5 opozorilnih znakov zgodnjega srčnega popuščanja

Najzgodnejši simptomi srčnega popuščanja so pogosto zelo blagi, vendar pa je nevarno, če jih prezrete.

Delovanje telesa se po šestdesetem letu upočasni, hoja po stopnicah, ki ste jih v mlajših letih preskakovali po dve, se zdi kot vzpon na Triglav. Z leti vitalnost upada, kar je posledica staranja, kljub temu pa zasoplosti in pretirane utrujenosti ne gre prezreti. To je lahko znak, da vaše srce ne deluje tako, kot bi moralo. Ljudje radi prezrejo in ignorirajo simptome srčnega popuščanja ter jih raje pripišejo staranju.

Kaj je srčno popuščanje?

Srčno popuščanje se pojavi zardi poškodbe srčne mišice oziroma se zmanjša njegova sposobnost za učinkovito črpanje krvi, s tem pa presnovna oskrba ostalih organov in tkiv.

Najpogosteje je vzrok poškodba srčne mišice kot posledica njenega vnetja ali infarkta, manj pogosto zaradi visokega krvnega tlaka ali gensko pogojenih bolezni.

Ne glede na vzrok srce ni več sposobno dovolj dobro črpati, da bi zadostilo potrebam telesa po krvi, bogati s kisikom.

Ste vedeli?
Kar 26 milijonov ljudi po svetu živi s srčnim popuščanjem. Do leta 2030 naj bi to število naraslo za skoraj 50 odstotkov.
Vsak peti človek po 40. letu starosti bo razvil srčno popuščanje.
Samo v Evropi vsako leto zabeležijo 3,5 milijona na novo diagnosticiranih bolnikov s srčnim popuščanjem.  

https://www.youtube.com/watch?v=yNW_vWUlwdA

Prepoznajte znake srčnega popuščanja

  • Omotica (ker srce telesu ni zmožno zagotoviti dovolj krvi, obogatene s kisikom, se pojavi omotica in tudi splošna utrujenost)
  • Omejitev aktivnosti (zaradi utrujenosti ljudje s srčnim popuščanjem niso sposobni normalno opravljati vsakodnevnih aktivnosti)
  • Otekanje gležnjev, stopal in trebuha (ker srce nima dovolj moči, da bi pognalo kri iz spodnjih okončin, se tekočina nabira v stopalih, gležnjih in trebuhu)
  • Posledično to v kratkem času privede do povečanja telesne teže
  • Zaradi zastoja tekočine v pljučih lahko pride do kašljanja, piskanja v pljučih in težav z dihanjem
  • Kratka sapa
  • Pogostejše uriniranje (zlasti ponoči)

Navedeni opozorilni znaki še ne potrjujejo diagnoze srčnega popuščanja, so pa nujni znak, da obiščete zdravnika.

Nadaljnje diagnosticiranje

Poleg fizičnega pregleda, zdravniki srčno popuščanje potrdijo z ultrazvočno preiskavo srca (ehokardiografijo), s katero dobijo natančne anatomske in funkcionalne podatke o srcu, velikih žilah in strukturah okoli srca.

Ključnega pomena je, da poslušate svoje telo, srce in ob neobičajnih simptomih čim prej obiščete zdravnika. Zgodnje odkritje bolezni je zelo pomembno. Z ustrezno terapijo in spremembo načina življenja boste upočasnili napredovanje bolezni.

Nasveti za bolnike

  • O težavah se odkrito pogovorite s svojci in zdravnikom, ki naj vam razloži načrt zdravljenja in razpoložljivih možnostih zdravljenja.
  • Vključite se v podporne skupine, forume. Ljudje s to boleznijo vam bodo veliko pomoč pri premagovanju strahov, težav in obvladovanju bolezni.  
  • Spremenite način življenja, ki naj bo čim manj stresno, z redno in zmerno telesno aktivnostjo. Opustite razvade, kot so kajenje, uživanje alkohola in prenajedanje. Izberite zdravo, uravnoteženo prehrano. Redno jemljite predpisana zdravila.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,834
12.06.2021. ob 11:03
6,931
14.04.2021. ob 16:20
19,813
01.06.2021. ob 11:45
11,836
02.07.2021. ob 14:25
138,980
04.08.2021. ob 09:11
Preberi več

New Report

Close