5 pravil za varnost pred požarom doma

Uredništvo, 06. november 2017.

Zagori lahko tudi pri vas doma, opozarja Gasilska zveza Slovenije. Kako takrat ravnate ali še bolje – preprečite požar?

Le lani se je v Sloveniji zgodil 1.401 požar v stanovanjskih stavbah. Kako bi ravnali, če bi zagorelo pri vas doma? Če se na požar pravilno pripravite, jo lahko odnesete brez resnejših posledic. Preberite, kako ravnati.

Statistika kaže, da na vsakih 50 do 130 let zagori prav vsak objekt. V kar 45 % primerov so za požar krive gradbene in tehnične pomanjkljivosti, med njimi največkrat okvarjene in poškodovane električne napeljave, vžig saj in neustrezno vzdrževanje dimnikov.

Veliko požarov bi lahko omilili ali celo preprečili. In kaj vse lahko naredite?

  1. Začne se pri gradnji

Za večjo varnost izberite odgovornega projektanta požarne varnosti, ki naj ima reference in opravljen strokovni izpit iz varstva pred požari pri pristojni inženirski zbornici. Še pred gradnjo bo izdelal elaborat o požarni varnosti.

  1. Bodite pripravljeni na požar

Brez skrbi, ni vam treba prežati na požar. Javljalniki požara lahko to delo opravljajo namesto vas. Vsekakor pa ne pozabite na gasilne aparate, ki naj bodo postavljeni na vam najhitreje dosegljivo mesto.

Veste, kje se skrivajo nevarnosti v vašem domu? V poglobljeni zgodbi o požarih preverite, kje lahko zagori in zakaj se ogenj lahko hitreje razširi.
  1. Znanje in zbranost rešujeta življenja

Vsi protipožarni sistemi in naprave vam ne bodo v pomoč, če ob požaru ne boste znali pravilno odreagirati. Če menite, da gašenja ognja niste dovolj vešči ali pa niste dovolj zbrani, raje pokličite gasilce in zapustite stavbo. Oskar Neuvirt, upokojeni gasilec Gasilske brigade Maribor, opozarja, da je ukrepanje v strahu in nervozi lahko izjemno nevarno.

  1. S čim gasiti?

Napačno gasilno sredstvo lahko naredi več škode kot koristi. Vroče posode z oljem na primer ne smete nikoli gasiti z vodo. V testu lahko preverite, ali bi znali izbrati pravo gasilno sredstvo za 7 pogostih požarov, ki se lahko zgodijo doma.

  1. Evakuacija!

Kadar ogenj zajame bližnje predmete ali celo grozi, da se bo razširil v naslednji prostor, ga morate javiti na 112 in se varno umakniti. Pri tem upoštevajte priporočila:

  • Usta in nos si prekrijte z vlažnim robčkom ali krpo.
  • Premikajte se v smeri evakuacije. Ob dimu se raje plazite po tleh, kjer je zrak čistejši.
  • V zadimljenem prostoru boste izhod najlažje našli tako, da se gibate ob stenah.
  • Če se ne morete varno umakniti, odprite okno in pokličite na pomoč.
  • Nikoli ne uporabljajte dvigala, umaknite se po stopnicah.
Ne pozabite, da so ob požarih še posebej ranljivi otroci. V poglobljeni zgodbi o požarih si prenesite plakat, s katerim lahko svoje najmlajše naučite, kako ravnati preventivno in ob požaru.

Preverite svoje znanje v testu

O požaru zdaj nekaj že veste. Pa menite, da bi se znali odzvati pravilno, če bi pri vas doma zares zagorelo? Rešite test in svoje znanje postavite na preizkus.

http://quizoom.com/quiz/830e1dec-d2b7-4799-9191-b845cf72be51

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
13.06.2021. ob 13:25
284,295
15.06.2021. ob 19:35
110,159
20.06.2021. ob 12:01
Preberi več