Akademija za mlade – podpora športnikom pri razvoju njihove dvojne kariere

Športniki morajo že v času doseganja vrhunskih rezultatov v tekmovalnem športu razmišljati o nadaljevanju svoje kariere.

Športniki morajo že v času doseganja vrhunskih rezultatov v tekmovalnem športu razmišljati o nadaljevanju svoje kariere. Pri tem so jim v pomoč projekti in programi Olimpijskega komiteja za podporo športnikom in razvoj njihove dvojne kariere. Z namenom podpore mladim perspektivnim športnikom pri razvoju dvojne kariere je med 17. in 19. novembrom v Portorožu potekala Akademija za mlade, tridnevni dogodek s praktičnimi delavnicami.

Praktičnih delavnic, ki so jih zasnovali priznani strokovnjaki iz različnih področij se je udeležilo več kot 40 mladih perspektivnih športnikov v starosti od 18 do 25 let,  svoje izkušnje pa so z njimi delili tudi nekdanji vrhunski slovenski športniki. »Akademija za mlade je v bila priložnost, da so mladi športniki pridobili ali nadgradili svoje znanje s področij psihologije, komuniciranja, ustvarjanja športne blagovne znamke, prodaje, financ ter priprave osebnega poslovnega načrta, ki jim bo v pomoč pri iskanju zaposlitve. Spoznali so kako postati zgled drugim na podlagi olimpijskih vrednot ter kako razviti lastnosti, ki so ključne za vrhunske športnike,« poudarja Petra Robnik, ki skrbi za razvoj dvojne kariere športnikov pri Olimpijskem komiteju Slovenije in dodaja: »Pri vstopu športnika na trg dela je ključna njegova izobrazba in usposobljenost. Ter da je sposoben svoja znanja, pridobljena v športu, prenesti v poslovno okolje.«

 »Trener mora bit seznanjen s šolskimi uspehi svojih varovancev in jih mora podpirati tudi pri doseganju rezultatov na šolskem področju. Za športnika je pomembno, da gradi dve kariere hkrati in danes sistem to tudi dobro omogoča,« dodaja Raša Sraka, ena najbolj uspešnih slovenskih judoistk.

Mag. Aleš Vičič, športni psiholog poudarja: »Športnik si je po koncu profesionalne kariere primoran zgraditi drugo identiteto. Ta prestop seveda ni enostaven in je nanj potrebno biti dobro pripravljen. Potrebno si je namreč zastaviti povsem nove cilje in sprejeti, da bo tvoja služba sedaj tudi vsebinsko drugačna, ne bo prinašala več toliko vznemirjenja, kot ga je bil vajen športnik. Seveda pa ima športnik, ki lastnosti iz profesionalnega športa – ambicioznost, samozavest, delavnost – uspešno prenese v nadaljnje življenje, veliko konkurenčno prednost.«

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
21.06.2021. ob 09:54
284,298
21.06.2021. ob 09:05
110,159
21.06.2021. ob 09:43
Preberi več