4 ključne stvari, da bo kuhinja po meri zdravju prijazna

Kuhinja je srce doma. Tu se pripravljajo obroki, je kraj, kjer obeduje družina in prostor, kjer se družimo s prijatelji in sorodniki. To pomembno središče dogajanja v stanovanju pa je treba ob prenovi ali novogradnji skrbno načrtovati, da se kasneje ne držimo za glavo, kako zaradi nepremišljenosti škodimo lastnemu zdravju. Da do tega ne pride, smo o najpogostejših napakah pri načrtovanju kuhinj po meri govorili z izkušenimi mizarji iz Mizarstva Markelj, ki so v desetletjih delovanja izdelali in opremili veliko število stanovanj s kuhinjam po meri – od tistih manjših v blokih, do tistih v apartmajih na morju do kuhinj modernega videza.

Postavitev elementov v kuhinji po meri ne pustite naključju

Kuhinja, ki je smiselno organizirana, ima veliko delovne površine in z njo ne škodite svojemu zdravju, je želja vsakogar. Da bo postavitev kuhinje karseda najbolj optimalna glede na prostor pa tudi uporabnike, je smiselno za mnenje in drug pogled prisluhniti strokovnjakom, ki se vsakodnevno ukvarjajo z izrisi, izdelavo in montažo notranje opreme po meri.

»Kot pri vsaki sobi v stanovanju, je tudi v kuhinji ključna postavitev kuhinjskih elementov. Glede na dani prostor se trudimo umestiti čim večjo delovno površino in predvideti čim več prostora za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov in živil. Pomembno je tudi, da je med pulti dovolj širok prehod in da je med gospodinjski aparati – hladilnik, pomivalni stroj, pečica in kuhališče ter pomivalno korito minimalna možna razdalja, kar daje kuhinji praktičnost,« pojasni Markelj iz Mizarstva Markelj, kjer strankam glede na njihove želje kuhinjo pred izdelavo tudi 3D izrišejo in si tako lažje predstavljajo postavitev kuhinjskih elementov.

Kot še dodaja Markelj, se je smiselno čim bolj izogniti kotnim omaricam, ki onemogočajo jasen in praktičen vpogled, kuhinja pa brez težje dostopnih mest deluje elegantnejše, preprostih linij in je tudi bolj funkcionalna. Naključju pa ne puščajte niti višine delovnega pulta, opozarja Markelj, saj je smiselno sicer standardno dimenzijo 85 cm pri izdelavi kuhinje po meri prilagoditi na višino uporabnika, ki bo kuhinjo najpogosteje uporabljal.

Ne kvarite si oči s preslabo svetlobo v kuhinji po meri

Kuhinja mora imeti okna in dovolj svetlobe. Pika. Naravna svetloba pa kuhinji ne izboljša le estetski videz, temveč je nujna tudi zaradi varnosti in praktičnosti. Kuhinjo lahko opremimo z več viri svetlobe – ambientalno svetlobo, močnejšo svetlobo nad delovno površino ali z njo le pritegnemo pogled na mizo ali lepo oblikovano vitrino.

»Direktna svetloba v oči tam, kjer pomivate, režete ali kuhate, ni zaželena in jo je treba ustrezno zastirati. Splošno gledano, pa morajo biti površine, kjer pripravljamo hrano in kuhamo, primerno osvetljene s toplo svetlobo in glede na površino prostora primerno količino svetlobe,« obrazloži Markelj, ki pri izdelavi kuhinje po meri upoštevajo tudi izbrane svetlobne elemente, za katere vnaprej pripravijo ustrezne odprtine, da je končni izgled kuhinje po meri čimbolj dovršen.

S pravilno izbiro materiala do kvalitetne kuhinje po meri

Poglavitna prednost izdelave kuhinje po meri je tudi ta, da nič ne puščamo naključju – niti material za korpuse, ličnice, predale ali delovno površino. Višja cena elementov pa navadno opozarja tudi na višjo kvaliteto.

»Za lažje zagotavljanje čistoče in reda v kuhinji je smiselno izbrati kamniti pult, ki so v primerjavi z masivnimi pulti manj občutljivi na vročo posodo in ostre predmete. Masivni pult je sicer prijetnejši na dotik, vendar ker sta v kuhinji pogosta tudi voda in ogenj, masivni pult v kuhinji zahteva več pozornosti pri vzdrževanju. Cenovno ugodnejša izbira so pulti narejeni iz umetnih mas oz. laminata ali stekla, ki pa nimajo videza naravnih materialov,« izpostavi prednosti in slabosti materialov na kuhinjskih pultih Jernej Markelj iz Mizarstva Markelj, kjer izdelujejo kvalitetne kuhinje po meri iz najrazličnejših materialov.

Z detajli do popolnega videza vaše kuhinje po meri

Na koncu pa so majhni detajli tisti, ki ustvarijo videz in funkcionalnost kuhinje po meri, kot ste si jo želeli že dolgo. Če veliko kuhate, izberite veliko oz. dvojno korito, v katerem boste lahko oprali tudi večje lonce in pekače. Poleg predvidite tudi vrtljivo pipo z izvlečno cevjo, ki vam bo prišla prav pri izpiranju.

»Strankam svetujemo, da če le imajo prostor, naj pomivalni stroj umestijo na višino in tako poskrbijo za svojo hrbtenico. Ljubiteljem svežih zelišč in dišavnic, ki jih želijo imeti na dosegu roke v kuhinji, pa svetujemo, da jih posadijo v lonce in postavijo na površine, ki niso občutljive na vodo,« izpostavi še dva pomembna detajla Markelj.

Med pomembnejše detajle v kuhinji pa sodijo tudi vodila predalov in ročaji. V predalih uporabniki pogosto hranijo težke lonce in servirne krožnike, zato morajo biti ti kvalitetni ter opremljeni z blažilci, ki omogočajo mehko zapiranje.    Verjamemo, da vam bodo omenjeni napotki v pomoč pri izbiri in nakupu nove kuhinje po meri. V kolikor se vam pojavijo vprašanja, pa vam bodo z nasveti in izkušnjami z veseljem priskočili na pomoč v Mizarstvu Markelj.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,561
26.09.2021. ob 09:23
285,032
06.10.2021. ob 09:47
110,298
26.10.2021. ob 10:10
Preberi več

New Report

Close