7 metod, ki poveča uspeh postopka oploditve in vitro

Uredništvo, 09. februar 2015.

Faktorji, ki vplivajo na možnosti zanositve z metodo in vitro oploditve so starost ženske, njena rezerva jajčec in njihova kvaliteta ter kvaliteta in število moške sperme …

Prestali ste že vsa testiranja, ki bi prikazala in povečala možnosti, da bi postali starš in se na podlagi predloga vašega zdravnika odločili za oploditev in vitro. Trenutno obstajajo nove metode, ki povečujejo možnosti zanositve s tem postopkom zdravljenja.

Faktorji, ki vplivajo na možnosti zanositve z metodo in vitro oploditve so starost ženske, njena rezerva jajčec in njihova kvaliteta ter kvaliteta in število moške sperme. Glavni cilj oploditve in vitro, ob upoštevanju teh faktorjev lahko povzamemo kot ‘prenos najboljšega embria, ki se doseže z združitvijo najbolj kvalitetnega jajčeca in sperme v maternico, v najbolj ustreznem času’. Mikroskopski vbod, ki je potreben za doseg cilja, izbor najboljšega embria izmed tistih, ki so jih odvzeli v tem procesu in prenos v maternico bolnice zahtevajo odlično skupino in izvrstno sodelovanje med njimi. V moderni medicini obstajajo še drugi faktorji, ki lahko povečajo uspeh oploditve in vitro. Prof. Dr. Tayfun Bağış, direktor in porodničar bolnišnice Acibadem Kadıköy, centra za oploditev in vitro je prišel do podatkov o teh tehnikah s pomočjo naprav, ki z metodo genetske diagnoze določajo kvalitetne embrie.

oploditev-metode

1 Pomoč zarodku

Ta metoda se uporablja pri postopkih oploditve in vitro, še posebej v primerih, kjer je že prišlo do nekaj neuspelih poskusov (posebej v primerih, kjer je neuspeh pričakovan zaradi nezmožnosti embria, da se pritrdi na steno maternice). S to metodo se membrano, ki obdaja embrio stanjša ali odreže, kar povečuje možnost pritrditve na steno maternice.

2 Embrio biopsija (PGT – pred-vsaditveno genetsko testiranje)

Napredki v genetski diagnozi omogočajo vitalne storitve, posebej družinam, ki so se odločile za oploditev in vitro, a v družinski zgodovini obstaja genetska bolezen. Pod vodstvom specialista je mogoče iz embria postaviti genetsko diagnozo skoraj 20-ih genetskih motenj, kot so mediteranska anemija, anemija srpastih celic, hemofilija A in B ter fenilketonurija. V primerih, kjer je genetsko testiranje priporočljivo, se proces izvede na trdi dni starih embriih, da bi izločili najkvalitetnejši embrio, ki ne nosi takšnega genetskega zapisa. Poleg tega v primerih, ko starši želijo izbrati spol otroka in izvesti histokompatibilnost sorodnika (za možnost presaditve tkiva v primeru leukemije, itd.) izvedejo tudi pred-vsaditveno genetsko testiranje.

3 IMSI

(Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection) ali

vbrizg intracitoplazemsko morfološko izbrane sperme

Mikroskopi so odločilni pri izboru zdrave sperme. Pri starih metodah so mikroskopi povečali do 400 krat, današnji ‘IMSI’ pa lahko povečajo velikost sperme 8000 krat, kar znatno olajša delo specialistov.

4 Metabolomiks izbere najboljši embrio

Proces izbire embria izmed embrijev, ki so jih izločili z metodo mikroskopskega vboda in pustili rasti v okolju, ki spominja na maternico (inkubator) je bilo do pred kratkim storjeno z opazovanjem. Novo razvita metoda metabolomiks na podlagi skoraj 25.000 podatkov sama izbere embrio, da bi povečala možnost zanositve.

5 Defragmentacija

(Čiščenje preostalih delcev)

Defragmentacija se izvede pri tri dni starem embriu. V primerih, kjer se znotraj embria nahaja odvečna celična snov, s pipeto odstranijo nekaj snovi in tako pripomorejo k razvoju celice.

6 Co-kultura

Co-kultura je še ena metoda, ki se uporablja v primerih, kjer je bilo izvedenih že več zaporednih neuspelih poskusov. Pred začetkom postopka oploditve in vitro se iz maternice ženske izločijo celice, ki jih v laboratoriju v času enega meseca razmnožijo. Pridobljene embrije nato razvijejo v tako pripravljenem okolju, da bi povečali možnost pripojitve embria.

tüp-bebek-(3)7 Zamrzovanje embrijev

Nova pravila so podala nove omejitve embrijev, ki jih lahko prenesejo pacientu. (Na podlagi pravil se ženski v procesu oploditve in vitro, ki je mlajša od 35 let, lahko vstavi le en embrio.) Metoda zamrzovanja omogoča shranjevanje ostalih kvalitetnih embrijev pacientke, ki jih po želji lahko uporabi v času petih let. Poleg tega obstaja možnost vstavitve predhodno zmrznjenega embria po preteklih nekaj mesecih v primeru, da je prvi poskus neuspešen, ne da bi bil ponovno potreben postopek ekstrakcije.

“Oploditev in vitro je proces, ki zahteva izkušnje in skupinsko delo”

Prof. Dr. Tayfun Bağış: “Proces oploditve in vitro je popolnoma odvisen od skupinskega dela in izkušenj. Zdravnik določi proces zdravljenja, nadzoruje pacientko in pripomore k razvoju pacientkinega jajčeca. Po teh fazah pa zdravljenje prevzame embriolog in spermo združi z jajčecem. Kritične zadeve, kot so izvedba mikroskopskega vboda, ohranjanje embriev pri življenju in odločanje o ustreznem času vstavitve so odgovori na vprašanje zakaj je tako pomembno sodelovanje z embriologom. Hramba, nadzorovanje, preverjanje, izvajanje potrebnih laboratorijskih postopkov, izbor in določitev časa vstavitve embria so procesi, ki spadajo v področje strokovnega dela embriologa in so prav tako pomembni kot oploditev sama.”

Več informacij, ki poveča uspeh postopka oploditve lahko dobite na www.acibademinternational.com.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 01:19
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več