9. Dan slovenskih lekarn posvečen biološkim zdravilom

Uredništvo, 26. september 2013.
lekarna

Letošnja osrednja tema je ozaveščanje o bioloških zdravilih, njihovi uporabi ter konkurenčnost v primerjavi z navadnimi zdravili.

Sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniška zbornica Slovenije bosta 26. septembra z aktivnostmi obeležili že 9. Dan slovenskih lekarn. Letošnja osrednja tema je ozaveščanje o bioloških zdravilih, njihovi uporabi ter konkurenčnost v primerjavi z navadnimi zdravili.  Septembra in oktobra bodo v lekarnah na voljo brezplačne informativne knjižice o pravilni in varni uporabi bioloških zdravil z naslovom »Biološka zdravila«. »Biološka zdravila bolniki prejemajo v bolnišnici, v specialističnih ambulantah ali pa dobijo recept, zdravilo dvignejo v lekarni in si ga sami aplicirajo doma. Zlasti v slednjem primeru je zelo pomembno svetovanje farmacevta glede rokovanja z biološkim zdravilom in pravilnega injiciranja s strani bolnika ali njegovega svojca,« je ob tem poudarila mag. Miroslava Abazović, predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn.

Letošnji Dan slovenskih lekarn bo potekal v znamenju bioloških zdravil oziroma zdravil, ki kot učinkovino vsebujejo biološko snov ali snov, pridobljeno s postopkom, ki vključuje biološke sisteme. So plod dolgoletnega raziskovanja in delujejo »ciljano« oziroma »tarčno«. Z biološkimi zdravili lažje obvladujemo marsikatero hudo ali kronično bolezen. Seveda pa imajo kot vsa zdravila tudi ta svoje prednosti in tudi slabosti. »Biološko zdravilo je že  marsikomu rešilo ali zelo izboljšalo kakovost življenja. Vendar pa je uspešna uporaba biološkega zdravila povezana tudi z veliko mero sodelovanja bolnika z zdravnikom in farmacevtom ter drugim zdravstvenim osebjem. Biološka zdravila imajo namreč lahko tudi hujše neželene učinke, ki jih je potrebno hitro prepoznati in ob njihovem pojavu nemudoma pravilno ukrepati,« pravi mag. Miroslava Abazovič, predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn.

Z informativnimi brošurami, ki bodo na voljo septembra in oktobra, želi Slovensko farmacevstko društvo bolnike in obiskovalce lekarn osveščati o razvoju, sestavi, načinu predpisovanja in delovanja bioloških zdravil. Predstavili bodo njihovo uporabo pri otrocih in mladostnikih ter se dotaknili zlorabe bioloških zdravil, med katerimi je doping. V knjižici so predstavljena biološka zdravila na preprost in razumljiv način. Knjižica je namenjena bolnikom, ki se s temi zdravili zdravijo, njihovim svojcem in vsem, ki jih ta zdravila zanimajo. Za predstavitev bioloških zdravil v okviru Dneva lekarn so se lekarniški farmacevti odločili predvsem zato, ker je za zdravljenje na voljo vse več bioloških zdravil, obenem pa se o njih med bolniki poraja mnogo vprašanj glede učinkovitosti, neškodljivosti in dostopnosti.

Razvoj bioloških zdravil in konkurenčnost v primerjavi z drugimi zdravili

Gašper Merc, mag. farm. iz farmacevtske skupine Roche se z razvojem bioloških zdravil ukvarja že vrsto let. Po njegovih besedah je razvoj biološkega zdravila dolgotrajen in zapleten proces, ki ga sestavlja več stopenj. V prvi fazi je potrebno identificirati ustrezne mesta delovanja, »tarče« in načrtovati molekule, ki s svojim delovanjem razvoj bolezni lahko zavrejo. Sledijo različna testiranja, med katerimi številni kandidati zaradi različnih razlogov odpadejo. Le malo je takih, ki zadostijo pogojem za klinična testiranja, ki običajno trajajo nekaj let,« ob tem poudarja Merc. Celoten proces tako traja vsaj pet do deset let, stroški pa znašajo več sto milijonov evrov, v zadnjih letih jih ocenjujejo celo na 800 milijonov do milijarde.  

Pomanjkljivost bioloških zdravil je predvsem njihova visoka cena. Kot pri sinteznih zdravilih se tudi pri teh lahko pojavijo neželeni učinki, najpogosteje alergijske reakcije. Nekatera lahko zvečajo možnost okužb, druga zvišajo krvni tlak in vplivajo na delovanje srca.

Bolniki – pravilna uporaba bioloških zdravil

Kot vsa zdravila tudi biološka dosežejo najboljši učinek, če jih pravilno uporabljamo in shranjujemo. Zato je pomembno, da bolniki svoja zdravila v hladilni torbici čim hitreje odnesejo domov in ga do uporabe shranjujejo v hladilniku pri 2 do 8 °C, paziti morajo, da ne zamrznejo. Vbrizgajo si ga po navodilih in z ustreznimi ukrepi blažijo lokalno reakcijo, ki je po vbrizgavanju pogosta.

Lekarniški farmacevti imajo pomembno vlogo pri svetovanju bolnikom ob izdaji bioloških zdravil

Biološka zdravila bolniki prejemajo v bolnišnici, v specialističnih ambulantah ali pa dobijo recept, zdravilo dvignejo v lekarni in si ga sami aplicirajo doma. Zlasti v slednjem primeru je zelo pomembno svetovanje farmacevta glede rokovanja z biološkim zdravilom in pravilnega injiciranja s strani bolnika ali njegovega svojca. Svetovanje vključuje tudi opozorila glede možnih neželenih učinkov, medsebojnega delovanja z drugimi zdravili, sočasno uporabo zdravil za samozdravljenje in prehranskih dopolnil. Zato je zelo pomembno, da bolnik farmacevtu vedno pove, če poleg zdravil, ki jih dviguje v lekarni, prejema še katera druga zdravila v specialistični ambulanti. Tako bo svetovanje farmacevta bolj celovito in zdravljenje bolnika bolj učinkovito in varno.

Nevarnosti zlorabe bioloških zdravil v dopingu

Prof. dr. Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani pravi, da se največkrat zlorabljajo eritropoetin, rastni hormon in inzulinu podobni rastni dejavnik. Prva nevarnost je seveda predoziranje. V primeru eritropoetina prihaja do večje gostote krvi zaradi večjega števila rdečih krvnih telesc, kar dodatno obremenjuje žile in srce. Če k temu prištejemo še dehidracijo, ki nastane med vadbo ali tekmo, so posledice lahko zelo resne. Tudi v primeru rastnega hormona so neželeni učinki zelo resni in dolgoročno škodljivi. »Doping se vedno bolj seli iz profesionalnega športa k rekreativcem, predvsem pa v fitness sisteme, kjer gre bolj za oblikovanje telesa. Zlorabo rastnega hormona pa so ugotovili med nekaterimi zdravniki, ki naj bi se s tem »pomlajali«, predvsem pa na Japonskem, kjer nekateri starši zahtevajo od zdravnikov, da otrokom vbrizgavajo rastni hormon, saj naj bi višji mladostniki med vrstniki dosegali višji statusni položaj.« Vloga farmacevtov pri pravilnem in varnem predpisovanju in uporabi zdravil je bistveno večja in odgovornejša, kot jo trenutno okolje priznava. Odpravljanje težav, ki nastanejo zaradi nepravilnega in neoptimalnega zdravljenja z zdravili, je namreč lahko za bolnika celo usodna, poleg tega pa bistveno dražja kot pravočasno in kvalitetno svetovanje.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več