45 let otroške kirurgije in zdravljenja najtežje bolnih otrok

Uredništvo, 10. oktober 2013.

Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ljubljana te dni praznuje 45 let

Na Kliničnem oddelku (KO) za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ljubljana, ki je bil ustanovljen leta 1968, te dni praznujejo 45 let od ustanovitve. Kot pove predstojnik, prim. Ivan Vidmar, dr.med., svetnik, so ponosni na prehojeno pot, s katero iz dneva v dan dokazujejo, da oddelek nudi najboljšo možno oskrbo kritično bolnim otrokom. Zaposleni na oddelku se dnevno soočajo z izjemno težkimi diagnozami otrok: na oddelku se zdravijo predvsem kirurški bolniki od novorojenčkov do 14. leta starosti, opravljajo pa tudi najbolj zahtevne operativne posege na vseh organih. Pomemben del oddelka je enota za intenzivno terapijo otrok, v katero sprejemajo vse kritično bolne in življenjsko ogrožene bolnike, ki potrebujejo umetno podporo posameznih organov. Za kritično bolne otroke opravljajo tudi prevoze z reševalnim vozilom ali helikopterjem iz vse Slovenije. “Izredna usposobljenost za delo, natančnost ter nenehna komunikacija z zaskrbljenimi starši je tisto, kar ohranja naš oddelek poln človeške topline,« pove prim. Ivan Vidmar, dr. med., svetnik, predstojnik KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike UKC Ljubljana. Oddelek ima 120 zaposlenih, od tega 10 zdravnikov – specialistov pediatrov (dva profesorja, dve docentki, dva primarija) ter 37 diplomiranih medicinskih sester/diplomiranih zdravstvenikov (pet od njih jih končuje magisterij); vsi pa dnevno živijo zgodbe najtežje bolnih otrok.

Temeljna značilnost oddelka je multidisciplinarnost

Oddelek izvaja zdravstvene storitve sekundarne in terciarne zdravstvene ravni za regionalne potrebe in za celotno Slovenijo. Tu se zdravijo otroci zaradi kirurških obolenj, od rojstva do 14. leta starosti sedmih kirurških kliničnih oddelkov, in sicer za abdominalno kirurgijo, kirurgijo srca in ožilja, nevrokirurgijo, torakalno kirurgijo, travmatologijo, urologijo in kirurške infekcije. Večkrat pa so hospitalizirani tudi otroci s strokovno zahtevno patologijo drugih kirurških dejavnosti (ginekologija, ortopedija, okulistika, otorinolaringologija, maksilofacilna kirurgija, opekline in plastična kirurgija). »Temeljna značilnost kliničnega oddelka je stalno multidisciplinarno sodelovanje – kirurgije in pediatrije, pa tudi drugih strok, ki sodelujejo v zdravstveni obravnavi otroka/kirurškega bolnika. Takšen način delovanja, v katerega so vključeni kirurgi specialisti posameznih dejavnosti, pediatri, fizioterapevti, pa tudi psihologi, omogoča celostno zdravstveno obravnavo otroka,« obrazloži predstojnik. V Sloveniji in v svetu je ta model znan kot “ljubljanski model” in so ga povzele tudi druge bolnišnice v Sloveniji in nekatere v tujini (Wiesbaden). Zdravstvena obravnava je organizirana v treh stopnjah: navadna nega – dnevna bolnišnica, intenzivna nega, intenzivna terapija stopnje B in intenzivna terapija stopnje A (EIT).

Na EIT vrhunsko intenzivno zdravljenje

Enota za intenzivno terapijo otrok (EIT), ki je sestavni del kliničnega oddelka, omogoča vrhunsko intenzivno zdravljenje, diagnostiko in zdravstveno nego kritično bolnih otrok in umetno podporo vsem organom, ki ga je danes sposobna opravljati medicina. »V EIT zdravimo življenjsko ogrožene novorojenčke, dojenčke in otroke, ki potrebujejo vrhunsko zdravstveno obravnavo od rojstva do adolescence, ne glede na naravo bolezni, se pravi kirurške in nekirurške bolnike,« pove predstojnik. Preživetje bolnikov, ki se zdravijo v EIT, je bilo v začetku 70-odstotno in je sedaj več kot 95-odstotno. To je omogočil razvoj stroke in vseh človeških virov, ki so se izpoplnili v strokovnem znanju in v načinu multidisciplinarnega dela.

Oddelek ima organizirano 24-urno službo pripravljenosti zdravnika-pediatra in diplomirane medicinske sestre za prevoz kritično bolnih novorojenčkov in dojenčkov z inkubatorjem na klic iz drugih bolnišnic v državi. Med prevozom z reševalnim avtomobilom ali helikopterjem zagotavljajo otroku najbolj kakovostno zdravstveno obravnavo. Letno na ta način v EIT prepeljejo 180 – 230 novorojenčkov in dojenčkov iz vseh slovenskih bolnišnic/porodnišnic.

Otrokom prijazno

Na oddelku se trudijo, da bi čas bivanja v bolnišnici bil za otroke čim bolj prijazen. Za otroke, ki potrebujejo daljšo hospitalizacijo, teče vzgojni proces in šolski pouk. Za to skrbijo vzgojitelji ljubljanskega Vrtca Center, enote UKCL – bolnišnični oddelki in učitelji Osnovne šole Ledina – bolnišnični oddelki. Dejavnost poteka v igralnici in učilnici kliničnega oddelka ter ob postelji otroka v sodelovanju z zdravstvenim osebjem. Zaposleni se zavedajo tudi, da je izjemno pomembna komunikacija s starši, zaradi česar so jim za pojasnila na voljo 24 ur dnevno, tudi ponoči.

Zgodovinski oris

Otroški oddelek je bil ustanovljen leta 1968, kot eden izmed oddelkov tedanje Kirurgične klinike v Ljubljani. Do leta 1974 je deloval v stavbi stare Kirurške klinike na Zaloški cesti. Leta 1974 se je preselil v novo stavbo Kliničnega centra in leta 2009 skupaj s Pediatrično kliniko v novo stavbo, ki je v javnosti znana kot nova pediatrična klinika. 1974 smo začeli prvi v Sloveniji, in med prvimi v Evropi, razvijati novo stroko – intenzivno terapijo otroka. Oddelek je nosil ime Pediatrični oddelek kirurških strok od 1974 do 1996. Leta 1996 se je s sprejetjem nove organizacije Kliničnega centra preimenoval v Oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo strokovno poslovne skupnosti (SPS) Kirurške klinike Kliničnega centra. Od ustanovitve dalje se je oddelek stalno strokovno razvijal in si je leta 1996 z izpolnitvijo zahtevanih strokovnih meril pridobil naziv Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo s sklepom Ministrstva za zdravstvo Republike Slovenije.

45. obletnico delovanja oddelka bodo zaposleni obeležili s strokovnim simpozijem, ki bo v petek, 11. oktobra 2013 ob 9. uri v predavalnici 1, glavna stavba UKC Ljubljana.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close