5 razlogov, zakaj vsi govorijo o izzivu z vedrom ledene vode

Uredništvo, 26. avgust 2014.

Danes že vsi poznamo viralen izziv z vedrom ledene vode, ki ga je začela dobrodelna organizacija ALS Association. Na začetku nam ni bilo takoj jasno, zakaj znane osebnosti od …

Danes že vsi poznamo viralen izziv z vedrom ledene vode, ki ga je začela dobrodelna organizacija ALS Association. Na začetku nam ni bilo takoj jasno, zakaj znane osebnosti od politikov, športnikov do igralcev tako aktivno sodelujejo v tej igri. V prvi vrsti naj bi bila do dobrodelna nota, ki bi omogočila financiranje projektov dobrodelne organizacije. In še kako so uspeli, do danes so izbrali preko 79,9 milijona $.

izziv-z-vrcem-ledene-vode

Ampak ali gre res za dobrodelno noto ali gre samo za iskanje pozornosti posameznikov?

Za vas smo pobrskali, kaj o izzivu z vedrom ledene vode pravijo strokovnjaki po svetu. Psihologi namreč navajajo, da ljudje sodelujejo pri tem izzivu ker:

1. Vas postavi v središče pozornosti in popularnosti

Ljudje se različno odzivamo, smo različnih karakterjev in ljudje z različnimi prioritetami, vendar vsakemu tu pa tam paše, če dobi malo pozornosti. To velja predvsem za mlajšo populacijo, ker želijo pritegniti pozornost s sodelovanjem v takšnih izzivih in postati popularni med vrstniki, konec koncev to vsi počnejo.

2. Je zabavno

Priznajmo si, če te v poletnem času zalijejo z vrčem ledeno mrzle vode, je to pač nekaj drugačnega, enostavnega in zabavnega. Nekateri si popestrijo izziv z izvedbo na drugačen, nov način.

3.  Postavi časovno oviro

Izziv je zagotovo dosegel tako visok odziv tudi zaradi časovne omejitve, ki jo dobi posameznik v katerem mora opraviti vse potrebno, kar zahteva izziv. Pravzaprav gre tukaj za povsem identičen psihološki efekt kot pri razprodajah v trgovini, ki so časovno omejene.

4. Te naredi dobrodelneža

Kot že rečeno naj bi bila dobrodelna nota najbolj pomembna, čeprav nekateri to izkoriščajo predvsem za dvig svoje popularnosti kot so predvsem razne javne osebnosti in podjetja. Med dobrodelnostjo in oglaševanjem včasih obstaja tanka meja. Čedalje več je tudi podjetij, ki sodeluje pri dobrodelnosti in kasneje npr. preko jumbo plakatov oglašuje svojo gesto s katero želijo pridobiti na popularnosti in posledično povečati prihodek pri poslovanju. V konkretnem primeru pa je treba priznati, da takšnega odziva mednarodne skupnosti ne bi bilo brez izpostavljanja preko socialnih skupnosti.

5. Sodelujejo ljudje, ki jih poznaš

Ljudje se velikokrat ravnamo na podlagi odziva družbe. Teorija (opazovalnega) družbenega učenja pravi, da “Če nekaj stori oseba X, želim to storiti tudi sam.” Pri izzivu z vedrom ledene vode gre ravno zato, da sodelujemo ker sodelujejo naši prijatelji, vrstniki, poslovni partnerji, javne osebnosti …

Kljub dobrodelni noti obstaja vrsta kritik, predvsem o odnosu do ostalih dobrodelnih organizacij. V Ameriki naj bi dober del denarja za delovanje ta izziv odvzel ostalim organizacijam, ki se prav tako trudijo z ostalimi prav tako pomembnimi dobrodelnimi projekti.

Naš nasvet

Pojdite, zabavajte se in sodelujte v izzivu z vedrom ledene vode vendar naredite nekaj dobrega po svoji lastni volji, finančno ali materialno. Ne pozabite, da je glavno sporočilo dobrodelnost, ki se lahko skriva v več oblikah pomoči.

Kaj se lahko naučite od izkušenj ostalih?

Da izziv ni povsem nedolžen si poglejte video, ki prikazuje ponesrečene izzive.

Vir: qz.com/249649/the-cold-hard-truth-about-the-ice-bucket-challenge/, alsa.org/fight-als/ice-bucket-challenge.html in psychologytoday.com/blog/do-the-right-thing/201408/6-reasons-everyones-taking-the-ice-bucket-challenge.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več