90 let Ortopedske klinike

Uredništvo, 16. december 2013.

Ortopedska klinika UKC Ljubljana v tem tednu obeležuje 90-letnico delovanja.

Klinika je od njenih skromnih začetkov do danes prerasla v vrhunsko referenčno slovensko terciarno kliniko s certifikatom ISO 9001:2008, s skupno petimi specializiranimi oddelki pa pokriva celotno področje sekundarne in terciarne dejavnosti na področju ortopedije.

Ortopedska klinika UKC Ljubljana v prihodnjem tednu obeležuje 90-letnico delovanja. Že leta 1923 je bil namreč ustanovljen ortopedski pododdelek v kirurškem oddelku Splošne bolnišnice v Ljubljani, od leta 1947 pa je ortopedska klinika v Šlajmerjevem domu. »Nova veja medicine, ki se je v prvih desetletjih ukvarjala pretežno s konservativnim zdravljenjem deformacij zaradi poliomielitisa, tuberkuloze in vojnih poškodb, se je sčasoma razvila v pretežno kirurško stroko, ki obravnava celoten mišičnoskeletni sistem in obsega endoprotetiko, artroskopske posege in zdravljenje športnih poškodb, spinalno kirurgijo, kirurgijo stopala in gležnja, otroško ortopedijo ter kirurško zdravljenje kostnih tumorjev,« ob tej priložnosti pove prof. dr. Vane Antolič, dr. med., višji svetnik, predstojnik Ortopedske klinike UKC Ljubljana.

Ortopedska klinika je bistveno vplivala na razvoj ortopedije v Sloveniji

Ortopedska klinika se je razvijala kot del Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Bistveno je vplivala na razvoj ortopedije in ortopedske kirurgije v Sloveniji in imela vidno mesto tudi v takratni Jugoslaviji. Številne ustanove v Sloveniji imajo svoj začetek na Ortopedski kliniki: leta 1945, ko je bolnišnica Valdoltra sprejela prve bolnike s kostno in sklepno tuberkulozo, so strokovno in konziliarno delo opravljali ortopedi iz Ortopedske klinike, podobno je bilo na ortopedskem oddelku v bolnišnici v Mariboru, kjer je prim. dr. Marjan Koršič leta 1954 pričel z ortopedsko ambulanto. Začetke na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana najdemo tudi v nastanku ortopedskega oddelka v Celju, Šempetru pri Gorici in drugod. Pomemben je tudi vpliv na nastanek rehabilitacijskih ustanov po Sloveniji.

Ortopedski pododdelek je bil v kirurškem oddelku Splošne bolnišnice v Ljubljani ustanovljen leta 1923, vodja pa je bil ortoped dr. Fran Minař. Pododdelek je imel 16 postelj, 6 ženskih, 6 moških in 4 otroške. Leta 1937 je vodenje oddelka prevzel dr. Bogdan Brecelj. Julija 1945 je bila ustanovljena že »popolna Medicinska fakulteta« v Ljubljani. Avgusta 1945 je prof. Brecelj postal predstojnik Ortopedske klinike in na novo ustanovljene Katedre za ortopedijo na Medicinski fakulteti. Spomladi 1947 se je Ortopedska klinika preselila v Šlajmerjev dom, kjer je še danes. Leta 1959 je bila kliniki prizidana nova predavalnica, leta 1975 je bila deležna temeljite prenove operacijskega bloka (3 operacijske dvorane) s sodobno opremo, dograjen pa je bil južni del klinike proti Zaloški cesti.

Ortopedska klinika danes

Ortopedska klinika ima danes 187 zaposlenih. Letno je na Ortopedsko kliniko sprejetih približno 4000 ortopedskih pacientov in od tega jih operirajo 90-odstotkov (okoli 3600 pacientov). Klinika s svojimi petimi specializiranimi oddelki pokriva celotno področje sekundarne in terciarne dejavnosti na področju ortopedije.

Eno od meril za »kvaliteto« klinike je dolžina časa od sprejema do urgentne operacije. »Želimo delati na pregleden in za javni interes ustrezen način, tako da omogočamo enakost obravnave vsem pacientom, pri tem upoštevamo strokovne kriterije,« pravi predstojnik. »Želimo, da so naši pacienti ustrezno informirani o operativnem posegu, njegovih morebitnih komplikacijah, rehabilitaciji in pričakovanem izboljšanju,« še dodaja.

Prostorske razmere so za paciente danes precej izboljšane: skupno je na kliniki 128 postelj, nadstandardni apartma, urejen je računalniški kotiček znotraj preurejene pokrite terase, oddelek za raziskovanje in razvoj ter mali »kongresni center« za 80 udeležencev z vsemi pripadajočimi prostori, opremo za direktno prikazovanje operativnih posegov, s posebnim vhodom. Velik poudarek v kolektivu je na komunikaciji, prijaznosti in korektnosti med seboj in do bolnikov. Vse aktivnosti in vsi delovni procesi so prilagojeni enemu cilju, to je pacientovemu zadovoljstvu.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close