7 načinov, da otrokom ustvarite nepozabne praznike

Uredništvo, 16. december 2015.

Naj zadiši iz domače kuhinje, naj vas poboža otroški smeh in božične pesmi. Poiščite čarobnost v praznikih.

To obdobje v letu je precej velik izziv za starše. Šole, vrtci, podjetja, skupnosti se pripravljajo za praznovanja v decembru, pomembno pa je, da čarobnost otroci začutijo predvsem doma.

Starši smo tisti, ki otroke naučimo pravega pomena praznikov. Zdi se, kot, da se vse vrti okoli daril, pa vendar so prazniki čas, ko si v tem ponorelem svetu vzamemo več časa za osebe, ki so nam pomenijo največ. Zagotovo so to otroci, ki jih bolj kot kup daril, razveseli čas, ki jim ga posvetimo.

Predstavljamo vam nekaj preprostih stvari, ki jih lahko storite in s tem otrokom predate poslanico o pomenu praznikov.

Peka piškotov

December je zagotovo tisti mesec, ko lahko otrokom tudi skozi kulinariko prikažete, da je to poseben čas v letu. Poiščite preprost recept in jih naučite speči piškote. Morda imate celo svoj tradicionalen družinski recept, ki ga predate naprej. Mlajši otroci so odlični pomočniki za gnetenje mase, tisti večji pa bodo potrebovali le kakšen vaš nasvet. Zadovoljstvo in veselje, ki ga otrok občuti, da je tudi on prispeval pri ustvarjanju božičnega menija, je neprecenljiv.

christmas-cookies-553457_960_720

Poiščite čarobnost v praznikih

Kjerkoli živite, naj otroci vidijo lepoto okrašenih domov, mest, vasi. Peljite jih na ogled okrašenega mesta in skodelico vroče čokolade, peljite se skozi kakšno vas in skupaj občudujte okrašene hiše. Če vam čas in možnosti dopuščajo, jih odpeljite še v kakšno drugo perestolnico. Sreča in veselje, ki ga občutimo samo ob opazovanju prazničnih luči je nalezljiva. Otroci jo bodo cenili bolj, kot si mislite in se veselili z vami.

candle-912773_960_720

Alisha-Vargas-at-Flickr-380x231

Ustvarjajte z njimi

Na internetu je ogromno idej izdelovanje okraskov, prikupnih darilc, ki jih lahko izdelate skupaj. Lahko so snežinke, papirnata veriga, snežaki, voščilnice. S tem izdelkom bo lahko obdaril vzgojiteljce, učiteljice, prijatelje, babice.

owls

snowman

Prilagamo zanimivo povezavo do idej za ustvarjanje.

Pomagajte ljudem

Najboljša in najpomembnejša popotnica, ki jo straši lahko predamo otrokom je, pomoč sočloveku. Ni pomembno, če gre za pomoč sošolcu pri nalogi, starejši sosedi ali pa ljudem, ki so socialno ogroženi. Pomembno je, da se zave, da je lepše dajati kot jemati. Zagotovo ima igrače, ki jih ne potrebuje in oblačila, ki jih ne nosi. Skupaj z njimi jih pripravite in poiščite ljudi, ki bi bili te pomoči potrebni.

Naučite se prazničnih pesmi

Glasba razvaja naša ušesa in dušo. Poslušajte božične pesmi, naučite se novih in glasno prepevajte skupaj z družino.

Zapišite, kaj jim prazniki pomenijo

Naučite jih izražanja in zapišite njihove občutke o praznikih. Lahko jih delite z družino in pošljete kot voščilnico. Zanimivo bo te misli brati čez leta, ko bodo odraščali. Ostal vam bo čudovit spomin.

Photopin-380x253

Oglejte si praznični film

Otroci obožujejo kino. Ta čas je po navadi v kinematografih na sporedu film s praznično vsebino, lahko pa si ogledate kakšnega kar iz domačega kavča in si kino pričarate kar doma. Otrok naj izbere katerega, pripravite si prigrizke in uživajte v prazničnem vzdušju.

družina1

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,313
24.06.2021. ob 23:04
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več