Ali lahko vadba med nosečnostjo sproži prezgodnji porod?

Foto: Profimedia

Uporabnica foruma se sprašuje, ali so njeno gibanje in redna telesna dejavnost, vključno s hojo, telovadbo in opravljanjem vsakodnevnih opravil, nevarni za nosečnost. Kljub pozitivnim izvidom preiskav in odsotnosti težav jo okolica straši, da bo zaradi svoje aktivnosti prehitro rodila.

Mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar razloži: “Ko gre za fizične aktivnosti med nosečnostjo, je strah povsem odveč! Če je ena stvar, na katero je človeška vrsta dobro prilagojena, so to prav telesne obremenitve. Naše telo je neverjetno čudežno in zmore veliko več, kot si mislimo! Morda smo manj prilagojeni za drobne, vsakodnevne, kronične stresne situacije, ki na dolgi rok lahko negativno vplivajo na naš imunski sistem. “

Zaupajte v svoje telo

Hormoni delujejo dobrohotno na možgane in telo, ščitijo pred stresom ter ohranjajo počutje. “Če se ves čas zadržujete v stanju stalnih strahov in skrbi, potem ste bolj dovzetni za negativne vplive iz okolice. Toda tudi tu ni rešitve v prevelikem počivanju,” razloži ginekolog in doda zlata vreden nasvet: “Zaupajte v svoje telo!”

Ustrezna vadba prinaša številne koristi

Nosečnost je čas, ko žensko telo doživlja številne fizične spremembe, in pravilna telesna dejavnost lahko pomaga ohranjati zdravje in dobro počutje tako matere kot otroka. Raziskave so pokazale, da zmerna telesna aktivnost med nosečnostjo nima negativnih vplivov na trajanje nosečnosti ali na tveganje za prezgodnji porod. Nasprotno, ustrezna vadba lahko celo prinaša številne koristi, kot so izboljšanje srčno-žilnega sistema, krepitev mišic, lajšanje stresa ter vzdrževanje zdrave telesne teže. Vsaka nosečnost je edinstvena, zato je pomembno upoštevati svoje omejitve, zdravstveno stanje in morebitne posebnosti.

Več podobnih vprašanj poiščite TUKAJ!

Hoja, plavanje, joga

Splošno pravilo je, da je zmerna telesna aktivnost, kot je hoja, plavanje, jogo za nosečnice ali aerobika prilagojena nosečnicam, varna in priporočljiva. Pomembno je, da se izogibate visokim fizičnim obremenitvam, športom z visokim tveganjem za padce ali poškodbe ter aktivnostim, ki povzročajo pretirano utrujenost. Pomembno je tudi, da se zavedate svojega telesa in znakov prekomernega napora ali neugodja med vadbo. Če se počutite utrujeni, imate bolečine ali opazite kakršne koli nenavadne simptome, prenehajte z vadbo in se posvetujte s strokovnjakom.

Na vprašanje je odgovoril mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar, ki že več kot 18 let odgovarja na forumu ABC ginekologije in porodništva.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,405
29.05.2023. ob 07:52
260
13.05.2023. ob 09:52
1,609
28.10.2019. ob 14:07
839
18.05.2023. ob 14:32
768
18.05.2021. ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close