80 % smrtnost? To je vse, kar morate vedeti o opičjih kozah

U. L., 26. maj 2022.
AktualnoZdravje
V Sloveniji ukrepi za obvladovanje opičjih koz še niso možni. Profimedia

Gre za virusno bolezen, ki jo povzroča podoben virus kot črne koze.

Opičje koze so zoonoza, kar pomeni, da se prenašajo preko primatov v Zahodni in Centralni Afriki. V preteklosti je veljalo, da se z njimi okužiš le, če si v stiku z okuženo živaljo (stik z okuženimi živalskimi iztrebki, telesnimi tekočinami). Zdaj pa vemo, da je možen prenos tudi iz človeka na človeka.

Med obolelimi s črnimi kozami je bila 80 % umrljivost, sploh med otroci, povzročala so tudi trajne deformacije in slepoto. Leta 1979 so bile trajno izkoreninjene na račun učinkovitega cepiva.

Opičje koze so manj nevarne kot črne koze, predvsem pa so manj nalezljive kot covid. Ne gre za spolno prenosljivo bolezen.

Prenos

Med ljudmi – gre za tesen stik z okuženim. Med trenutno bolj izpostavljenimi skupinami so moški, ki imajo spolne odnose z drugimi moškim, osebe, ki imajo priložnostne spolne partnerje in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev.

 • Telesni stik
 • Izločki dihal
 • Telesni izločki
 • Stik s kontaminiranimi površinami
Med trenutno bolj izpostavljenimi skupinami so moški, ki imajo spolne odnose z drugimi moškim, osebe, ki imajo priložnostne spolne partnerje in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev. Profimedia

Simptomi in znaki

 • Povišana telesna temperatura
 • Glavobol
 • Bolečine v mišicah
 • Otečene bezgavke
 • Nato pojav izpuščaja (obraz, genitalije, lahko po celem telesu; izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade.)

Kužnost

Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna. Ob sumu na okužbo z opičjimi kozami obvestite vse svoje bližnje stike in se posvetujte z osebnim zdravnikom.

Po našem zakonu o nalezljivih boleznih, se za zdaj še ne predpisuje karantena. Ravno tako epidemiološka služba ni pristojna za iskanje stikov.

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko, saj za zdaj še predpisanega cepiva. Bavarian Nordic je edino podjetje na svetu, katerega cepivo proti opičjim kozam je odobreno s strani regulatorjev. Vendar je cepivo odobreno le v ZDA in Kanadi. Trenutno pa že potekajo aktivnosti za njegovo odobritev še v EU. V Evropi je bilo cepivo doslej odobreno le proti črnim kozam.

ZANIMIVO
Cepivo proti črnim kozam ščiti pred okužbo proti opičjim kozam do 85%, ni pa indicirano s strani EDCD (Europen Disease Center for Prevention and Control)

Potek

Bolezen običajno poteka v blagi obliki. Ranljive skupine:

 • nosečnice, saj se lahko okuži tudi plod
 • majhni otroci in dojenčki
 • imunsko oslabljene osebe

Zapleti

So redki. Lahko pride do bakterijske okužbe, dolgotrajnih poškodb kože ter v najhujših primerih do slepote (vzrok vnetje oči), predvsem v državah v razvoju, kjer ni dostopa do ustrezne zdravstvene obravnave).

O avtorju

U. L.

New Report

Close