90 let Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana

Uredništvo, 06. november 2013.
UKC Ljubljana

V zadnjem desetletju je šel razvoj radiologije predvsem v dve smeri – invazivne radiološke metode in v razvoj funkcionalnih slikovnih radioloških metod.

V zadnjem desetletju je šel razvoj radiologije predvsem v dve smeri – invazivne radiološke metode in v razvoj funkcionalnih slikovnih radioloških metod. Mnoge omogočajo učinkovito vrnitev v »normalno« življenje.

Letošnji mednarodni dan radiologije (8. november, odkritje rentgenskih žarkov leta 1895) bodo slovenski radiologi obeležili s proslavo ob 90-letnici ustanovitve najstarejše radiološke ustanove v Sloveniji. Leta 1923 je bil namreč v bolnišnici Ljubljana ustanovljen Rentgenski inštitut za Slovenijo in Istro, ki ga je vodil prvi slovenski rentgenolog, prim.dr. Alojz Kunst. Prvi rentgenski aparat v Sloveniji so nabavili že veliko prej, leta 1900, le pet let po odkritju rentgenskih žarkov. Danes, 90 let od ustanovitve, je dejavnost Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana raznolika: že dolgo časa se ne ukvarjajo več samo z diagnostiko, temveč tudi z zdravljenjem bolezni. Veliko se ukvarjajo z žilami, rešujejo življenja ob raztrganju ali poškodovanju arterij z znotrajžilno postavitvijo pokritih žilnih opornic- stent graftov, ki nadomestijo obsežne kirurške posege. V zadnjih letih uspešno odstranjujejo strdke iz arterij v možganih, ki povzročajo kapi. Pri diabetikih uspešno širijo arterije ter omogočajo celjenje ran ter hojo, ki pripomore k boljšemu počutju in večji aktivnosti bolnikov. Terapevtske posege izvajajo tudi na urološkem in gastro-abdominalnem področju, kjer z metodami intervencijske radiologije nadomeščajo obsežne in zahtevne operacije. Vse  pogosteje so vključeni tudi v onkološko zdravljenje.

Število aparatov ter preiskav se je povečalo predvsem po prvi svetovni vojni

Prvi rentgenski aparat je bil leta 1900 kupljen za kirurški oddelek bolnišnice Ljubljana, ki ga je vodil dr. Edo Šlajmer. S časom se je število aparatov ter preiskav na slovenskem povečalo, posebno po prvi svetovni vojni. To je vodilo k ustanovitvi Inštituta, kjer so se kasneje prim.dr. Kunstu pridružili še dr. Josip Hebain ter drugi zdravniki. Izvajali so rentgenske preiskave na področju ortopedije, travmatologije, pulmologije, urologije, ginekologije in prebavil, uporabljali so tudi kontrastna sredstva.

Inštitut je predhodnik današnjega Kliničnega inštituta za radiologijo (KIR) UKC Ljubljana, ki je imel januarja letos 263 zaposlenih, od tega 49 specialistov radiologov. Osnovna dejavnost Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana je zdravstveno varstvo na področju radiologije (ambulantno in bolnišnično), ki zajema tako diagnostično kot terapevtsko dejavnost s pomočjo rentgenskih žarkov in drugih slikovnih metod (ultrazvok – UZ, magnetna resonanca – MR ipd) v skladu s trendi v svetovni radiologiji.

»Na inštitutu opravljamo diagnostične in maloinvazivne terapevtske žilne in nežilne posege; v letu 2012 smo opravili več kot 297.000 posegov pri več kot 255.000 bolnikih. Ob strokovnem delu zaposleni izvajajo tudi pedagoško in znanstveno-raziskovalno dejavnost, dosežke predstavljajo v slovenskem in mednarodnem prostoru. Hkrati skrbijo za kvaliteto v radiološki tehnologiji ter sledijo trendom v svetovni radiologiji, ki je ena izmed najbolj hitro razvijajočih se vej medicine,« je na današnji novinarski konferenci dejala prim. mag. Darja Babnik Peskar, dr.med, svetnica, predstojnica Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana.

Velikokrat je potreben vpogled v delovanje tkiva na celičnem nivoju

V zadnjem desetletju je šel razvoj radiologije v dve pomembni smeri. Prva je zdravljenje bolnikov z invazivnimi radiološkimi metodami in druga razvoj t.i. funkcionalnih slikovnih radioloških metod. Osnovni podatek, ki ga dobimo z radiološkimi slikovno preiskovalnimi metodami je morfologija tkiva ali organa, ki pogosto ne pokaže ali ne pove dovolj, da bi z njimi postavili zanesljivo diagnozo in izbrali pravilen način zdravljenja. Zato je potreben vpogled v delovanje organa na celičnem nivoju, kar so radiološke slikovne preiskovalne metode pridobile z razvojem funkcionalnih metod.

Funkcionalne slikovno preiskovalne metode temeljijo na bioloških značilnostih tkiva, kot so gostota celic, prekrvavitev in metabolizem celic.

»Primeri takšnih metod so difuzijsko MRI slikanje, kjer je signal oziroma slika odvisna od gibanja molekul vode preko celične membrane. Uporabljamo ga za ločevanje različnih tumorjev, ocenjujemo uspešnost zdravljenja tumorjev in prepoznavamo vnetja,« je razložila doc.dr. Katarina Šurlan Popovič, dr.med, vodja nevroradiologije iz Kliničnega inštituta za radiologijo UKC Ljubljana.

V vsakdanjem delu pogosto uporabljeni funkcionalni metodi sta CT in MRI perfuzija. Z njima merimo volumen krvi, pretok krvi in prepustnost žilja v različnih bolezenskih procesih. »To metodo najpogosteje uporabljamo pri prepoznavanju sveže možganske kapi. Tako ugotovimo, katere bolnike s svežo možgansko kapjo lahko še zdravimo in jim na ta način omogočimo vrnitev v normalno življenje,« je poudarila sogovornica.

»V večini primerov pride do možganske kapi zaradi nenadne zapore možganske arterije s strani strdka krvi. Področje možganov, ki ga ta arterija prehranjuje, ostane brez kisika in prehrane ter začne hitro odmirati. Idealno je, če lahko krvni strdek čim prej odstranimo in ponovno vzpostavimo pretok in oskrbo možganov s krvjo. V letu 2007 smo med prvimi na svetu pričeli uvajati znotrajžilne metode odstranitve krvnih strdkov vzporedno in v sodelovanju s podobnimi centri v Švici in Nemčiji. V veliki meri smo vplivali na razvoj znotrajžilnih pristopov in inštrumentov za odstranjevanje krvnih strdkov. V sodelovanju z vaskularnimi nevrologi iz Nevrološke klinike smo razvili doktrino hitre in učinkovite terapije možganske kapi v roku največ 6 ur od njenega nenadnega pojava. Tako smo do današnjega dne naredili preko 300 tovrstnih posegov, v letošnjem letu se približujemo številki 50. Zavedati se moramo, da so to zelo težko prizadeti bolniki, ki bi brez naše hitre pomoči ostali hudi trajni invalidi, ali pa bi umrli. Podatek, da kar polovica teh bolnikov po našem posegu lahko po enem tednu zapusti bolnišnico brez tuje pomoči, nam pove vse,« je razložil mag. Zoran Miloševič, dr. med, vodja intervencijske nevroradiologije, ki je skupaj s sodelavci znotrajžilno zdravljenje možganskih žilnih bolezni v Sloveniji postavil ob bok največjim evropskim in svetovnim nevroradiološkim centrom.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close