Dan sonca 2008 – utrinki iz prireditve

Uredništvo, 21. maj 2008.

3.festival ustvarjalnosti ob Trubarjevi domačiji na Rašici Letos, ko smo se pridružili mednarodni mreži European Solar Days, ki so se prvič odvijali tudi v Sloveniji in smo tudi mi nekaj napravili prvič – izpeljali smo…

3.festival ustvarjalnosti ob Trubarjevi domačiji na Rašici

Letos, ko smo se pridružili mednarodni mreži European Solar Days, ki so se prvič odvijali tudi v Sloveniji in smo tudi mi nekaj napravili prvič – izpeljali smo zamisel o takem dnevu sonca, ki se je odvijal od sončnega vzhoda do zahoda, tako smo umetniki, prostovoljci in obiskovalci  raziskovali, ustvarjali in se zabavali od svita do mraka.

Najbolj zavzeti so že navsezgodaj, okrog pol šestih zjutraj krenili na sprehod po mokrišču in opazovali ptice s članom Društva za opazovanje ptic Slovenije (DOPS) Alešem Rijavcem v organizaciji Zavoda Parnas. Prostovoljci MD VRT in Gledeje ter člani TD kulturne sekcije Podgora, člani Zavoda Med.Over.Net in Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti smo pripravili prizorišče, na katerem so se ob 11h pričele delavnice in prva dogodivščina. Profesorica Mojca Vesel je z vrsto vulkanov, barvnimi čarovnijami in penasto kačo, ki je kar ni bilo konca, navdušila občinstvo in  obljubila, da bodo čarovnije delovale ves dan. In res so – kljub oblakom na nebu in nespodbudnim vremenskim napovedim se je popoldne prikazalo tudi sonce.

Ves dan so potekale zanimive delavnice na otoku ter na levem bregu Rašice. Pa jih malo obiščimo. Nenavadno so se počutili tisti, ki so si nadeli „pijana očala“ in skušali hoditi po ravni črti pred šotorom Zavoda Varna pot. Na igriv in zanimiv način so mentorji osveščali udeležence o pomenu zbranosti, premišljenosti in upoštevanja svojih in zmožnosti drugih v prometu.

Sezamov projekt Odprimo oči je prinesel ekološke izdelke iz odpadnih materialov (razstava v škatli učencev POŠ Sveti Gregor).  Med najbolj priljubljenimi delavnicami so bile sončeve štafete, ki jih vodi Jože Starič,  mega mehurčki Mladinskega Društva VRT, pa tudi sprejanje na platno, slikanje na majice, vožnje s kanuji, pozdrav soncu s Sonjo Sešek. Čez mostiček je za mlinom delovala art tržnica, na kateri so obiskovalci z akad. kiparkami Tajo Lojk, Mihaelo Ciuha, akad. slikarko Ireno Potočnik in ustvarjalko Katarino Duščak lahko izdelali  glinene figure, portrete, lične okraske ter potiskali predpasnike s krompirjevimi pečatniki, se usedli na prenovljene stole Druge roke iz Logatca in kvačkali s Katarino Istenič Rudolf. Poleg teh delavnic smo pripravili tudi nekaj takih, s katerimi smo obeležili 500 let Trubarjevega rojstva. V knjigo sončnih misli so obiskovalci lahko vpisali tudi misli o pomenu Trubarja in slovenščine, soustvarjali smo stran na črko S v Knjigi velikanki. Te dejavnosti se je udeležil tudi naš župan Anton Zakrajšek, ki je v prijetnem pomenku obiskal vse prostore, kjer so se odvijale delavnice.

S kaligrafijo smo se lahko spopadli ob pomoči Marjetke Porenta. V Hiši Abecednici, kjer običajno izdelujemo črke – lutke in igramo abecedne igre, je bila letos tudi tiskarna – črke je izdelal Bojan Indihar in od dneva sonca bo v Abecednici mogoče tudi tiskati …  Med dogodivščinami smo se besedam posvetili tudi na recitalu Vladimire Rejc, ki jo je spremljal bobnar Aleš Berlot.
Največ zanimanja, predvsem za fantovski del publike pa je požela delavnica Aikido kluba Tenpi iz Škofljice – Primož je bil ves dan odlično razpoložen in se ni ustrašil, če ga je napadel cel grozd fantov, hkrati pa je obiskovalcem razlagal filozofijo aikida, ki ni v nasilju, ampak v preusmerjanju napadalčevih energij. Prav tako so veliko zanimanja pritegnili člani Cirkokroga iz Ljubljane. Obiskovalce so učili osnov talne akrobatike, skupaj so sestavili človeško piramido. Nato so se učili žongliranja in spretnosti z diaboli. Za malčke pa je bila najbolj privlačna Sezamova igralnica na odejah in šotor, v katerem so se igrali različne sestavljalne in razstavljalne igre, z mentorico Sašo Strnad pa so radi prisedli k risanju in naredili razstavo na vrvici.

