10 znakov zdravega razmerja

Uredništvo, 22. julij 2019.

1. Vaš partner je vaša prva oseba. V dobrih in slabih časih, koga pokličete?

Ko je vaš partner vaša prva in glavna oseba, ki bo slišala večino vaših dobrih in slabih novic, je vaš zakon verjetno na prvem mestu. Kadarkoli opazimo, da se preveč opiramo na druge, namesto na našega partnerja, je nekaj narobe. Prijatelji so pomembni in naš zakonec ne sme biti naša prva oseba v vsaki situaciji. Vendar pa večino časa želimo deliti svoje življenje z našim možem ali ženo, preden ga delimo z drugimi.

2. Vaša hiša ni tiha. Lahko je tiho. Še posebej, če je gnezdo prazno, je lahko vaša hiša veliko tišja kot je nekoč bila. Navkljub temu zdrava hiša ni povsem tiha. Veliko se pogovarjata. Zastavljata vprašanja, razglabljata o problemih in iščeta način za povezovanje. Problem s tiho hišo je odsotnost čustvene povezave. Tišina je lahko prav tako smrtonosna kot nasilje, ko gre za zakon.

3. Imate zdrave meje. Ne glede na to, kako dober je odnos, še vedno obstajajo skušnjave. Par, ki ne postavlja nobenih mej, drug drugemu sporoča, da je vse dovoljeno. Dokler nekdo ni prizadet. Svoboda ni stranski produkt pomanjkanja omejitev; je rezultat predajanja na pravi način. Kadarkoli zaščitimo naše odnose z mejami, ki ne omejujejo. temveč osebam v zakonu dajejo zaupanje drug v drugega, dovolimo našim odnosom, da izkusijo resnično svobodo.

4. Lahko odprto govorita o problemih in najdeta smiselno pot naprej. Težav morda ne bosta rešila. Veliko jih namreč ni mogoče rešiti. Morda bosta imela isti pogovor že stotič. Vendar pa imata možnost razpravljati o frustracijah in skrbeh ter poiskati uporabno rešitev za naslednji dan, mesec ali leto. Kadar pari ne morejo več imeti produktivnih pogovorov, je to znak, da je nekaj narobe.

5. Tudi težki časi vaju zbližujejo. Pari v zdravem odnosu niso vedno v stanju blaženosti, ampak v želji po zbliževanju. To je lažje v času miru, veljati pa mora tudi za čas stresa in neskladja. Ko par lahko težke čase spremeni v situacije, ki poglabljajo njuno zaupanje drug v drugega, skupaj postaneta neustavljiva.

6. Vesta, da se lahko drug na drugega vedno zaneseta. Življenje je težko. Ena od velikih koristi poroke in zakona je vedeti, da si nekdo želi olajšati naše življenje. Ko si naš zakonec želi naše breme olajšati, ne povečati, je naša zakonska zveza verjetno na dobrem mestu.

7. Iščeta načine, kako preživeti čas skupaj. To se razlikuje glede na življenjska obdobja. Mladoporočencem in upokojencem verjetno ni treba iskati toliko skupnega časa kot par, ki dela na dveh delovnih mestih in vzgaja otroke. Vendar pa v vseh zdravih odnosih mož in žena uživata v družbi drug drugega. To ne pomeni, da vsako minuto preživita skupaj, ampak, da poskušata preživeti čas drug z drugim in cenita čas, ki ga imata skupaj. Če ne želita več preživljati časa drug z drugim, je to znak, da vse ne poteka kot bi moralo.

8. Smejeta se, ne drug drugemu, temveč drug z drugim. Smeh se lahko med pari razlikuje, vendar je sestavni del zdrave zakonske zveze. V zdravih odnosih se pari pogosto celo smejijo svojim napakam. Kar lahko povzroči prepir ali slabo voljo v slabem zakonu, lahko povzroči hihitanje v dobrem zakonu. Vedeti je treba, da nismo popolni in da bomo delali napake, zato pari v zdravih odnosih sprejemajo človeškost in napake drug drugega. In jih tudi oprostijo. To jim omogoča, da se pogosto smejejo stvarem življenja. Ko začne smeh umirati, z njim začne umirati odnos.

9. Seks par povezuje. Ni nujno, da je vedno nadpovprečno izjemen, toda v zdravem odnosu (in zunaj dejavnikov starosti, nosečnosti ali bolezni) je to povezujoča izkušnja. Družba pogosto precenjuje spolnost – to ni najpomembnejša stvar na svetu. Vendar pa mnogi pari podcenjujejo spolnost – to je pomemben element zdrave zakonske zveze. Ko par najde zlato sredino, najde čudovito povezujočo raven intimnosti.

10. Čutita, drug drugemu povesta in verjameta, da se ljubita. Srečni pari se redno opominjajo, kako srečna sta, da imata drug drugega. To je zavedanje, da lahko v vsakem trenutku življenje vzame enega od niju in hvaležnost, da imata čas, ki sta ga dobila.

Vir: Kevin A. Thompson. 2019. Signs of a healthy marriage.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
15.06.2021. ob 19:35
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več