Ali lahko prižgete svečo manj?

Uredništvo, 28. oktober 2017.
svecke par

Varovanje okolja je ključno za nas, naše otroke in vnuke. Bodimo modri pri uporabi in pomislimo preden prižgemo svečo.

Bliža se 1. november in dnevi, ki ga poleg spomina na umrle zaznamuje tudi razprava o smiselnosti rabe okolju neprijaznih parafinskih plastičnih nagrobnih sveč. Slovenke in Slovenci nismo samo pregovorno največji uporabniki tovrstnih sveč, ampak o tem govorijo tudi dejstva.

Slovenci prižgemo preveč okolju nevarnih sveč

Podatki o številu prižganih nagrobnih sveč se nekoliko razlikujejo, jih pa letno, kljub osveščevalnim akcijam in sporočilom o njihovi nevarnosti za okolje, še vedno porabimo okoli 15 milijonov. Poleg velikega števila nerazgradljivih in neuporabnih sveč – 2.000 ton, ki ostanejo na deponijah in skladiščih, dodaten okoljski problem predstavlja parafinski vosek v svečah, ki je pridobljen iz nafte, za katero vemo, kakšen je njen postopek črpanja in čiščenja.

Je alternativa sploh mogoča in ali lahko prispevate svoj delež?

Varovanje okolja je ključno za vse nas, še posebej pa naše otroke in vnuke. Bodimo modri pri uporabi in pomislimo, kako sami lahko prispevamo za bolj prijazno okolje.

1. Prižgite svečo manj

Alternativa, da prižgete svečo manj je mogoča. Preprosta odločitev, da vsi namesto dveh, prižgemo samo eno ali pa nobeno, bo za okolje pomenila pomemben prispevek k zmanjšanju škodljivih odpadkov. Poleg tega bo v denarnici ostal kakšen euro, ki ga lahko porabimo za kaj manj škodljivega ali ga privarčujemo.

2. Kupite okolju prijazno svečo

Združenje OZARA Slovenija v svojem socialnem podjetju BOLJE izdeluje sveče, katerih glavna sestavina je obdelano odpadno jedilno olje. Sveče so rastlinskega izvora in narejene iz lokalnega obnovljivega vira. Poleg tega ponuja tudi t.i. komplete “naredi sam”, s pomočjo katerega si lahko iz domačega odpadnega jedilnega olja svečo izdelate kar sami. Vredno je poskusiti.

3. Prižgite virtualno svečko

Verjemite, pokojnik ne bo zameril, sorodniki in sosedi pa ne bodo opazili, da že niste dolgo niste prižgali sveče na grobu ali da ste letos prižgali eno manj. Svojemu bližnjemu v spomin se lahko poklonite tudi tako, da v svojem domu prižgete doma izdelano svečko (beri točko 2.), zakurite v njegov spomin veje v kaminu ali pa prižgite “online” svečko. Posvetite mu nekaj besed na spletni strani Prižgi svečko manj in prižgite letos virtualno svečo.

Pomagajte varovati okolje in ne prižigajte okolju neprijaznih parafinskih plastičnih sveč.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 03:49
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več