Člani Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo so pripravili zanimive dejavnosti, ki so obiskovalce osveščali o simptomih bolezni, ki imajo visoko stopnjo ozdravljivosti. Za pravilne odgovore so delili zanimive nagrade. Ob 14. uri se je v Galeriji Skedenj odvijala podelitev nagrad desetim  izbranim likovnim delom, ki so prispela na natečaj „Za zdravje“. Člani likovne sekcije Vir Radovljica so imeli težko delo, saj so morali med 200 prispelimi deli izbrati najbojše – nagradili so tako mlade  avtorje (med 5 in 15 let) in njihove  mentorje. V Galeriji skedenj si je bilo ves dan mogoče ogledati tudi razstavo Trubarjevih reprintov (čitalnica) in fotografij Viktorja Luskovca Orel z Volovje rebri. Zaradi zasedenosti muzeja smo spomine na pretekle dni sonca obujali v živo, predvsem pa je bila dejavna ekipa ZRU in KUD Primoža Trubarja, saj sta Niko Samsa in Metka Starič zaokrožila okrog izvajalcev delavnic in jih povprašala to in ono.

Dan sonca se je po delavnicah nadaljeval s Sončnim sijem, v katerem smo slišali peti izvrstno Nino Virant, prvič prisluhnili mladim domačim glasbenikom, ki so si v zadnjem tednu pred nastopom nadeli ime Distorsion ter nadaljevali s svojskim koncertom skupine Sto prašičkov poje z novo članico, ki je v glasbo prašičkov dodala prijeten prepih skozi luknjice flavte in saksofona. Ob glasbi so se zavrteli ogenjčki, ki so prešli v pravo zmajevsko bruhanje. Uprizorile so ga Ana Rokvič in ustvarjalke festivala Le Soleil. Le najvztrajnejši pa so pričakali nastop dueta Šambala, ki sta začarala vse prisotne, jih posrkala v glasbo in v soju luči se je travnik napolnil z rajajočimi, veselimi, krasnimi ljudmi. Festival je potekal v zelo prijetnem, umirjenem in sodelujočem vzdušju.

Tretji festival je zdaj za nami. Da smo ga lahko priredili, se zahvaljujemo našim sponzorjem: Občini Velike Lašče, KNUT d.o.o, MIX d.o.o. za finančne prispevke, TRIGLAV, Zdravstveni zavarovalnici d.d. in Didakti za darila, ki smo jih lahko v zahvalo za sodelovanje poklonili umetnikom in prostovoljcem. Zahvaljujemo pa se tudi vsem, ki ste nam po svojih močeh z darovi pomagali, da smo omogočili celodnevno ustvarjanje in dobro počutje tako ustvarjalcem kot obiskovalcem.  Zahvala gre varnostniku Petru Novaku, organizacijam in posameznikom: Moj Dizajn, Avtohiši Zalar, Trgoupu, Kmetijski zadrugi, Piceriji  Rozamunda, Pekarni Blatnik,  Zvonetu Centa, Bojanu Indiharju, Trgovina Poni, podjetjema Bimedia in Medexu, Javnem zavodu Trubarjevi kraji in vsem sodelujočim umetnikom in prostovoljcem.
Z vami je Dan sonca postal lepa in prepoznavna prireditev.

Ana Porenta, Zavod za razvijanje ustvarjalnosti >>>
v sodelovanju z Andrejo Verovšek, Zavod Med.Over.Net

GALERIJA >>>

Sponorji prireditve:

Prireditev so omogočili: Javni zavod Trubarjevi kraji, Medex d.d., Dobro jutro, Slovenija, Slovenija, Skok sport, MojDizajn.com, Avtohiša Zalar, Pekarna Blatnik,  Trgoup d.o.o., Bimedia d.o.o., KZ Velike Lašče, Bar in picerija Rozamunda, Indihar Bojan s.p., Centa Zvone s.p., Trgovina Poni, Zelnik.Net in drugi…

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,360
17.05.2021. u 02:30
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več