7 namigov, kako se spoprijeti s kramo

domace urejeno okolje profimedia

»Ko dom izpraznimo in v njem ostane samo nekaj lepih in popolnih, nujno potrebnih stvari, postane zatočišče miru,« Jana Lavtižar kot priporočilo iz terapevtske prakse citira avtorico knjige Umetnost preprostosti.

1. Dokončajmo projekte, ki so ostali na pol poti.
Od umetniških podvigov in ročnih del do oblačil in drugih reči, ki potrebujejo popravilo; od selekcioniranja starih pisem do odmetavanja računov, garancij in dokumentov, ki so presegli svoj rok trajanja.

2. Preglejmo reči, ki na spominjajo na težka obdobja.
Če ob njih čutimo jezo, obup, strah, potrtost … jih zares ne potrebujemo več. Ta čustva prihranimo za stvari, pri katerih jih bomo lahko vsaj koristno uporabili.

3. Vzemimo si čas za premislek, kam z zavrženimi rečmi.
Naj ne postanejo odpadek, ampak predmeti za ponovno uporabo ali surovine za kaj novega.

4. Namesto nakupa nove omare za kramo se raje znebimo krame in vložimo denar v kako lepo doživetje. Pa čeprav je to »samo« polog na račun, na katerem nas zvesto čaka naša zlata rezerva.

5. Namesto da reči odvržemo v zabojnik, uporabimo zastonj rešitve, s katerimi bomo še komu koristili: Bolha, podarimo.si, Centri ponovne uporabe, zabojniki Humana, izmenjave tekstila …

6. Namesto da se mučimo s čustvenimi bremeni, si privoščimo terapijo, da se opremimo z znanjem, s katerim bomo potem tem bremenom sami kos.

7. Namesto da vedno znova mečemo stvari proč: zakaj sploh kupujemo reči, ki nam potem mašijo stanovanje (in žile)? Sprememba nakupovalnih navad je osvežujoča – in blagodejna za naš žep.

»Ko dom izpraznimo in v njem ostane samo nekaj lepih in popolnih, nujno potrebnih stvari, postane zatočišče miru. Ljubite ga, skrbno ga čistite in s spoštovanjem prebivajte v njem; tako boste pomagali varovati svoj največji zaklad – sebe.«

Dominique Loreau, Umetnost preprostosti
Jana Lavtižar
Jana Lavtižar, spec. ZDT

Jana Lavtižar, spec. ZDT, je psihoterapevtka, ki se veliko ukvarja tudi z  zasvojenostjo z nakupovanjem in motnjo kopičenja, ter “neslužbena” okoljevarstvenica; med drugim je prevedla knjigo Dom brez odpadkov. Ima večdesetletne izkušnje s področij predelovanja, čiščenja in poslavljanja od preteklosti, kar njenim klientom omogoča, da lažje zadihajo in končno stopijo v sedanji trenutek. Strastno verjame, da je v naših domovih manj v resnici več, in s praktično uporabo tega načela prav dobro živi.
https://janalavtizar.com

Bi želeli izvedeti več? Pridružite se nam na javni tribuni Urejen dom, urejen um, v sredo, 13. aprila 2022, na forumu Starševski čvek. Gostili bomo Jano Lavtižar in Tino Markun, svetovalko za urejanje domov po metodi Marie Kondo.

Preberite tudi članek o tem, kako povezana sta urejanje prostora in stanje uma: Harmonija prostora in uma.
Več člankov Jane Lavtižar.
Foto: Profimedia

O avtorju

A.V.

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,865
26.05.2022. ob 07:39
286,469
28.05.2022. ob 11:25
110,512
28.05.2022. ob 08:40
Preberi več

New Report

Close