5 nasvetov vam lahko prihrani stres pri prodaji ali nakupu nepremičnine

Uredništvo, 13. september 2017.
hisa par nepremicnina

o podpisu pogodbe in izvedbi vseh dogovorjenih zavez v sami pogodbi, je praviloma naslednji korak primopredaja …

5 nasvetov vam lahko pomaga obvladovati stres, s katerim se lahko srečate ob prodaji ali nakupu nepremičnine.

Za večino ljudi predstavlja nakup ali prodaja nepremičnine enega največjih, če ne največji finančni posel, ki ga opravijo v svojem življenju. Ta pomemben finančni posel je povezan tudi s pomembnimi spremembami v življenju (selitev) in tako nakup ali prodaja povzroča eno najvišjih stopenj stresa za posameznika.

Zato je še posebej pomembno, da sam postopek nakupa ali prodaje poteka kot je potrebno, brez neljubih zapletov, stresa in nepotrebnih stroškov.

Zakaj je prodaja ali nakup nepremičnine tako stresno?

Ob prodaji in nakupu nepremičnine bodite pozornih na 5 področij in imejte v mislih 5 nasvetov, ki vam pomagajo razumeti postopek ter vam lahko prihranijo marsikatero skrb in zaplet.

1. Kaj, če je narobe, da sem prodal.

Pri vsaki  prodaji ali nakupu nepremičnine gre za obsežen prenos financ, kar v posamezniku vzbuja strah pred tem, ali se je pravilno odločil, postavil pravo ceno in kaj bi morebitna napačna odločitev pomenila za njegovo prihodnost.

“Nič ni bilo tako stresno, kot občutek, kaj v primeru, da sem se prekmalu odločil za prodajo in ali bi lahko kasneje iztržil več. To sem se spraševal več mesecev”, 

je ena izmed zgodb prodajalca hiše, ki jo je zaupal uporabnik na forumu.

2. Kompleksen in zapleten postopek.

Prodaja ali nakup nepremičnine je dokaj kompleksen postopek, ki se od primera do primera še lahko zelo razlikuje. Prav tako se razlikuje tudi sam postopek glede na tip nepremičnine. Predvsem so pri različnih tipih nepremičnine potrebni različni dokumenti.

3. Ne spreglejte ključnih dokumentov.

Pri samem pravnem poslu morate biti pozorni in previdni pri sami vsebini prodajne pogodbe, ki mora vsebovati vse bistvene sestavine (kupnino, plačilni roki …) in vse pravilne zemljiškoknjižne podatke o določeni nepremičnini. To so seveda bistvene sestavine in vsaka pogodba praviloma vsebuje še mnogo drugih dogovorov in določil.

Zelo pomembno preden se odločite za nakup nepremičnine je, da preverite zemljiškoknjižno stanje in vse tehnične lastnosti nepremičnine ter si ogledate dejansko stanje nepremičnine v naravi. Zato je zelo pomembno, da se sestave prodajne pogodbe ne lotite sami in samo sestavo zaupate strokovnjaku. S tem si lahko prihranite marsikateri problem ali strošek.

Zelo pomembni so tudi dogovori o samih rokih, ki se jih obe pogodbeni stranki morata držati. Zato se vedno natančno dogovorite kdaj in kaj bo določena pogodbena stranka naredila in izpolnila.

“Ko sem enkrat videla svoje sansko stanovanje, sem pozabila na podrobnosti in pomembne detajle. To me je kasneje drago stalo številnih popravil in vrste mojstrov, ki so si podajali kljuko,” 

je še ena žalostna pripoved anonimne uporabnice.

4. Naj vas primopredaja preveč ne omehča.

Po podpisu pogodbe in izvedbi vseh dogovorjenih zavez v sami pogodbi, je praviloma naslednji korak primopredaja nepremičnine. Pomembno je, da se ob primopredaji sestavi in podpiše primopredajni zapisnik, v katerem se tudi zapiše stanje števcev in druge lastnosti oz. dogovori. Na podlagi primopredaje boste namreč dobili tudi posest nad nepremičnino, ki zadnji korak ob nakupu, po tem, ko ste dejansko plačali nepremičnino in morda že vložili predlog za vpis lastninske pravice na vaše ime.

5. Strokovni nasvet vam lahko veliko prihrani.

V vsakem primeru svetujem, da se za pomoč pri izvedbi tako velikega posla obrnete na strokovnjaka (nepremičninskega posrednika), ki bo poskrbel, da bo celoten postopek stekel gladko in brez težav. Saj verjetno ne želite, da se ob transakciji, ki je praviloma višja od 100.000 eur, kaj zalomi?

O avtorju

ales gorsak nepremicnine tanal

Aleš Goršak, nepremičninski strokovnjak

Vprašajte za nasvet na Forum Nepremičnine

Tanal nepremičnine – Tanal d.o.o.
www.tanal.si
[email protected]

Več o moderatorju

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,271
14.06.2021. ob 11:27
110,156
15.06.2021. ob 07:52
Preberi več