5 nasvetov za preprečevanje vnetij v intimnih predelih

Uredništvo, 28. april 2018.

Na kaj moramo biti posebej pozorni, če smo nagnjeni k vnetjem v intimnih predelih, razkriva zdravnica Tihana Mazalin.

Ginekologinja Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin vam podaja 5 najboljših nasvetov za preprečevanje vnetij v intimnih predelih:

  1. Higiena in perilo

Nadvse pomembno je vzdrževati ustrezno higieno intimnih predelov. Kaj to pomeni? Umivajmo se največ dvakrat na dan, po možnosti z navadno vodo ali z milom za intimno nego. Močnim šamponom in milom se izogibajmo. Najprimernejše je spodnje perilo iz bombaža, ki prepušča zrak.

  1. Kontracepcija v obliki materničnega vložka in antibiotiki

Za ženske, nagnjene k vnetjem, maternični vložek ni priporočljiv, saj lahko povzroči še pogostejša vnetja. Tudi kadar ženska jemlje antibiotike, bi morala preventivno uživati probiotike (v obliki vaginalet ali kapsul), da prepreči izbruh vnetja.

  1. Sladkor

Prehrana z veliko sladkorja in ogljikovih hidratov ni ustrezna za ženske, nagnjene k vnetjem. Preveč ogljikovih hidratov lahko povzroči pretirano razraščanje glivice kandide, ki povzroča številne težave, zato je v tem primeru priporočljivo zmanjšati vnos krušnih izdelkov, sladkorja, testenin in vse industrijsko predelane hrane.

  1. Tekočina

Priporočamo pitje dovolj tekočine (vode, vode z limono, čaja), da se mehur čim pogosteje prazni in se urin ne zadržuje v telesu. Sečnica je pri ženskah ob vhodu v nožnico, zato bakterije iz urina zlahka zaidejo vanjo in povzročajo težave.

  1. Seksualni pripomočki

Če imate novega spolnega partnerja, je dobro biti previden in pri spolnem odnosu uporabiti kondom. Če uporabljate seksualne pripomočke, jih morate pred uporabo umiti in posušiti.

O avtorju

Uredništvo