7 prednosti vadbe na prostem v zimskih mesecih

Sprijaznimo se, da je v hladnejših dneh težko najti motivacijo za gibanje, še zlasti na prostem. Če niste ljubitelji zaprtih prostorov, lahko brez težav tudi pozimi vadite zunaj.

Nekateri se bojijo, da bodo zaradi hladnega zraka prej zboleli, pa vendar je skrb odveč. Poskrbite, da boste imeli na sebi več plasti oblačil, priporočljiva so športna oblačila, ki preprečujejo ohlajanje telesa in vzdržujejo ustrezno temperaturo. Seveda se lahko zgodi, da vam spodrsne na ledenih tleh, toda, ostanimo pozitivni. Vadba na prostem v zimskem času ima veliko prednosti.

Če se lahko ločite od udobnega naslonjača pred kaminom, boste občutili naslednjih sedem prednosti, ki jih prinaša vadba na prostem v hladnem vremenu. In morda jo boste celo vzljubili.

1. Poraba kalorij bo večja

Ker telo težje uravnava svojo temperaturo, boste porabili več kalorij z vadbo na prostem, kot če bi bili nekje v telovadnici. Čeprav se kalorična poraba med ljudmi razlikuje, glede na telesno maso posameznika in glede na zunanjo temperaturo, pa je gibanje na prostem dobrodošlo, še zlasti v času praznikov, ki so pred vrati.

2. Okrepili boste srce

V hladnem vremenu mora srce bolj garati, da požene kri po telesu. Za srčne bolnike je sicer tako dejanje lahko stresno in bolezen poslabša, toda po drugi strani z redno kardio-vaskularno vadbo krepite srce. Z redno vadbo boste tako okrepili srce, da bo zmožno prenesti tudi nižje temperature. Naj omenimo, da se s tem sprošča tudi stres, ki je pogost dejavnik za nastanek različnih bolezni.

3. Spili boste več vode

Zadosten vnos (tople) tekočine je ključnega pomena, če vadite na prostem v hladnem vremenu. Zavedati se je treba, da se telo enako znoji v hladnem vremenu, le da je videti, da izgublja manj vode. Pijte vodo (topel čaj) pred, med in po vadbi, da bi telesu pomagali ohranjati najvišjo učinkovitost in ga tako zaščitite pred poškodbami. Ne čakajte, da postanete žejni.

4. Postali boste bolj prizanesljivi

Ker vadba na prostem v zimski sezoni zahteva več truda, je pomembno tudi, da od sebe ne pričakujete preveč in se ne priganjate preveč. Uživajte v vadbi.

5. Ugotovili boste, kako pomembno je ogrevanje in raztezanje telesa po vadbi

Ustrezno ogrevanje in ohlajanje sta bistvenega pomena za ohranjanje telesa v dobri formi. To postane še pomembnejše, ko vadite v hladnem vremenu. Če telo dobro ogrejemo, obstaja manj možnosti za nastanek poškodb, ko vadimo na prostem. Spoznali boste kako pomembno je ogrevanje in ohlajanje za telo.

6. Dobili boste odmerek vitamina D

Kljub mrazu, lahko na soncu v hladnih dobite zadostno količino vitamina D, kar je v zimskem času še posebej pomembno, ko je dan krajši. Vedno uporabite tudi izdelke z zaščitnim faktorjem.

Tek na smučeh

7. Počutili se boste srečnejši in imeli boste več energije

Vadba v hladnem vremenu spodbuja dobro razpoloženje, saj je v zraku manj vlage. Ker telo težje ohranja toploto, se poveča količina proizvedenih endorfinov, kar vas naredi srečnejše.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
31.07.2021. ob 17:39
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close