Ali ingver, piščančja juha, inhalacije pomagajo pri zdravljenju prehlada?

V. L., 12. november 2023
ABC imunskega sistema
ingver, limona, imunski sistem
Foto: Profimedia

Ko se nas loteva povsem navaden prehlad ali pa že zbolimo za gripo ali virozo, si lahko težave lajšamo z domačimi pripravki. Nemški strokovnjaki o tem, ali delujejo.

V kolikšni meri so ob prehladu in gripi učinkoviti ingver, piščančja juha, inhaliranje in grgranje?

Grgranje

Grgranje, na primer solne raztopine ali zeliščnega čaja, navlaži sluznico, vendar le površinsko. “Vnetje v globljih predelih sluznice ostane nedotaknjeno. Ni dovolj znanstvenih dokazov, da grgranje deluje proti bolečemu grlu,” navaja spletni portal nemškega združenja farmacevtov pharmazeutische-zeitung. Lahko pa grgranje vsaj ublaži bolečino. Študije kažejo, da grgranje čaja iz žajbla prispeva k izboljšanju bolečega virusnega vnetja grla za 15 odstotkov, poroča nemški državni center za zdravstveno vzgojo (BZgA).

Inhalacije

Ko nas že ujame bolezen, si pomagamo s parno kopeljo in čistimo dihalne poti z inhalacijami, v katere kanemo kapljice ustreznega eteričnega olja. Vdihavanje pare pripomore k naravnemu čiščenju sluznice, topla para pa jo navlaži, pojasnjuje nemška zdravstvena fundacija. Študije kažejo, da čeprav se simptomi ne izboljšajo bistveno, vdihavanje vroče pare zagotovo ne poslabša prehlada. Če se boste lotili tovrstnega domačega zdravljenja, vdihavajte paro pri okoli 38 do 42 stopinjah Celzija, svetuje BZgA.

Vroča limonada

V nekaterih primerih sveže limone vsebujejo vitamin C, ki ga vaš imunski sistem potrebuje, trdi BZga. Priporočljivo pa je, da limonin sok zmešate z mlačno vodo, saj se sicer vitamin, ki je precej občutljiv na vročo vodo, uniči. “Učinkovitost tega domačega zdravila proti prehladu še ni potrjena,” trdi BZgA.

Piščančja juha

Veliko ljudi ob bolezni uživa piščančjo juho, ki dokazano deluje. Uživanje tople ali vroče piščančje juhe razširi krvne žile in izboljša pretok krvi v tkivih, pojasnjuje nemška zdravstvena fundacija. “Na splošno tople tekočine sproščajo izločke in jim pomagajo pri boljšem odtekanju”. Poleg tega piščančja juha glede na raziskave Univerze v Nebraski telo oskrbi s ključnimi hranili in deluje protivnetno.

Ingver

Ingver spodbuja delovanje imunskega sistema, saj že majhne količine spodbudijo bele krvne celice k pripravljenosti, je pokazala študija univerze Leibniz. Sicer vsebuje številne zdravju učinkovite sestavine, po BZgA so to snovi, ki delujejo protivnetno in ščitijo telesne celice.

Avtor
Piše

V. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,237
22.07.2024 ob 18:37
143
02.06.2021 ob 22:04
31,022
15.07.2024 ob 08:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close