Ali moj otrok potrebuje nezgodno zavarovanje?

»Mladost je norost, v vodo skače tam, kjer je most.«

Pregovor, da je mladost norost še kako drži. In prav je tako. Otroštvo in mladostništvo ne bi bilo to, če se ne bi občasno dogajale lumparije in kršila manjša pravila.

Kjer pa se kršijo pravila, se rada zgodi tudi kakšna nesreča. Zvini, zlomi, udarnine, opekline, izguba zob niso redki, žal pa tudi težje poškodbe ne.

Številni starši se neradi odločajo za nezgodno zavarovanje, saj na odškodnino gledajo predvsem skozi neprecenljivo vrednost otroškega življenja. Veliko jih misli, da se to njegovemu otroku ne more zgoditi, toda nezgode se žal zgodijo takrat, ko jih najmanj pričakujemo. Še manj pa razmišljamo o morebitnih stroških, ki se lahko pojavijo v primeru težjih poškodb, rehabilitacije in upajmo, da ne, spremembi načina življenja.

Zavarovalnica Triglav ponuja vrsto nezgodnih zavarovanj:  za predšolske in šolske otroke do starosti 14. let, ter nezgodna zavarovanja za mlade do 26. leta, ne glede na to ali se šolajo, študirajo oziroma so že zaposleni. Zavarovanje pa ni vezano na šolsko oz. študijsko leto, temveč velja neprekinjeno 12 mesecev.

Trenutno je na voljo akcijska ponudba nezgodnega zavarovanja za otroke in mlade, v okviru katere Zavarovalnica Triglav ponuja vnaprej opredeljene pakete zavarovalnih kritij in premij. Če želite kritje izbrati in prilagajati po svoji izbiri, lahko zavarovanje sklenete v okviru redne ponudbe nezgodnega zavarovanja preko zastopnika ali na enem izmed prodajnih mest.

Več o zavarovanjih in na kaj vse je potrebno paziti, ko starši izbirate ustrezno nezgodno zavarovanje, smo se pogovarjali v Javni tribuni  pogovarjali s strokovnjaki Zavarovalnice Triglav .

Izpostavljamo nekaj najbolj zanimivih vprašanj.

V: Ali lahko tako zavarovanje sklenem na spletu?

O: Zavarovanje lahko sklenete preko naše spletne strani, pri zastopnikih ali na enem izmed naših prodajnih mest.

Veljavno ponudbo za akcijsko nezgodno zavarovanje mladih si lahko ogledate na spletni strani .

V: Zanima me, kaj mi nudi nezgodno zavarovanje za otroka, ki hodi v vrtec.

O: Za otroke do 14. leta starosti je na voljo ponudba, ki zajema kritja za primer težjih poškodb in zlomov, izpahov, opeklin in ostalih poškodb. Višino kritij za posamezne zavarovane nevarnosti lahko izberete med paketi, ki so na voljo v akcijski ponudbi.

Nezgodno zavarovanje krije vse posledice nezgod, ki se pripetijo doma ali v tujini, v prostem času, v vrtcu ali šoli.

V: Mene pa zanima, do katerega leta velja to zavarovanje? Do 18. leta ali velja to tudi za študente?

O: Z nezgodnim zavarovanjem mladih se lahko zavarujejo otroci in mladi do 26. leta starosti, ne glede na to, ali se šolajo, študirajo oziroma so že zaposleni. Zavarovanje pa ni vezano na šolsko oz. študijsko leto.

V: Doma imamo pri ZT že sklenjeni dve avtomobilski zavarovanji ter zavarovanje za hišo…Ali smo v primeru sklenitve nezgodnega zavarovanja upravičeni do kakšnih popustov?

O: V okviru akcijske ponudbe je na voljo tudi nadstandardni paket kritij Nezgoda komplet, na katero se prizna Triglav komplet popust. Če gre za novo zavarovanje, se prizna dvojni Triglav komplet popust, ob obnovi zavarovanja pa enojni.

V: Kaj je smisel nezgodnega zavarovanja? Saj zdravljenje poškodb krije obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zakaj bi se sploh odločili za ta dodatni mesečni strošek, ko pa že tako komaj shajamo.

O: Številni starši se neradi odločajo za nezgodno zavarovanje, saj na odškodnino gledajo predvsem skozi neprecenljivo vrednost otroškega življenja. Vendar pa ustrezno nezgodno zavarovanje lahko v veliki meri ublaži finančne posledice, ki jih prinaša nezgoda in z njo povezane spremembe v življenju, še zlasti, kadar gre za težje poškodbe, ki otroku pustijo trajne posledice. Tudi pri blažjih poškodbah lahko starši z zavarovanjem denimo nekoliko ublažijo strošek odsotnosti z dela zaradi nege otroka na domu in podobno.

V: Imam tri športnice, v športu, v katerem je hitro lahko kakšna poškodba. Kako je s tem? Če si recimo poškoduje hrbet ali koleno/kolk? Verjetno je smiselno?

O: Za otroke, ki se ukvarjajo s športom, predlagamo sklenitev paketa Šport, ki že vključuje doplačilo za šport in rizične dejavnosti. V tem primeru se zavarovalnina izplača v polnem znesku tudi, če se otrok poškoduje na treningu ali tekmovanju.

Seznam poškodb, za katere se izplača nadomestilo, je razviden v Tabeli težjih poškodb in v Tabeli zlomov, izpahov, opeklin in ostalih poškodb. Tabeli sta sestavni del Splošnih pogojev za nezgodno zavarovanje mladih. Pogoji so dostopni na naši spletni strani.

Celotna Javna tribuna je dostopna tukaj.

O avtorju

Uredništvo