40 dni brez alkohola

Uredništvo, 13. februar 2013.
40 dni brez alkohola

Akcija 40 dni brez alkohola – letos pod sloganom »Bodimo zgled otrokom in mladostnikom«.

Ljubljana, 13. februar 2013 – danes je v galeriji Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani, potekala novinarska konferenca ob predstavitvi akcije 40 dni brez alkohola.

40 dni brez alkohola novinarskaV smislu letošnjega gesla »Bodimo zgled otrokom in mladostnikom« je organizatorji želijo  še posebej poudariti pomen zgleda, tako pri starših, sorodnikih, učiteljih, mentorjih, animatorjih in vseh drugih vzgojiteljih. V času akcije med 13. februarjem, in 30. marcem vabijo k različnim oblikam solidarnosti: od osebne 40 dnevne odpovedi alkoholu, do tega da v času spodbude doma ne postrežemo alkohola. Povabljena pa so tudi društva, lokalne skupnosti in druge skupine, da na svojih prireditvah v času akcije in če je mogoče tudi preko celega leta ne strežejo alkohola. V ta namen lahko kadarkoli na naslovih organizatorjev dobijo zgibanke, ki jih lahko postavijo na mizo v sklopu svojih prireditev.

Akcijo, ki bo letos potekala že osmo leto, organizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa – svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net. Pri akciji sodelujeta tudi Zavod Varna pot in Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici).

Akcijo so na novinarski konferenci predstavili Imre Jerebic, Slovenska karitas, Mateja Markl, Javna agencija RS za varnost prometa svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Andreja Verovšek, Zavod Med.Over.Net.

Pomoč preko spleta

Nekdo je na forumu Alkohol na zdravstvenem portalu Med.Over.Net zapisal: »Od rojstva do smrti nas spremlja steklenica, ki prinaša navidezno upanje, a v resnici je najbolj potuhnjen strup, ki razjeda človeške odnose.«

O tem spregovorijo besede, izpovedi in celotne življenjske zgodbe ljudi, ki nemočni in v občutku zapuščenosti pišejo utrinke svojih življenj v anonimnem forumu in upajo na človeški odziv nekoga, ki ima podobno izkušnjo. Ljudje v osami trpijo in tiho iščejo pomoč. Ne želijo se izpostaviti, saj je priznati polom zaradi nekaj tako običajnega, kot je alkohol, še vedno sramotno.

Forum Alkohol je v letu 2012 obiskalo 18.371 ljudi, ki so prebrali več kot 135 tisoč strani objavljene vsebine. Skupaj so napisali 522 komentarjev, v katerih so izražali svoje izkušnje, mnenja in povpraševali za nasvet, kako ukrepati v prihodnje.

Najbolj komentirana tema je bila »Pogovor s svojci alkoholikov«, v kateri so člani društva Al-Anon v on-line pogovoru izpovedali svoje zgodbe in svetovali drugim svojcem, kako se spopasti z zasvojenostjo pri partnerju ali starših.

Najbolj brane teme v 2012 so bile:

40 dni brez alkohola – Bodimo zgled

Več o akciji na spletnem mestu brezalkohola.si.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,503
29.07.2021. ob 17:20
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close