.”

Če boste ambulanto za neopredeljene zamenjali pred potekom enega leta, boste morali navesti razlog zamenjave, na primer preselitev, nezaupanje …

Imam izbranega otroškega osebnega zdravnika (pediatra), vendar sem starejši od 19 let. Ali se lahko opredelim?

“Oseba, starejša od 19 let, ki ima izbranega otroškega osebnega zdravnika, se ne šteje kot oseba brez osebnega izbranega zdravnika. Posledično se ne more opredeliti v ambulanti za neopredeljene,” pravijo na ZDL.

Ambulante za neopredeljene v ZDL delujejo v večini približno 4 ure. Za lažjo predstavo, koliko bolnikov dejansko obravnavajo, sogovorniki pojasnjujejo: V ZD Rudnik so v dobrih 14 dneh (podatki od odprtja do 31. 1.) v prvi ambulanti v 64 urah pregledali 302 neopredeljenih oseb, skupno število obiskov je znašalo 439; v drugi so v 59 urah pregledali 323 neopredeljenih oseb, skupno število obiskov je znašalo 449. V zadnjih dveh dneh januarja, ko je začela delovati ambulanta v ZD Bežigrad, so v 8 urah opredelili in obravnavali 39 pacientov, 30 jih je dobilo termine v prihodnjih dneh.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,652
17.03.2023. ob 15:53
3,852
24.03.2023. ob 21:45
1,220
09.03.2023. ob 19:00
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

New Report

Close