Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina mačja bolezen

mačja bolezen

Spoštovani!

Prosim vas, da mi poveste nekaj ključnih informacij o “mačji bolezni” ali mikrosporiji: kaj ta bolezen je, kako se zaščititi pred njo? Zanima me tudi, kakšen je postopek zdravljenja v primeru obolenja in ali je ta bolezen kakorkoli nevarna.

Iskrena hvala za odgovor.
Ksenija

Mikrosporije se nalezemo pri božanju in stiku z okuženo mačko ali psom. Na mački ali psu opazimo okrogle predele kože, kjer je izpadla dlaka, predvsem na sprednjih tacah in glavi, ob ušesih. Krogi so zelo pravilni in enakomerni. Psa ali mačko zdravimo s tabletami in kopamo s posebnim šamponom, oboje predpiše veterinar. Zdravljenje je dolgotrajno.

Pri človeku prav tako opazimo okrogle, rdečkaste lise, ki se trdovratno večajo, koža ne srbi. V primeru, da madeže opazimo, moramo takoj k zdravniku, da postavi diagnozo in da čim prej začnemo zdraviti. Tudi pri človeku je zdravljenje dolgotrajno.

Okužbo preprečimo le tako, da ne božamo neznanih psov ali pritepenih mačk, svoje hišne ljubljenčke pa redno pregledujemo in negujemo ter takoj ukrepamo, ko opazimo anomalije na koži oziroma dlaki.

New Report

Close