20-letnica poljubila fanta in umrla

Foto: Facebook

Alergije na hrano je treba jemati resno, saj so lahko posledice alergijske reakcije na hrano zelo hude, celo smrtno nevarne.

Med najbolj nevarna živila, ki povzročajo močne, celo smrtno nevarne alergijske reakcije, spadajo oreščki in arašidi.

O tem priča tudi tragična zgodba 20-letne Kanadčanke Myriam Ducre-Lemay, za katero so bili usodni arašidi. Mladenka je prespala pri svojem novem fantu, ki ni vedel, da je alergična. Pred spanjem si je privoščil sendvič z arašidovim maslom in svoje dekle poljubil za lahko noč. Myriam je nato doživela alergijski šok. Čeprav so reševalci do nje prispeli v nekaj minutah in jo odpeljali v bolnišnico, je umrla. Dogodek je takrat pokomentirala vodja pediatrične alergološke ambulante v Montrealu, dr. Christine McCusker, ki je razložila, da sledi alergenov v slini lahko ostanejo tudi do štiri ure po zaužitju hrane. “Zato morate s sabo nositi avtoinjektor adrenalina,” je posvarila alergike.

Alergije na hrano pri otrocih zelo pogoste

“Med pogostejše alergijske bolezni pri otrocih spada alergija na hrano. Glede na epidemiološke študije ocenjujemo, da je razširjenost preobčutljivosti za hrano med otroki v Evropi od osem do deset odstotkov, med odraslimi pa okoli dva odstotka,” pišejo na spletni strani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

Arašidi so tretji najpogostejši prehranski alergen, takoj za mlekom in jajci. Oreščki, ki najpogosteje povzročajo alergije, so lešniki, mandlji, orehi, indijski in brazilski oreščki, pistacije, ameriški orehi in makadamije. “Čeprav so arašidi botanično druga vrsta in spadajo med stročnice, pogosto povzročajo klinično zelo podobno sliko alergije kot oreščki. Približno 20–30 odstotkov bolnikov je istočasno alergičnih na oreščke in arašide, približno petina alergičnih na eno vrsto oreščka pa je alergična še vsaj na kako drugo vrsto oreščkov,“ še dodajajo na spletni strani prej omenjenega društva.

Alergija na arašide se pojavi, ko imunski sistem arašidove beljakovine prepozna kot nekaj škodljivega.

Foto: Profimedia

Med simptomi alergije na arašide, ki se po navadi pojavijo že v nekaj minutah po izpostavljenosti arašidom, so:

 • bruhanje
 • želodčni krči
 • driska
 • prebavne motnje
 • težave z dihanjem
 • kašljanje
 • smrkav nos
 • zategnjenost v grlu, hripav glas
 • šibek srčni utrip
 • bela ali modrikasta koža
 • koprivnica
 • otekanje jezika in/ali ustnice
 • omotičnost
 • zmedenost
 • kolaps

Arašidi so pogost vzrok anafilaksije, hude in smrtno nevarne alergijske reakcije. Bolnikom s hujšimi alergijskimi odzivi zdravnik predpiše avtoinjektor adrenalina.

Ali ste alergični na arašide, bo s kožnim ali krvnim testom potrdil alergolog.

Foto: Profimedia

Zdravljenje le zmerno učinkovito

Dejavniki tveganja za alergijo na arašide vključujejo:

Starost. Alergije na hrano so najpogostejše pri otrocih, zlasti pri malčkih in dojenčkih. Ko odrastejo, prebavni sistem dozori in alergije na hrano so manj verjetne.

Pretekla alergija na arašide. Nekateri otroci alergijo na arašide prerastejo. Lahko pa se ponovi …

Druge alergije. Če ste že alergični na eno živilo, obstaja večja verjetnost, da se bo pri vas pojavila še kakšna alergija na hrano. To tveganje je večje tudi pri osebah, ki imajo drugo vrsto alergijo, na primer seneni nahod.

Alergije v družini. Če imajo družinski člani alergijo na hrano, ste izpostavljeni večjemu tveganju za alergijo na arašide.

Atopijski dermatitis. Nekateri ljudje z atopičnim dermatitisom imajo tudi alergijo na hrano.

“Imunoterapija kot edino vzročno zdravljenje se izvaja predvsem pri otrocih, je pa treba poudariti, da gre za zahtevno dolgotrajno vsakodnevno zdravljenje, med katerim pogosto pride do zapletov, sicer večinoma v obliki blagih alergijskih reakcij (opisani pa so tudi smrtni primeri otrok), končni rezultat po letih zdravljenja (in posledično ukinitvi imunoterapije) pa običajno ni dolgotrajen oz. do konca življenja, kajti posamezniki lahko pojedo le nekaj gramov alergena (npr. do 20 arašidov),“ so še razložili na spletni strani Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

O avtorju

I. K.

New Report

Close