35.397 zgodb za dober namen

Uredništvo, 05. maj 2014.

V nedeljo 4. 5. 2’14 je ves svet tekel kot eno za tiste, ki tega (še) ne morejo. 35.397 tekačev je ob natanko istem času startalo na 34 trasah v 32 državah na 6 kontinentih v 14 časovnih pasovih, v vseh vremenskih pogojih, podnevi in ponoči.

V nedeljo 4. 5. 2014 je ves svet tekel kot eno za tiste, ki tega (še) ne morejo. 35.397 tekačev je ob natanko istem času startalo na 34 trasah v 32 državah na 6 kontinentih v 14 časovnih pasovih, v vseh vremenskih pogojih, podnevi in ponoči. Vsi z istim ciljem v mislih – da pomagajo zbrati sredstva za raziskave poškodb hrbtenjače.

Tekaško tekmovanje Wings for Life World Run je edinstveno, ker je potekalo simultano po vsem svetu in ni imelo vnaprej opredeljene ciljne črte. Tekače je ciljna črta namreč lovila v obliki zasledovalnih vozil, opremljenih z najsodobnejšo GPS opremo, povezano z nadzornim tekom centra v Avstriji.

V Sloveniji je natanko ob 12h s Kongresnega trga v Ljubljani startalo 1.385 tekačev. Najstarejša udeleženka teka je bila Helena Žigon (86 let). Start je bil omogočen tudi staršem z otroki invalidi in otroki na vozičkih. Pred startom je vse tekmovalce ogrel center športne terapije in prehrane Motionfit, ki jim je po uspešno zaključenem teku zagotovil športno masažo. Točno ob 12h, po signalu za start, so tekači stekli mimo zasledovalnega vozila Volkswagen, ki ga je zagotovil partner dogodka. Vozilo je aktiviralo njihove čipe v startnih številkah. 30 minut po startu tekačev so na vseh 34 tras zapeljala zasledovalna vozila s hitrostjo 15 km/h in v rednih intervalih pospeševala. Ko so prehitela posameznega tekača, so deaktivirala njegov čip in ga izločila iz tekmovanja.

Tekače so ob poti spodbujali domačini, navijali zanje in jim mahali z balkonov. Prihod prvega tekača na Glavni trg v Kamniku sta pozdravila župan Občine Kamnik Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar, ki sta spodbujala prihod vseh tekačic in tekačev dobrodelnega teka. Udeležence so pričakali še člani glasbene skupine Calypso, za njihovo moč pa so poskrbeli gostinci projekta Okusi Kamnika – Podeželje in Eko.

Akcija_foto-Samo-Vidic

Teka so se udeležili vsi štirje slovenski ambasadorji dogodka, Dušan Mravlje (ultramaratonec, 50,92km), Roman Kejžar (maratonec, 50,81km), Matej Markovič (triatlonec, 50,73km) in Jure Košir (alpski smučar, 20,9km), kakor tudi številni znani obrazi, kot npr. Peter Kauzer (kajakaš, 9,48km), Matjaž Klemenčič (zmajar, 21,35km), Tanja Žakelj (gorska kolesarka, 9,84km) in Peter Podlunšek (akrobatski pilot, 9,82km).

Najboljša tekačica v Sloveniji je bila Francozinja Sylvie Tramoy, ki jo je zasledovalno vozilo prehitelo na 33,82 km. Najboljši moški udeleženec pa Slovenec David Pleše, znan obraz z Ironmanov, ki je pretekel kar 59,74 km. Za nagrado ju bodo organizatorji naslednje leto odpeljali na lokacijo Wings for Life World Run, ki si jo bosta izbrala.

Začela sem hitro, nato pa sem se utrudila in se ustavila na približno 20km. Morala sem veliko spiti, a nisem želela odnehati. Nadaljevala sem in to je bila prava odločitev,“ je povedala Slyvie Tramoy ob prihodu nazaj na start.

Po 5 urah in 30 minutah se je končal tudi zadnji tek na svetu, in sicer na trasi v Avstriji, kjer je bil imenovan svetovni prvak, Etiopijec Lemawork Ketema, ki je pretekel 78,57 kilometrov. Zadnjih nekaj minut je bilo izredno napetih, saj sta se v vodstvu neprestano izmenjavala s tekačem v Peruju, Remigiom Quispejem. Na koncu je Etiopijec zmagal z 90 metri razlike. Pri ženskah je zmagala Norvežanka Elise Selvikvag Molvik, in sicer jo je zasledovalno vozilo dohitelo na 54,79 kilometrih. Za nagrado sta prejela enomesečno potovanje okoli sveta, polno neprecenljivih doživetij.

Po teku je izvršna direktorica fundacije Wings for Life Anita Gerhardter sporočila znesek denarja, zbran za raziskave poškodb hrbtenjače: „S ponosom sporočam, da je bilo v okviru Wings for Life World Run do sedaj zbranih več kot 3 milijone EUR. Donacije še vedno prihajajo.“ Dodala je, da bo Wings for Life World Run organiziran tudi prihodnje leto, in sicer 3. maja 2015. Ljubljana je že potrjena kot ena od lokacij.

Uradni rezultati prvega Wings for Life World Run bodo objavljeni na: live.wingsforlifeworldrun.com/en/results. Sistem je zabeležil samo tiste tekače, katerih čip je zasledovalno vozilo zaznalo. Rezultati bodo objavljeni tudi v Dnevniku, prilogi In, v sredo, 7. maja 2014.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
01.08.2021. ob 10:11
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close